Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Μόσχα
Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε "άνθρωπο του σήμερα". Για μια νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας "με κοινούς στόχους και συμφέροντα για τις δύο χώρες, όπου οι αυτοκρατορίες δεν θα χρησιμοποιούν τις άλλες χώρες σαν πιόνια στο σκάκι" έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να έχουν οι δύο χώρες στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Ομπάμα στην αντιπυραυλική ασπίδα, θέμα που έχει δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Ομπάμα μίλησε σε τελειόφοιτους του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. "Απευθύνω έκκληση για την επαναφορά των σχέσεων από το μηδέν ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο μεταξύ των προέδρων, θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, αυτό πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο λαών, πρέπει να είναι πέρα από την ασφάλεια ή την διάλυση των οπλοστασίων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.
"Αν οι εταίροι μας αποφασίσουν να υλοποιήσουν στο σύνολο του το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αυτό θα θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη μεταγενέστερη μείωση των στρατηγικών εξοπλισμών", δήλωσε σε συνέντευξη του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου συμφώνησαν να μειώσουν κατά το ένα τρίτο τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Η αμερικανική πλευρά δεν θέλησε να συνδέσει το αντιπυραυλικό σχέδιο στην Ευρώπη με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των στρατηγικών οπλοστασίων, άφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο για μια ξεχωριστή συμφωνία. Ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι, στην κοινή τους ανακοίνωση, περιέλαβαν ρήτρα για τη "σχέση ανάμεσα σε επιθετικούς και αμυντικούς εξοπλισμούς".
Δεν έλειψαν και οι συναντήσεις των δύο πλευρών με επιχειρηματίες με στόχο την επίτευξη εμπορικών συνεργασιών πολλών εκατομμυρίων. "Θέλουμε η Ρωσία να μας πουλήσει εμπορεύματα και θέλουμε να πουλήσουμε εμπορεύματα στην Ρωσία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει φτάσει στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο το 1% του αμερικανικού εμπορίου, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει το ίδιο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία κυριαρχεί στη ρωσική πλευρά, που μάλλον περιμένει συγκεκριμένα έργα και έδειξε να ενοχλείται από τις συναντήσεις του κ. Ομπάμα με στελέχη της αντιπολίτευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα