Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΗ Λ’ ΑΚΟΥΙΛΑ

Ρώμη
Σε φρούριο έχουν μετατρέψει τη Λ’ Ακουίλα οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας λόγω της διάσκεψης του G-8 των “8 ισχυρών του πλανήτη” (Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία), που άρχισε χθες το μεσημέρι με γεύμα εργασίας και θα ολοκληρωθεί αύριο στην πληγείσα -τον περασμένο Απρίλιο- από τον Εγκέλαδο ιταλική πόλη.Τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, θα κάνουν μία ανασκόπηση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη και θα επιχειρήσουν να βρουν κοινούς τόπους όσον αφορά την αντιμετώπισή τους.
Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και η φτώχεια, είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της 35ης συνόδου κορυφής. Εν όψει της συνόδου, έγιναν δεκάδες συλλήψεις στη Ρώμη, ενώ για λόγους ασφαλείας αναπτύχθηκε στρατιωτική δύναμη 15.000 ανδρών.
Τουλάχιστον 75.000 παιδιά θα πεθάνουν στη διάρκεια της συνόδου, ανακοίνωσε η οργάνωση «Save the Children», απευθύνοντας έκκληση για διπλασιασμό της διεθνούς βοήθειας. Στην Ιταλία έφθασε για τη σύνοδο ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μόσχα όπου μετά τον ομόλογό του Νιμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «εξαιρετικά επιτυχημένη» συνάντηση, που έθεσε τις βάσεις για μία «καλή διμερή σχέση».
Σύνοδος των “8” αναλυτικότερα
Με αισιοδοξία όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας, αλλά, κακούς οιωνούς όσον αφορά τον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, άρχισε χθες γύρω στις 2.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος στη Λ’ Ακουίλα, στην Ιταλία, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της G-8, με γεύμα εργασίας που στρέφεται γύρω από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
"Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα. Διαπιστώνουμε ενδείξεις σταθεροποίησης των οικονομιών μας και πιστεύουμε ότι η αντιστροφή της τάσης θα ενισχυθεί όταν τα μέτρα μας θα έχουν φτάσει στην πλήρη απόδοσή τους", κρίνουν οι ηγέτες των οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου στο σχέδιο της τελικής τους διακήρυξης, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσουν επισήμως στη σύνοδο αυτή κορυφής.
"Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα μεμονωμένα και συλλογικά για να οδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομία στο δρόμο μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης", προσθέτουν στο κείμενο αυτό, αποσπάσματα του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα διπλωματική πηγή.
Ωστόσο, όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές, ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, που ευθύνονται για το 80% των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εγκατέλειψαν το στόχο τους για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών αυτών ως το 2050.
Εκτός από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο και τις κλιματικές αλλαγές, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας θα συζητήσουν επίσης κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-8 στη Λ’ Ακουίλα για την καταπολέμηση της φτώχειας, για το Ιράν και τις πυρηνικές του δραστηριότητες, οι οποίες προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Οι οκτώ ισχυροί ηγέτες του πλανήτη, πλην του Κινέζου προέδρου, Χου Ζιντάο, που αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη χώρα του, λόγω της εκεί έκρυθμης καταστάσεως, θα συζητήσουν τα πιο «καυτά» προβλήματα της διεθνούς επικαιρότητας, από την κατάσταση στο Ιράκ έως το Μεσανατολικό γενικότερα, από την πείνα στον κόσμο ως τη χρηματοοικονομική κρίση και τη δυνατότητα διεύρυνσης νέων διαύλων του διεθνούς εμπορίου.
Ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, που βρισκόταν ήδη στην Ιταλία για τη σύνοδο, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών ταραχών στην επαρχία Ξινγιάνγκ μεταξύ των μουσουλμάνων Ουϊγούρων και μελών της εθνότητας Χαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Εξάλλου, οι συνομιλίες των ηγετών της G-8 θα διευρυνθούν τις επόμενες δύο ημέρες με τη συμμετοχή ηγετών μεγάλων αναδυομένων οικονομιών, χωρών της Αφρικής και υπευθύνων διεθνών οργανώσεων και πιο συγκριμένα, με την συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας. Στην σύνοδο έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.
Δηλώσεις Μπαρόζο
Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση σε θέματα, όπως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ανεργία, το παγκόσμιο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Σύνοδο Κορυφής της Λ’ Ακουίλα.
Σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι στη Σύνοδο θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διευκρινιστούν τα μέτρα ενίσχυσης προς τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, και θα καλέσει όλες τις χώρες να επιβεβαιώσουν το στόχο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κατά 50%, ως το 2050.
Επιπλέον, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 80% τουλάχιστον και να καλύψουν σημαντικό μέρος της απόστασης με την επίτευξη σοβαρών μεσοπρόθεσμων μειώσεων, ενώ ανάλογες προσπάθειες πρέπει να καταβάλουν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.
«Στόχος είναι, να δοθεί ώθηση στις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για να μειώσουν από κοινού τις εκπομπές αερίων κάτω από το επίπεδο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος, κατά τη διάσκεψη θα τονίσει, επίσης, τις οικονομικές προοπτικές, που υπάρχουν για μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Συνελήφθησαν ένας Έλληνας και τέσσερις Γάλλοι

«Ένας Έλληνας και τέσσερις Γάλλοι οδηγήθηκαν σε τμήμα των καραμπινιέρων της ιταλικής πρωτεύουσας, μετά από θεαματική διαμαρτυρία κατά της διάσκεψης του G-8», δημοσιεύει στον διαδικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".
Οι πέντε διαδηλωτές εξηγεί η ιταλική εφημερίδα, κρέμασαν πανό στα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια, με σύνθημα «σταματήστε το ψυχρό κλίμα. Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να το πετύχει βγάζοντας τα ρούχα του». Αμέσως μετά, προχώρησαν σε μερικό στριπτίζ, μένοντας μόνο με μαγιό. Οι πρωτότυποι αυτοί αμφισβητίες της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι οργάνωσαν το «χάπενινγκ» την ίδια ώρα που άρχιζαν οι εργασίες του «G 8» της Λ’ Ακουίλα, οδηγήθηκαν στο τμήμα των καραμπινιέρων της περιοχής σαν Λορέντζο Ιν Λουτσίνα, στο κέντρο της «Αιώνιας Πόλης».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αξιωματικός υπηρεσίας, αμέσως μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

“Αστακός” η Λ’ Ακουίλα

Χιλιάδες άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν δραστηριοποιηθεί για να εγγυηθούν την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, εν όψει της διάσκεψης της «Ομάδας των Οκτώ».
Η σεισμόπληκτη πόλη που φιλοξενεί τη διεθνή συνάντηση, έχει μετατραπεί σε «αστακό», στην περιοχή του Κοππίτο, γύρω από τον στρατώνα της οικονομικής αστυνομίας, όπου και συνεδριάζουν «οι ισχυροί του πλανήτη» η διέλευση απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία μικρών πούλμαν, που έχουν νοικιασθεί από την ίδια την οργάνωση της G8.
Μεταφέρουν αποκλειστικά τα μέλη των αντιπροσωπιών και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, ενώ πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα και για τους σεισμοπαθείς που συνεχίζουν να ζουν στους καταυλισμούς. Για να εξέλθουν και να εισέλθουν στον χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, πρέπει να φέρουν διαρκώς μαζί τους την ειδική ταυτότητα που τους έχει χορηγηθεί.
Σε ό,τι αφορά τη Ρώμη, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των καραμπινιέρων και της αστυνομίας ελέγχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, τις ξένες πρεσβείες, τις γέφυρες του Τίβερη, τα γνωστότερα μνημεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα