Διαρροή λυμμάτων από αντλιοστάσια της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) στον ποταμό Ιάρδανο (Κερίτη) στον Πλατανιά είχαμε χθες το απόγευμα αλλά και τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Οι διαρροές έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης εξαιτίας βλάβης στο σύστημα τηλεειδοποίησης, ενώ η δεύτερη βλάβη το απόγευμα της ίδιας ημέρας οφειλόταν σε βλάβες στις αντλίες.
Από πλευράς της ΔΕΥΑΒΑ καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η ποσότητα των λυμάτων που έφυγαν προς το ποτάμι να συγκρατηθούν, ενώ κινητοποιήθηκε όλη η τεχνική υπηρεσία της διαδημοτικής επιχείρισης και μεγάλος αριθμός βυτιοφόρων που μετέφεραν τα λύματα από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στον ποταμό Ιάρδανο σε άλλο αντλιοστάσιο σε απόσταση 1 χλμ. Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ.
"Είχαμε ένα ατυχές γεγονός. Στις 6.30 το απόγευμα ενημερώθηκα από την υπηρεσία που ελέγχει τα αντλιοστάσια ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντλία του αντλιοστασίου στον ποταμό Ιάρδανο. Βάλαμε σε λειτουργία την εφεδρική αντλία ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ωστόσο συνέβη κάτι απίστευτο· χάλασε και αυτή με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στις φτερωτές των αντλιών" ανέφερε μιλώντας στα "Χ.Ν." ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Αντρέας Μαραμπουτάκης.
Οπως μάλιστα σημείωσε "κινητοποιηθήκαμε άμεσα, φέραμε βυτιοφόρα ώστε να προλάβουμε τα λύματα. Εφυγαν ελάχιστα λύματα που δεν τα προλάβαμε. Φέραμε γερανό και βγάλαμε τις αντλίες με το προσωπικό της ΔΕΥΑΒΑ κάναμε επισκευή, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν αντλίες αν και ζητήσαμε και από ΔΕΥΑΧ και από ΟΑΔΥΚ, και προσπαθούμε να τις θέσουμε σε λειτουργία". Ο κ. Μαραμπουτάκης σημείωσε πως οι εργασίες θα συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. "Η ζημιά που έγινε δεν πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο, έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να προλάβουμε τη διαρροή των λυμάτων, όσο μπορούσαμε, κάποια, πολύ μικρή ποσότητα έφυγε".
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Τσαγκαράκης τόνισε πως το έργο δεν έχει παραληφθεί από τη ΔΕΥΑΒΑ καθώς παρουσιάζει προβλήματα. "Ζητήσαμε το ποσό του 1.2 εκ. ευρώ για να κάνουμε συμπληρωματικά μηχανολογικά έργα και μας τα απέρριψαν και το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Περιφέρεια. Και πάλι με δικούς μας πόρους κάναμε κάτι, αλλά και πάλι, όταν δεν έχεις αρκετούς πόρους τι να κάνεις; Δυστυχώς μετά τα εγκαίνια του έργου δεν ασχολήθηκε κανείς με τις συμπληρωματικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν."
Η ΠΡΩΤΗ ΒΛΑΒΗ
Αναφερόμενος στην πρώτη βλάβη τα ξημερώματα της Τετάρτης ο κ. Μαραμπουτάκης σημείωσε πως "είχαμε μια διαρροή σε ένα αντλιοστάσιο. Δεν δούλεψε ένα σύστημα τηλεειδοποίησης, απο τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Τετάρτης να φύγουν μερικά κυβικά λύματος προς το ποτάμι. Ευτυχώς όμως δεν έγινε τίποτα σοβαρό, τα προλάβαμε. "
Ο κ. Μαραμπουτάκης σημείωσε ότι για το θέμα έχουν ειπωθεί διάφορες ανακρίβειες που θίγουν την επιχείριση και την προσπάθεια που γίνεται τόσα για την απορύπανση του κόλπου των Χανίων. "Το λιμενικό έκανε αυτοψία, παρουσία μας. Ξεκίνησε από το εργοστάσιο, τα ελέγξαμε όλα και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, καμία ρύπανση. Μερικά κυβικά λύματος έφυγαν εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος – που δεν έχει ευθύνη… Δυστυχώς δεν δούλεψε η τηλεειδοποίηση, δεν ξέρω το λόγο, ίσως να υπήρξε και δολιοφθορά, είναι κάτι που το ψάχνουμε. "
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΑ, το έργο της επιχείρησης την τελευταία τριετία είναι πολύ σημαντικό και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην απορύπανση του κόλπου των Χανίων.