Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

Επιστολή
σε υπουργό
– υφυπουργό
Οικονομίας

Επιστολή διαμαρτυρίας για το Ε9 έστειλε ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών – Φοροτεχνικών – Ελεγκτών – Μελετητών – Συμβούλων Επιχειρήσεων Νομού Χανίων στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και στον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα.
Στην επιστολή του σημειώνει:
Το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν πλήθος ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, με τα οποία ενημερώνονται οι αποδέκτες ότι το έντυπο Ε9 που έχουν υποβάλει παρουσιάζει λάθη ή παραλήψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί η αξία των ακινήτων τους και επομένως και το Ε.Τ.Α.Κ. του έτους 2008.
Όταν όμως επιχειρεί κάποιος μέσω της σελίδας www.e-9.gr να δει τι συμβαίνει, βλέπει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων το πρόβλημα είναι η αδυναμία του συστήματος να προσδιορίσει τη θέση του ακινήτου στον χάρτη. Και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί η θέση του ακινήτου, γιατί οι χάρτες που έχει ενσωματώσει το Υπουργείο είναι λάθος. Δεν αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα των περιοχών, έχουν λάθος ονόματα δρόμων κ.ά.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Σε πολλές περιπτώσεις που εκτός από το αρχικό Ε9 του 2005, έχουν υποβληθεί και τα επόμενα έτη Ε9, βλέπουμε ότι στο ηλεκτρονικό αρχείο υπάρχει μόνο το αρχικό. Τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί.
Το χειρότερο όμως είναι αυτό που προέκυψε τελευταία όπου είδαμε ότι, σε πλήθος περιπτώσεων δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων κανένα από τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί και αυτά θα πρέπει να εισαχθούν από την αρχή.
 Όλα αυτά καταδεικνύουν κατά τη γνώμη μας μια σειρά από αδυναμίες και λάθη του συστήματος:
Τον προβληματικό σχεδιασμό του Ε9, τον οποίο ο κλάδος μας έχει επισημάνει εδώ και καιρό.
Τον πρόχειρο και βιαστικό σχεδιασμό του Ε.Τ.ΑΚ. που εφαρμόστηκε ενώ δεν είχε την υποδομή για να λειτουργήσει.
·Την προχειρότητα και την έλλειψη οργάνωσης στο θέμα του Ε9 κάποιων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Αυτό όμως που μας στεναχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι ο κύριος όγκος των διορθώσεων του Ε9 θα περάσει από εμάς, ενώ γνωρίζει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα προβλήματα και τα λάθη του Ε9 είναι προβλήματα και λάθη του συστήματος, την ίδια στιγμή μας δυσφημεί και μας εκθέτει με τον τρόπο που είναι γραμμένη η ειδοποίηση που αποστέλλει.
Με βάση τα όσα εκθέσαμε παραπάνω παρακαλούμε:
1. Να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της αλήθειας και της αξιοπρέπειας των Λογιστών – Φοροτεχνικών.
2.  Να μεριμνήσετε ώστε να λειτουργήσει το σύστημα με ενημερωμένους χάρτες και περιέχοντας το σύνολο των Ε9 που έχουν υποβληθεί. Παράλληλα να δώσετε όλο το χρονικό περιθώριο που είναι απαραίτητο για να διορθωθούν τα Ε9.
3. Να μεριμνήσετε έτσι ώστε στο μέλλον να υπάρχει συνεργασία του Υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τον κλάδο μας, πριν τη λήψη μέτρων, μιας και εμείς είμαστε οι βασικοί διεκπεραιωτές των επιλογών σας".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα