ΑΠΟ ΣΟΜΑΛΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ
Κατάληψη
τουρκικού πλοίου
Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν χθες ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο με 23μελές πλήρωμα στα ανοικτά της Σομαλίας, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το πλοίο Horizon-1, το οποίο μεταφέρει 33.000 τόννους θειούχου υδρογόνου, είχε αποπλεύσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό την Ιορδανία. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι. Το Ανατολή μετέδωσε ότι οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές στην Κωνσταντινούπολη δεν κατάφεραν να έχουν επικοινωνία με το πλοίο και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί κάποιο αίτημα για λύτρα. Στην περιοχή, όπου από το 2008 έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα πειρατείας σε ξένα πλοία, πλέει μια τουρκική φρεγάτα που έχει ενταχθεί εδώ και ένα χρόνο στη διεθνή δύναμη για την καταπολέμηση των Σομαλών πειρατών και των εμπόρων όπλων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Συνάντηση στην Κόστα Ρίκα
Σελάγια – Μιτσελέτι
ΑΠΕ
Καθοριστικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ονδούρα κρίνεται η συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα στην Κόστα Ρίκα, μεταξύ του ανατραπέντος Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και του προσωρινού διαδόχου του, μετά το πραξικόπημα Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη μεσολάβηση του Όσκαρ Αρίας, του Προέδρου της Κόστα Ρίκα που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τη Συμβολή του στον τερματισμό των ένοπλων συρράξεων στη Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα πάντως της συνάντησης παραμένει αβέβαιο.
Οι ΗΠΑ επενδύουν πολλά στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Όσκαρ Αρίας και στη συνάντηση που είχε χθες η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον με τον ανατραπέντα Πρόεδρο Σελάγια, ζητήθηκε, σε πρώτη φάση, να δοκιμασθεί ο διάλογος σε μία προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου.
Η πρόταση της Ουάσινγκτον προς τον Σελάγια μοιάζει να είναι να αποφύγει να κάνει μια νέα προσπάθεια να επιστρέψει στη χώρα και στην εξουσία άμεσα, όπως συνέβη την Κυριακή, όταν επιχείρησε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο στην Τεγκουσιγκάλπα με αεροσκάφος που του παρείχε ο σύμμαχός του πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης Σελάγια – Μιτσελέτι, παραμένει αβέβαιο καθώς και οι δυο πλευρές δεν υποχωρούν από τις μη διαπραγματεύσιμες θέσεις τους.
Χαρακτηριστική και η δήλωση του προσωρινού Προέδρου, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν θα διαπραγματευθεί απλά θα συζητήσει με τον ανατραπέντα Πρόεδρο Σελάγια
Διπλωματικοί κύκλοι, υπογραμμίζουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και υποστηρίζουν ότι το μόνο που θα απομάκρυνε τους πραξικοπηματίες από την εξουσία θα ήταν η επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δεύτερο δημοψήφισμα
για τη Συνθήκη της Λισαβόνας
ΔουβλίνοΑΠΕ
Η Ιρλανδία θα πραγματοποιήσει το δεύτερο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιν Κόουεν. Η χώρα είχε ψηφίσει «όχι» στο πρώτο δημοψήφισμα.
Τον Ιούνιο, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δοθούν εγγυήσεις στο Δουβλίνο, προκειμένου οι Ιρλανδοί να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη.
Οι νομικές αυτές εγγυήσεις αφορούν τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας πάνω σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, η ουδετερότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και η φορολογική πολιτική.
Ο Μπ.Κόουεν δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ανησυχίες των Ιρλανδών ψηφοφόρων αντιμετωπίστηκαν με τη μορφή νομικών εγγυήσεων.
«Σε αυτήν τη βάση, εισηγούμαι στην κυβέρνηση να στραφούμε στο λαό και να ζητήσουμε την έγκρισή του για να επικυρώσει η Ιρλανδία τη συνθήκη και αυτό το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου», κατέληξε.
Η ΕΕ ελπίζει τώρα ότι το Δουβλίνο θα υπερψηφίσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει εγκρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Το «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2008 στέρησε από την ΕΕ την ομόφωνη στήριξη στη συνθήκη.