Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κύκλωμα διακίνησης
λαθρομεταναστών

Λευωσία
Κοντά στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών από την Κύπρο στην Ελλάδα βρίσκεται η Αστυνομία της Κύπρου.
Όπως αναφέρθηκε από αστυνομικό ανακριτή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εκτιμάται επίσης ότι ο εγκέφαλος του κυκλώματος βρίσκεται στην Ελλάδα.
Το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης για 19 λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο πλοίου, που θα απέπλεε από το λιμάνι της Λεμεσού για τον Πειραιά.
Το Δικαστήριο έθεσε υπό οκταήμερη κράτηση και δύο Πακιστανούς, μόνιμους κατοίκους Λευκωσίας,οι οποίοι φέρονται ως τα πρόσωπα, που διευθετούσαν τη μεταφορά λαθρομεταναστών μέσω του λιμανιού της Λεμεσού.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ανακριτές, προέκυψαν επίσης μαρτυρίες εναντίον τεσσάρων ακόμη ατόμων από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, τα οποία αναζητούνται.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Εγκύκλιος αντιμετώπισης
κινδύνων από σεισμούς
Αθήνα
Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται στο σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
Η έκδοση αυτής της εγκυκλίου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου:
· να προσδιοριστούν με αναλυτικό τρόπο και βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας σε έργα και δράσεις που συνδέονται με την πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών εξ αιτίας σεισμικών φαινομένων.
· να δοθούν κατευθύνσεις στο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, για τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών και την προετοιμασία του, ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά πιθανές καταστροφές εξ αιτίας σεισμών.
· να δοθούν συντονιστικές οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού, με στόχο την άμεση και συντονισμένη προσπάθεια στην αντιμετώπιση και βραχεία αποκατάσταση.
Τέλος, στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω κρίθηκε αναγκαίο να δοθούν κατευθύνσεις για διοργάνωση και διεξαγωγή ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Νομού, με συμμετοχή όλων των Δήμων και της αντίστοιχης Περιφέρειας, με στόχο τον έλεγχο της πληρότητας και τη δοκιμασία των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού, καθώς και την εξάσκηση των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού στις διαδικασίες των σχεδίων αυτών.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ
Για κακούργημα διώκεται
ο κοινοτάρχης Γραμματικού

Αθήνα
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του κοινοτάρχη Γραμματικού, του οδηγού του και άλλων πέντε κατοίκων για τα επεισόδια στον χώρο που πρόκειται να δημιουργηθεί ΧΥΤΑ.
Εις βάρος του κοινοτάρχη και του οδηγού του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και αντίστασης κατά της Αρχής. Η δικογραφία ανατέθηκε στην 7η τακτική ανακρίτρια. Σε συμπαράσταση του εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έφτασαν στην Ευελπίδων ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Εις βάρος των πέντε κατοίκων ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και η δικογραφία ανατέθηκε για τη διενέργεια ανάκρισης στην 25η τακτική ανακρίτρια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ
Ενημέρωση αγροτικού
κόσμου για την ΚΑΠ

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκστρατεία ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τις εξελίξεις που αναμένονται στην ΚΑΠ μετά το 2013, την οποία πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Κατά τη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκστρατείας, κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω ζητήματα:
1. Η στήριξη της ΚΑΠ θα πρέπει να κατευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
2. Το κατώφλι εγγύησης των ενισχύσεων πρέπει να καθοριστεί στο ποσό των 200 ευρώ ανά δικαιούχο.
3. Η περιφερειοποίηση των ενισχύσεων κρίνεται καταρχήν θετική, ως πολιτική και κοινωνική ανάγκη. Εντούτοις, αναμένοντας το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. της περιόδου 2013 – 2020, αλλά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013, η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης και ήπιας προσαρμογής των ενισχύσεων, στην κατεύθυνση ενός υβριδικού δυναμικού μοντέλου, μετά από ανάλυση των δεδομένων σε επίπεδο Νομού.
4. Η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται θετικά υπέρ της δημιουργίας και εφαρμογής του άρθρου 68 του Καν. 73/2009 (που προβλέπει ζητήματα διαχείρισης κρίσης) σε ποσοστό 6%, με εξαίρεση τον καπνό.
5. Τα ποιοτικά παρακρατήματα του άρθρου 69 του Καν. 1782/2003, δηλαδή το επιπλέον πριμ που λαμβάνουν οι καλλιεργητές που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ, ολοκληρωμένης γεωργίας και βιολογικά, προτείνεται να καταργηθούν από το 2010.

ΑΠΟ ΤΟΝ Λ. ΡΑΚΙΝΤΖΗ
Αίτημα για αυστηρότερη ποινή σε παιδίατρο

Αθήνα
Την επιβολή μεγαλύτερης πειθαρχικής ποινής, που ενδεχομένως να φτάσει ως και την οριστική απόλυση, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής για γιατρό του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, η οποία είχε θεωρηθεί υπαίτια για τον θάνατο ενός επτάχρονου αγοριού.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2000 το επτάχρονο παιδί είχε εισαχθεί εκτάκτως στο νοσοκομείο, καθώς είχε πιει το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου Depon. Η γιατρός ως αντίδοτο της παρακεταμόλης χορήγησε στον επτάχρονο ενδοφλεβίως Ρarvolex σε υπερβολική δόση, δεκαπλάσια του κανονικού, με αποτέλεσμα το παιδί να αποβιώσει τρεις ημέρες αργότερα.
Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ αρχικά αθώωσε την παιδίατρο από τις κατηγορίες της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος. Ωστόσο με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου, η οποία επικυρώθηκε τελεσίδικα από τον Αρειο Πάγο, επιβλήθηκε στην παιδίατρο φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής δίκης, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του ανηλίκου δικαιολογεί την ποινή της οριστικής απόλυσης. Κατόπιν αυτού το Πειθαρχικό επέβαλε προσωρινή παύση ενός έτους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ
Σε αμέλεια αποδίδεται
το ναυάγιο “Sea Diamond”
Αθήνα
Σε αμέλεια αποδίδεται το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, σύμφωνα τουλάχιστον με την έκθεση του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων.
Όπως μετέδωσε το Mega, στην έκθεση αποδίδονται ευθύνες στον πλοίαρχο, τον Α’ μηχανικό και στους τρεις υπεύθυνους της διαχειρίστριας εταιρείας.
Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μια ακόμα άκομψη προσπάθεια να μην αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για τη μη χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Μνημόνιο συνεργασίας
Δήμου Αθηναίων – ΟΣΕ

Αθήνα
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ υπέγραψαν ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γ. Γιαννούσης, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη.
Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ιδιαίτερα το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ, οι οποίες διέρχονται από γειτονιές της Αθήνας.
Για το ίδιο ζήτημα ο υπουργός τόνισε ότι η υπογειοποίηση θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του επιβατικού κοινού, αλλά και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγκρότηση κοινού οργάνου με αρμοδιότητες:
* Να λειτουργεί ως «παρατηρητήριο» για την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, της πορείας των έργων και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.
* Να επεξεργαστεί πρόταση για την από κοινού αναβάθμιση, ανάδειξη και χρήση της ζώνης του σταθμού Πελοποννήσου (κτίριο Τσίλερ) ως χώρου πολιτισμού και αναψυχής, σε συνδυασμό με τη διατήρηση και προβολή της διαχρονικής ιστορίας του σιδηρόδρομου και της σχέσης του με την πόλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα