Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Απρόοπτες εξελίξεις στην υπόθεση Παναγόπουλου

Νέες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση της οργανωμένης συμμορίας  που κατηγορείται για συμβόλαια θανάτου και την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου, καθώς χθες ήρθαν στη δημοσιότητα απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και στις οποίες εμφανίζεται ο διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς, Μιχάλης Κυριακάκης, να συνομιλεί με τη σύντροφο του φερόμενου ως εγκέφαλου της ομάδας, κρατουμένου στη φυλακή Τρικάλων Παναγιώτη Βλαστού και φέρεται να… κανονίζει μεταγωγή του στη Νέα Αλικαρνασσό.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί τον διευθυντή της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς και προϊστάμενο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Μιχάλη Κυριακάκη, ύποπτο για διαφθορά. Ο κ. Δένδιας έθεσε τον διευθυντή των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς σε διαθεσιμότητα και διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, καθώς και Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, με την εντολή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2009.
Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες ο κ. Κυριακάκης δίνει λογαριασμό στη σύντροφο του Βλαστού και για άλλες κινήσεις του, για ρουσφέτια για τα οποία χρησιμοποιεί το όνομα της συζύγου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Νίκος Δένδιας “διέταξε την ΕΔΕ και την Προκαταρκτική Εξέταση και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Κυριακάκη μετά την αιφνιδιαστική υποβολή παραίτησής του από την Υπηρεσία, όπως και την ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης από την Διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής, Χριστίνα Πέτρου, ότι ο συγκεκριμένος Διευθυντής επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων στις Φυλακές Νέας Αλικαρνασσού. Μεταγωγή η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ύστερα και από την αρνητική εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Μητρόπουλου”.
Ακόμη, ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Διευθυντή των Φυλακών Αγιάς από την Υπηρεσία, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και της Προκαταρκτικής Εξέτασης.
«Είμαι αποφασισμένος ακόμη και η υποψία διαφθοράς να γίνεται αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας, όπως έπραξα και αμέσως μετά την απόδραση Παλαιοκώστα, δεχόμενος τότε κριτική ότι δήθεν «συκοφαντώ» σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Είναι γεγονός ότι ζούμε και λειτουργούμε απέναντι σε ένα διεφθαρμένο επί πολλές δεκαετίες σωφρονιστικό σύστημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμβιβασθούμε. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στις φυλακές, σίγουροι ότι έχουμε στο πλευρό μας, εκτός από την κοινωνία, τη μεγάλη μερίδα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Εξάλλου όπως μετέδωσε το Mega “σε διαθεσιμότητα έθεσε τον διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, διατάσσοντας ταυτόχρονα ΕΔΕ και προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του, καθώς διαπιστώθηκε ότι επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατούμενου Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Αλικαρνασσού.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεταγωγή δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρξε αρνητική εισήγηση από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, “ύποπτη” θεωρήθηκε και η αιφνιδιαστική υποβολή παραίτησης από τον διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων, ο οποίος είναι και προϊστάμενος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων”.
Να σημειωθεί ότι χθες προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τον κ. Κυριακάκη για να του ζητήσουμε την απάντησή του για όλα αυτά, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
Προφυλακίστηκαν
οι Ρεθυμνιώτες
ΡΕΘΥΜΝΟ
Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι Ρεθυμνιώτες Απόστολος Πετράκης και Μανώλης Σκαρλάτος με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακρίτριας χθες, ενώ το δρόμο για τις φυλακές πήραν και ο Γ.Κ., Αριστομένης Κλεφτογιάννης και η Πολυτίμη Γεωργά.
Όλοι οδηγήθηκαν χθες ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας. Πρώτος κλήθηκε να απολογηθεί ο 34χρονος Απόστολος Πετράκης, ο οποίος ουσιαστικά έκανε χρήση του δικαιώματος του να μην απαντήσει στις ερωτήσεις της ανακρίτριας, φέρεται να υποστήριξε πως δεν θα απαντήσει επειδή δεν έχει λάβει ακόμα γνώση των cd’s με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και των συμπληρωματικών στοιχείων, που έχουν προκύψει και έχουν διαβιβαστεί στην ανακρίτρια.
Συγκεκριμένα ο Πετράκης ανέφερε: “Αρνούμαι τις κατηγορίες και ασκώ το δικαίωμα σιωπής που μου παρέχει ο νόμος.” Ο Απόστολος Πετράκης και ο Γ.Κ. κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Στο στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η δικογραφία, η απόφαση αυτή κρίνεται αναμενόμενη. Στην πορεία θα έχουν να πουν περισσότερα”, ήταν η λακωνική δήλωση του ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, Σάκη Κεχαγιόγλου.
Την ίδια στάση τήρησε και ο Γ.Κ., ενώ ο έτερος ρεθυμνιώτης, ο 32χρονος Μανώλης Σκαρλάτος – που επίσης κρίθηκε προφυλακιστέος – αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες με τον Βλαστό που έχουν καταγραφεί ήταν αποσπασματικές και δεν έχουν καμία σχέση με το ξέπλυμα χρήματος για το οποίο τον κατηγορούν.
Για την υπόθεση κατηγορούνται 15 άτομα, πέντε εκ των οποίων είναι έγκλειστοι. Σήμερα θα οδηγηθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι πέντε ακόμα κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και ο 38χρονος Γιάννης Θεοδωράκης από το Ρέθυμνο.
Εις βάρος των «15» έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή από κοινού και ηθική αυτουργία σε αυτήν, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών και ηθική αυτουργία σε αυτήν, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και ηθική αυτουργία σε αυτές.
Κατηγορούνται επίσης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για τις εκρήξεις που αφορούν την έως τώρα εκκρεμούσα δικογραφία για τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για το κρησφύγετο της συμμορίας, καθώς και για τα λύτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζεται η λεπτομερέστατη κατάθεση που είχε δώσει στην αστυνομία ο εφοπλιστής Π. Παναγόπουλος για τις συνθήκες κράτησής του κατά τη διάρκεια της απαγωγής του.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Κεραυνός εν αιθρία
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση της ΕΔΕ εις βάρος του διευθυντή της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς Μιχάλη Κυριακάκη. Και αυτό γιατί ο κ. Κυριακάκης είχε καλό όνομα και θεωρείται από τους ανθρώπους που με ευαισθησία και ανθρωπιά έχουν προσεγγίσει το ζήτημα των φυλακών και των φυλακισμένων. Ως εκ τούτου μετά από τα όσα μεταδόθηκαν χθες, πολλοί “έπεσαν από τα σύννεφα”.
«Μακάρι να ήταν όλες οι φυλακές αγροτικές και όχι κλειστές. Να είχαν εργαστήρια στα οποία οι άνθρωποι να μπορούν να δημιουργήσουν και όχι μόνο τσιμέντο».
Αυτά μας έλεγε ο διευθυντής της Φυλακής Αγιάς Μιχ. Κυριακάκης λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2003. Τότε, είχαμε επισκεφτεί τις φυλακές για να κάνουμε ένα ρεπορτάζ για το πώς περνάνε οι κρατούμενοι.
Εκείνα τα Χριστούγεννα του 2003 ο κ. Κυριακάκης μας είχε πει ακόμα:
“Και σ’ αυτές τις γιορτές θα κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις. Το φαγητό θα είναι βέβαια έξτρα. Θα δώσουμε περισσότερες άδειες στους κρατούμενους. Εδώ, η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε. Και εδώ η δουλειά γίνεται απ’ όλους. Οταν τη νύχτα κλείνει η φυλακή, ο υπάλληλος θα πει καληνύχτα στον κρατούμενο. Και αν έχει ο κρατούμενος κάποιο πρόβλημα, ο υπάλληλος θα το συζητήσει με τον κρατούμενο κι ας καθυστερήσει να κλείσει. Αυτή είναι ανθρώπινη συμπεριφορά. Και έτσι πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία. Και έτσι πρέπει να λειτουργούμε και εμείς. Να βοηθήσουμε τους κρατούμενους να μην επανέλθουν σε αντικοινωνική συμπεριφορά».
Γ. ΛΥΒ.

Δήλωση
Μαρκογιαννάκη
Σε δήλωσή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρει: «Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην από 27-05-2009 συνομιλία μεταξύ Μιχάλη ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, Δ/ντη φυλακών Αγιάς Χανίων και ΧΗΡΑΣ Ιωάννας του Σπυρίδωνα διευκρινίζεται ότι πράγματι ο Μιχάλης Κυριακάκης μετέφερε την παράκλησή του στη σύζυγό μου, που εργάζεται ως μετακλητή υπάλληλος στο Γραφείο μου, να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) στα Χανιά.
Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Το zougla.gr μετέδωσε ότι “τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνο Καμένο εμπλέκει σε μία από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον Παναγιώτη Βλαστό, κρατούμενο στις φυλακές Τρικάλων, ο Γ.Τ., της συμμορίας των 16. Χαρακτηριστικά και σύμφωνα με την δικογραφία, ο Τ. φέρεται να επισημαίνει στον Παναγιώτη Βλαστό «Θα το τελειώσω… Μου το είπε ο Πάνος Καμένος”.
Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, στην επίμαχη συνομιλία ο Γ.Τ. επικαλείται την σχέση του με  εργολάβο που είναι κουμπάρος του Πάνου Καμένου.

Οι επίμαχες συνομιλίες
Στις επίμαχες συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ και περιέχονται στη δικογραφία, η σύντροφος του Παν. Βλαστού αποκαλεί “κύριο Μιχάλη” τον διευθυντή της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς και εκείνος “κύριο Παναγιώτη” τον Βλαστό. Η Αννα Χήρα τού τηλεφωνούσε στο προσωπικό του τηλέφωνο στη φυλακή. Και όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, ο διευθυντής της Αγροτικής Φυλακής έδινε αναφορά για τις κινήσεις του:
27.5.2009, έναρξη κλήσης 13.24
Χήρα: Ναι.
Μιχάλης: Κοριτσάκι τι κάνεις;
Χήρα: Καλημέρα κ. Μιχάλη, καλά είμαι.
Μιχάλης: Με πήρε η κυρία Τιλ(αναφέρεται το επίθετο)… και με ρώταγε για τη μεταγωγή. Μου λέει τη μεταγωγή θα την κάνουμε στην Αλικαρνασσό αλλα ξέρεις μου λέει ότι έχει απαγορευθεί τώρα, μετά από μια εβδομάδα ε… την επομένη των εκλογών, λέω εντάξει.
Χήρα: Αααα, η κυρία που είναι πάνω στο υπουργείο μου λέτε κύριε Μιχάλη.
Μιχάλης: Ε με ποια να σου πω.
Χήρα: Αααα τώρα κατάλαβα, δεν κατάλαβα κύριε Μιχάλη με συγχωρείτε, νόμιζα λέγατε…
Μιχάλης: Με πήρε η Τιλ… δική σου η δικηγόρος και με ρώταγε.
Και της είπα δεν ξέρω λέω….(ακατάληπτο) εμένα, θα το πω στην Χήρα σε σένα θα το πω;
Χήρα: Ναι καλά της είπατε…
Μιχάλης: Ναι και πήρα τώρα, αυτή τη στιγμή μίλησα, της λέω που είσαι μωρή, λέει είμαι σε ένα συμβούλιο, γ… την παναγία μου όλο το σε συμβούλια είσαι της λέω, λέει, λέω τη μεταγωγή… Στην Αλικαρνασσό μου λέει Μιχάλη δεν ξέρεις μου λέει, τώρα δεν μπορώ, μας απαγόρευσε ο υπουργός,  την άλλη μέρα των εκλογών θα του την κάνω.
Χήρα: Α μάλιστα, ωραία, ωραία κ. Μιχάλη.
Μιχάλης: Αρα λοιπόν πες στον κύριο Παναγιώτη όλα ωραία και μοιραία.
Χήρα: Θα του το πω, θα του πω να σας πάρει και τηλέφωνο.

27.5.2009, έναρξη κλήσης 13.27
Χήρα: Ναι κύριε Μιχάλη.
Μιχάλης: Ξέχασα να σου πω ένα άλλο. Με πήρε τηλέφωνο η κυρία που πήγαμε στο Ηράκλειο και φάγαμε, μη λέμε περισσότερα.
Χήρα: Ναι
Μιχάλης: Και μου ζήτησε μια, ο γιος της τελειώσει τώρα την ΣΜΑ, θυμάσαι το έλεγε τότε.
Χήρα: Θυμάμαι,ναι.
Μιχάλης: Και τώρα θέλει να τον φέρω στα Χανιά.. και λέω κάτσε μωρή, μα εγώ λέω θα τη φτιάξω τη δουλειά και πήρα τη γυναίκα του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη του υπουργού, λέω Μαίρη μια τοποθέτηση το και το, μου λέει Μιχάλη εντάξει, της έστειλα ένα φάκελο, της λέω κυρία κυρία ΕΥΓΕΝΕΙΑ, η επιθυμία σας θα γίνει πραγματικότης, χαίρετε της λέω.
Χήρα: Αααα τώρα κατάλαβα κύριε Μιχάλη… κατάλαβα, κατάλαβα,γυρίζουν όλα είναι ρολοϊ και γυρίζουνε.
Μιχάλης: Ναι και είναι εκεί τώρα στο Ηράκλειο.
Χήρα: Α κατάλαβα, κατάλαβα κ. Μιχάλη κατάλαβα τι μου λέτε, κατάλαβα.
Μιχάλης: Περισσότερα πρέπει να καταλαβαίνεις με αυτό που σου λέω.
Χήρα: Ναι.
Μιχάλης: Μη λέω περισσότερα…
Χήρα: Οχι, κατάλαβα
Μιχάλης: Γενικότερα.
Χήρα: Απόλυτα.
Μιχάλης: Λοιπόν…απόλυτα. Χαίρετε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα