Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ G8 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πεκίνο ΑΠΕ
Εκατοντάδες άνδρες των κινεζικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Ουρουμτσί, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τις φονικές εθνοτικές ταραχές μεταξύ των Κινέζων Χαν και των μουσουλμάνων Ουιγούρων.
Νωρίτερα, μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων, κρατώντας αυτοσχέδια όπλα, ήρθαν αντιμέτωποι με στρατιώτες αφού διαδήλωσαν, τρία 24ωρα μετά τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών που στοίχισαν τη ζωή σε 156 ανθρώπους. Παράλληλα, σε μια επίδειξη ισχύος, αρκετά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Χου Ζιντάο διέκοψε το ταξίδι του στην Ιταλία για τη σύνοδο της G8 κι επιστρέφει εσπευσμένα στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσει την κρίση.  Σύμφωνα, πάντως, με την Ρεμπίγια Καντίρ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων, η αστυνομία σκότωσε 400 μέλη της εθνοτικής της ομάδας στο Ουρουμτσί.
Μετά τις ταραχές που διαρκούν από την Κυριακή κι έχουν στοιχίσει 156 ζωές και πάνω από 1.000 τραυματισμούς, που οι αρχές απέδωσαν σε Ουιγούρους, Κινέζοι Χαν σχημάτισαν ομάδες, οπλίστηκαν με φτυάρια, μαχαίρια και άλλα αυτοσχέδια όπλα και επιχείρησαν να επιτεθούν σε μέλη της μειονοτικής μειονότητας. Ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.
Μετά την κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας την Τρίτη, οι αρχές της Κίνας έμοιαζαν αποφασισμένες να δείξουν ότι μπορούν να επιβάλουν και να διατηρήσουν την τάξη. Ορισμένοι από τους στρατιώτες μετέφεραν τουφέκια με τις ξιφολόγχες τοποθετημένες. Χιλιάδες αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες παρατάχθηκαν σε δρόμο του Ουρουμτσί που αποτελεί σύνορο ανάμεσα στις περιοχές των Χαν και μια συνοικία των Ουιγούρων. Πίσω τους βρίσκονταν λόχοι πεζικού. Οχήματα με μεγάφωνα περιπολούσαν τους δρόμους, μεταδίδοντας τις εντολές των αρχών: "Παρακαλούμε συνεργαστείτε όλοι, παρακαλούμε πηγαίνετε σπίτια σας".
Πολλοί Κινέζοι Χαν μετέφεραν όπλα το πρωί της Τετάρτης. Πολλά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. Δεν κυκλοφορούσαν ταξί και λεωφορεία στο κέντρο.
Εν τω μεταξύ, στις στήλες της Wall Street Journal Asia, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων (CMO) γράφει ότι 400 Ουιγούροι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και αφού είχαν ξυλοκοπηθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σινγιάνγκ το βράδυ της Κυριακής. Η ίδια επικαλείται πηγές Ουιγούρων στο "ανατολικό Τουρκμενιστάν", ονομασία που οι ένοπλοι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν για να ορίσουν αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.
Σύμφωνα με την Καντίρ, οι εθνοτικές ταραχές επεκτείνονται σε άλλες περιοχές της επαρχίας, κυρίως στο Κασγκάρ στο απώτερο δυτικό τμήμα, όπου μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για 100 νεκρούς.
Η Καντίρ κατήγγειλε επίσης τα μέτρα ασφαλείας που έχουν στόχο τους Ουιγούρους, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και συλλαμβάνουν τους άνδρες Ουιγούρους".
Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν έναν απολογισμό με 156 νεκρούς και 1.080 τραυματίες στο Ουρουμτσί χωρίς να διευκρινίζουν την ταυτότητα των θυμάτων. Επίσης ανακοίνωσαν τη σύλληψη 1.400 ατόμων που ενεπλάκησαν στις ταραχές.
Το Πεκίνο κατηγόρησε την 62χρονη Ρεμπάγια Καντίρ που ζεί εξόριστη στις ΗΠΑ από το 2005, ότι υποκίνησε τις ταραχές, κάτι που η ίδια διαψεύδει.
Στην ασιατική έκδοση της Wall Street Journal η Καντίρ γράφει ότι οι ταραχές εκφυλίστηκαν μετά την αντίδραση των αρχών που έκαναν "υπερβολική χρήση βίας" σε μια διαδήλωση που ξεκίνησε ειρηνικά. Τονίζει ότι "καταδικάζει χωρίς αμφιβολία τη "δυσανάλογη χρήση βίας" από ορισμένους Ουιγούρους στη διάρκεια της διαδήλωσης, όπως και την προσφυγή στην υπερβολική χρήση βίας από την Κίνα εναντίων των διαδηλωτών".
Η διεθνής ανησυχία για την κρίση εντάθηκε, με μουσουλμανικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν έκκληση για "αυτοσυγκράτηση".
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασε τη "δυσανάλογη χρήση βίας" από τις αρχές της Κίνας και κάλεσε το Πεκίνο να αρχίσει έρευνες και να "προσάγει όσους ευθύνονται στη Δικαιοσύνη το συντομότερο".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα