Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο θεσμικό πλαίσιο
για τους εργαζομένους
στον Τύπο;

Αθήνα
Τον προβληματισμό τους για τις δυσμενείς εξελίξεις στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, αρχής γενομένης με το κλείσιμο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, εξέφρασαν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει τους όρους εργασίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, καλύπτοντας και τους όρους απόλυσης των δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τις Ενώσεις των ιδιοκτητών και των δημοσιογράφων, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε ξεχωριστή συνεδρίαση για ανταλλαγή απόψεων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν προβληματισμοί για το σύνολο του χώρου των ΜΜΕ, όπως για οικονομικά των δημοσιογραφικών επιχειρήσεων, το εργασιακό σκηνικό που διαμορφώνεται και την ποιότητα της ενημέρωσης.
Αρκετοί εκ των βουλευτών εξέφρασαν δε ανησυχία για «ντόμινο εξελίξεων» στον χώρο των μέσων ενημέρωσης μετά τις δραματικές εξελίξεις στον Όμιλο του Ελεύθερου Τύπου.
Παράλληλα, ακούστηκαν φωνές υπέρ δραστικότερων θεσμικών μέτρων στο χώρο της ενημέρωσης, τις οποίες απέρριψε ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι «υπάρχουν επαρκείς διατάξεις που δεν εφαρμόζονται» και υπενθύμισε πως την εποπτεία του χώρου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, έχει χρεωθεί θεσμικά, το ΕΣΡ.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά τον τρόπο απόλυσης των δημοσιογράφων, είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τους όρους εργασίας τους». Ανέφερε δε, πως τις σκέψεις του για τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου πλαισίου, έχει ήδη κοινοποιήσει στην Ένωση Συντακτών.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
Συζήτηση για ΝΑΤΟ –
λαθρομετανάστευση
Αθήνα
Η  λαθραία μετανάστευση και η νέα δομή του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χθες το μεσημέρι. Η Τουρκία αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο των δύο ζητημάτων. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να πιέζει στην ΕΕ για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία.
Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην πρώτη -επί σουηδικής προεδρίας- συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
«Θα επαναλάβουμε αυτό που τόνισε και ο Επίτροπος της ΕΕ Ζακ Μπαρό. Από δω και πέρα, ιδίως μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι προωθείται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, ενώ θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ ύστερα από τροποποιήσεις στους οργανισμούς των ταμείων και σημείωσε πως έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο, Ζ. Μπαρό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι ο Τούρκος στρατηγός στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο δεν έχει αρμοδιότητα επί του ελληνικού εναέριου χώρου.
Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν έγινε αναφορά, ενώ σε ερώτημα αν θα αυξηθεί η δύναμη, που μετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, ούτε τέτοια συζήτηση.
«Οι ελληνικές δυνάμεις, που μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο από την οροφή, που έχει οριοθετήσει το ΚΥΣΕΑ» εξήγησε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα