Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ  9/7 – 15/7

Εκδηλώσεις

• Ροκ συναυλία με τους Stray Blue αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 10 μ.μ., στην αίθουσα “Μάνος Κατράκης”, στη Χρυσή Ακτή. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2821033472 και 6975861592.
• Συναυλία στο στάδιο Περιβολίων θα πραγματοποιήσει στις 11 Ιουλίου το συγκρότημα των Scorpions.
• Συναυλία για δύο πιάνα με τις διακεκριμένες πιανίστριες Λίλια Μπογιατζίεβα και Τζένια Μανουσάκη διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στον χώρο του, το Σάββατο 11 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ.
• Ανοιχτό Εργαστήρι Σχεδίου “Η ελιά με άλλο μάτι” με διδασκαλία της εικαστικού Ρένα Στολενβερκ το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 5 μ.μ. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσα στους ελαιώνες στο “Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης”, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για συμμετοχή στα: 6983348410, 2821033026.
• Ενα παραδοσιακό αντάμωμα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Γηγενής” την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
• Εκδήλωση μνήμης και τιμής του εθνικού αγωνιστή καπετάν Παύλου Γύπαρη διοργανώνει η Κοινότητα Αση Γωνιάς στις 12 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, στην Αση Γωνιά.
• Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 7 έως τις 8.30 μ.μ., συνάντηση με τον αγαπημένο συγγραφέα των παιδιών Βαγγέλη Ηλιόπουλο.
• Μουσική Εκδήλωση από τις “Χαμένες Πατρίδες”, με το συγκρότημα “Ρίζες” του Μιχάλη Χανιωτάκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στην πλατεία του Δαράτσου. Είσοδος ελεύθερη.

Εκθέσεις

• Εκθεση ζωγραφικής “Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα” στη Δημοτική Πινακοθήκη έως 21 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7  – 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. Η είσοδος είναι 2 ευρώ και 1 ευρώ τα μαθητικά – φοιτητικά εισιτήρια.
• Εκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Ελαίας Γη / Τhe Mediterranean Olive Grove” και θέμα την ελιά, στο “Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης” στο Δρομόνερο Χανίων έως 30 Αυγούστου. Από Τετάρτη έως Κυριακή 1 – 9 μ.μ. Δευτέρα – Τρίτη κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.
• Εκθεση κόμικς στο Μεγάλο Αρσενάλι έως 12 Ιουλίου. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ. και από τις 7 ως τις 11 μ.μ.
• “Ιριδισμοί 2009” από τον Σύλλογο Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων “Ιρις” στο παλιό Τελωνείο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 12 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 – 11 μ.μ.

Παραστάσεις
    
• Παράσταση με διάφορα είδη χορών από τη σχολή χορού “Εν χορώ”, αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Αν. Τάφρου. Είσοδος ελεύθερη.
• Παιδική παράσταση “Η Μηλιά” του Εμμ. Ροΐδη από την Εταιρεία Τέχνης “Βιολέττα”, αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο Αλσος των Αγίων Αποστόλων. Είσοδος ελεύθερη.
• Η “Μήδεια” του Μποστ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με την Κάτια Δανδουλάκη, θα παρουσιαστεί στις 14 και 15 Ιουλίου στα Χανιά, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.    

ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ
“Μπαλαντίνεια 2009”
Αφιερωμένα στον ήρωα Νικόλαο Ιερωνυμάκη είναι τα "Μπαλαντίνεια", οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κολυμπαρίου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 7 μ.μ., στα Δελιανά Κισάμου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον καθηγητή και πρώην λυκειάρχη Ιωάννη Γαλιάτσο και παραδοσιακό κέρασμα. Θα ακολουθήσει κρητική βραδιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών με το συγκρότημα του Ηλία Χορευτάκη.

ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
Κρητική βραδιά με
τον Μανώλη Κονταρό
Συναυλία αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς με τον κορυφαίο καλλιτέχνη κρητικής μουσικής Μανώλη Κονταρό διοργανώνει το Αννουσάκειο Ιδρυμα της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου στις 21 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο πέτρινο αμφιθέατρο στα Νοπήγια.
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος “Κατ’ οίκον βοήθεια” του Αννουσάκειου Ιδρύματος στην επαρχία Κισάμου.
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

ΣΤΟ ΑΡΩΝΙ
Εκδήλωση μνήμης για
την Ελευθερία Ξηρουχάκη
Εκδήλωση μνήμης για την εκτέλεση της ηρωίδας Ελευθερίας Ξηρουχάκη από τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 1944, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο της Ελ. Ξηρουχάκη στο Αρώνι Ακρωτηρίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμό από τον δήμαρχο κ. Κυνηγό και ομιλία από τον δημοτικό σύμβουλο Ακρωτηρίου κ. Ν. Πλουμιστάκη. Το πρωί, στον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αρώνι θα τελεσθεί μνημόσυνο.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πνευματική ομηρεία
του Ν. Καζαντζάκη
Σε καθεστώς ιδιότυπης πνευματικής ομηρείας βρίσκεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς οι μεταφράσεις των έργων του είναι παλιές και δυσεύρετες, ενώ τα ελάχιστα από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι παρωχημένης αισθητικής. Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Οι εκδοτικές τύχες του Ν. Καζαντζάκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό” που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και τη Μυρτιά στις 27 και 28 Ιουνίου 2009.
Το ψήφισμα αναλυτικά αναφέρει:
«Όλοι όσοι συμμετείχαμε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα τις εκδοτικές τύχες του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (εισηγητές, ακροατές, οργανωτές), διαπιστώσαμε την τραγική κατάσταση, που επικρατεί σχετικά με τη διάδοση του έργου του κρητικού συγγραφέα.
– Οι μεταφράσεις των έργων του είναι παλιές και δυσεύρετες, ενώ στις περισσότερες χώρες έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια.
– Παράλληλα, τα ελάχιστα από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι παρωχημένης αισθητικής, χωρίς καμιά εκδοτική φροντίδα και χωρίς τα στοιχεία αυτά, που θα τα καθιστούσαν ελκυστικά στο σημερινό αναγνώστη.
– Οι περισσότεροι τίτλοι των βιβλίων του απουσιάζουν από τα βιβλιοπωλεία, όπως διαπιστώνεται από τις εισηγήσεις έγκυρων επιστημόνων και μελετητών, ενώ τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του, που φυλάσσονται στις “εκδόσεις Νίκου Καζαντζάκη”, είναι δυσπρόσιτα στους ερευνητές.
Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο και ιδιωτικό φορέα, να συμβάλει άμεσα, ώστε να σταματήσει η ιδιότυπη πνευματική ομηρεία του Νίκου Καζαντζάκη, για να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές και εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι».

ΝΕΟ ΠΟΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΟ
“Νεολαία Κισάμου”
Ενα νέο πολιτιστικό σωματείο με την ονομασία “Νεολαία Κισάμου” (ΝΕ.ΚΙ.) ιδρύθηκε στο Καστέλλι Κισάμου και καλεί όλους τους νέους και τις νέες από 18 έως και 32 ετών να γίνουν μέλη του. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται στο ΚΕΠ Κισάμου καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Πληροφορίες: 6947091549 – 6974335364 – 6973365221.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Η παιδική – εφηβική
βιβλιοθήκη γιορτάζει
Η  παιδική – εφηβική βιβλιοθήκη του Δήμου Σούδας κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει διοργανώνοντας εκδηλώσεις για τους μικρούς της φίλους.
Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο “Μουσείο Τυπογραφίας”, ενώ την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 9.30 π.μ., θα λάβει χώρα το “Παιχνίδι του μεσοκαλόκαιρου” για παιδιά ηλικίας 8 έως 13 χρονών, που διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον κ. Κυριάκο Βασιλομανωλάκη, στον προαύλιο χώρο του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Τουρνουά Σκακιού στον χώρο του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 9 π.μ., τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν κατασκευές με πηλό και στη συνέχεια να παίξουν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στον χώρο της βιβλιοθήκης ή στο τηλ. 2821089070, τις εργάσιμες μέρες και ώρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα