Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

για τη
συλλογική
σύμβαση
εργασίας

Αποφασισμένοι δηλώνουν οι οικοδόμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να υπογραφεί η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά και την χθεσινή 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι οικοδόμοι αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα των Τροφίμων,  στο Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων Ν. Χανίων, Παντελής Κουκλάκης σημείωσε πως "ο κλάδος μας πραγματοποιεί πάλι 24ωρη πανελλαδική απεργία για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την οποία αρνούνται να υπογράψουν οι εμπλεκόμενοι και λόγω της χαμηλής Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί από την ΓΣΕΕ, επικαλούμενοι και την οικονομική κρίση αλλά και όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή".
Όπως τόνισε ο κ. Κουκλάκης, οι οικοδόμοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να υπογραφεί η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων.
"Αυτή τη στιγμή ο κλάδος πλήττεται και από μεγάλη ανεργία και ειδικά εδώ στα Χανιά η ανεργία πρέπει να υπερβαίνει το 65%, η μαύρη εργασία "δίνει και παίρνει", οι συλλογικές συμβάσεις δεν τηρούνται και γενικά είναι μία κατάσταση πολύ κακή για τους εργαζόμενους του νομού. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται προς τον εργαζόμενο και μέχρι την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας".
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας αναφέρει τα εξής:
"Με αποφασιστικότητα έδωσε ο κλάδος τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας και της περιφρούρησης της στους χώρους δουλειάς.
Ο περιορισμένος χρόνος δε στάθηκε εμπόδιο στις Διοικήσεις της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων να οργανώσουν αποτελεσματικά αυτή τη μάχη".
Και προσθέτει: "Είναι σίγουρο, ότι η μάχη συνολικά που δίνει ο κλάδος για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι παρακαταθήκη για το ταξικό εργατικό κίνημα, προετοιμάζει το έδαφος για τους αγώνες που έρχονται.
Οι εργοδότες για άλλη μια φορά ακολούθησαν την πεπατημένη της αναβολής, μεταφέροντας την ημερομηνία για την πρότασή τους την Παρασκευή 10 Ιούλη.
Δηλώνουμε ότι στον πόλεμο που άνοιξαν με τον κλάδο θα απαντήσουμε με πόλεμο. Ο κλάδος δεν θα κουραστεί, δεν θα τα διπλώσει, δεν θα υποχωρήσει. Θα δώσουμε τη μάχη με κάθε μορφή πάλης στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο."
Τέλος η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί τους οικοδόμους να είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στην πρόκληση των εργοδοτών, για να απαντήσουν στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων, Αγγελική Αλαμάνου, ανέφερε ότι "η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών κήρυξε 24ωρη απεργία εν όψει της "συζήτησης" που έγινε με τους εργοδότες για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων".
"Για ακόμη μία φορά", όπως τόνισε η κ. Αλαμάνου, "τα μέτρα που λαμβάνουν έχουν ως στόχο να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και να μιλάμε μετά πλέον για ευκαιρίες στην δουλειά και για προσωπικές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Η μόνη απάντηση σε αυτή την τακτική είναι η απεργία για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση την οποία γέννησε το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα