Ρώμη
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη 15.000 ανδρών της αστυνομίας και του στρατού, έχουν ληφθεί στην ιταλική πόλη Λ’ Ακουίλα, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8.
Ιράν, κλιματική αλλαγή και οικονομική κρίση στην ατζέντα της συνόδου.
Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στους δρόμους της Ρώμης κατά της Συνόδου Κορυφής της G8 και η αστυνομία συνέλαβε περίπου 40 άτομα, κυρίως Ιταλούς, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και κράνη υποχώρησαν προς το πανεπιστήμιο της Ρώμης και άρχισαν να πετούν μπουκάλια και πέτρες προς τους αστυνομικούς που είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 36 άτομα, από τα οποία 27 Ιταλοί, συνελήφθησαν στην ιταλική πρωτεύουσα. Επίσης οι Αρχές συνέλαβαν τέσσερις Σουηδούς, δύο Γερμανούς, έναν Ελβετό, έναν Γάλλο και έναν Πολωνό.
«Όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, να ακουστεί η φωνή τους, αλλά χωρίς την δημιουργία επεισοδίων και σεβόμενοι τους νόμους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης.
Νωρίτερα πέντε νεαροί Γάλλοι, ηλικίας από 25 μέχρι 35 ετών, συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους ρόπαλα στη Λ’ Ακουίλα, όπου θα αρχίσει σήμερα η σύνοδος κορυφής της G8. Εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή όπλων αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.
Στη Λ’ Ακουίλα, οι δρόμοι που οδηγούν στον τόπο πραγματοποίησης της συνόδου -μια αστυνομική ακαδημία στα περίχωρα της πόλης- έχουν κλείσει για όλα τα οχήματα.
Περισσότερα από δέκα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ένα σύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Predator, έχουν επιστρατευθεί για να αποτρέψουν πιθανή τρομοκρατική επίθεση με στόχο πολιτικούς που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο. Μεταξύ αυτών είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες της G8 από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Ρωσία, καθώς και αρχηγοί κυβερνήσεων από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αίγυπτος. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και ο Λίβυος ηγέτης Μ. Καντάφι.
Οι ιταλικές αρχές υποσχέθηκαν να αποτρέψουν την επανάληψη βίαιων επεισοδίων, όπως αυτά που είχαν σημειωθεί στην τελευταία σύνοδο της G8 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Γένοβα το 2001. Τότε οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της παγκοσμιοποίησης είχαν συγκρουσθεί με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 23χρονος διαδηλωτής και να τραυματιστούν δεκάδες.
Οι ηγέτες της G8 θα αναζητήσουν μια κοινή θέση πάνω στο θέμα του Ιράν, θα συζητήσουν για την αναστροφή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την κοινή πολιτική τους πάνω στην οικονομική κρίση. Η «καυτή» αυτή ατζέντα θα συζητηθεί στην G8 εν μέσω φωνών ότι αυτή η σύναξη έχει χάσει πλέον τη δύναμή της.
Ενδεικτική απ’ αυτή την άποψη είναι η δήλωση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είπε ότι η Ομάδα των 8 «δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» σε αντίθεση με την Ομάδα των 20.