Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Συνάντηση
με την υπουργό
Εξωτερικών
Ντ. Μπακογιάννη

Αθήνα
Περισσότερο αισιόδοξος, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά αρνούμενος κάθε χρονοδιάγραμμα, εμφανίστηκε ο Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από συνάντηση μιάμισης ώρας χθες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο  προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, εξερχόμενος από το γραφείο της κας Μπακογιάννη, είπε ότι προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας» και σημείωσε ότι κοινός παρονομαστής εξακολουθεί να είναι η επιθυμία των δύο χωρών για αμοιβαία αποδεκτή λύση. “Βρισκόμαστε στη μέση μιας διαδικασίας η οποία συνεχίζεται”, σχολίασαν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.
«Είχα μια εξαιρετική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών, της μετέφερα τις συζητήσεις που είχα στα Σκόπια (σ.σ. προχθές με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό), την ενημέρωσα και εγώ ενημερώθηκα για τις απόψεις και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως «πιστεύω, ότι θα συνεχίσω την εργασία μου ακόμη καλύτερα».
Στην ερώτηση, κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, απάντησε: «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι’ αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».
Κληθείς να διευκρινίσει χτεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, είπε ότι «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι "κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ Νίμιτς είπε πως «η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές. Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι κοινός παρονομαστής είναι «η αμοιβαία επιθυμία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».
«Γνωρίζω, είπε χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί την επίλυση του θέματος, επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζω και δια στόματος της Υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη βόρεια γείτονά της με τρόπο που να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Υπάρχει ισχυρή βούληση για επίλυση του θέματος της ονομασίας και από τις δύο πλευρές και προς αυτή την κατεύθυνση προσκόμισα ιδέες και προτάσεις, τις οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και οι δύο πλευρές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα