Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ομάδα για τους άστεγους δημιούργησε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων. Στη σχετική ανακοίνωση της Ομάδας αναφέρεται: "Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του  να εργάζεται, να μεγαλώνει παιδιά, να ονειρεύεται και να προσπαθεί για έναν καλύτερο κόσμο, ενώ δεν έχει  «πού την κεφαλήν κλίναι» ;
Οι  αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης είναι από τις βασικότερες ανάγκες των ανθρώπων. Η «στέγη» είναι η προϋπόθεση για να δουλεύεις, να ανατρέφεις παιδιά, να δημιουργείς και γενικότερα να είσαι ενεργό μέλος μιας κοινωνίας. Μη έχοντας στέγη αποκλείεσαι από το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Οι αντιφάσεις πολλές στην εποχή μας, αντιφάσεις που τρομάζουν. Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να χωρέσουν το νοικοκυριό τους σε 150 τετραγωνικά και άλλοι θεωρούν πολυτέλεια την ύπαρξη ενός κρεβατιού για να βγάλουν τη νύχτα τους και τελικά βολεύονται σε ένα παγκάκι ή ένα ετοιμόρροπο σπίτι.
Το ζήτημα των αστέγων φυσικά είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα. Συνδέεται με όρους όπως ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, ψυχική διαταραχή. Γι’ αυτό η προσέγγιση αυτών των ανθρώπων,  πρέπει να γίνεται μέσα από ένα πρίσμα κατανόησης, επιείκειας, ευαισθησίας και αλληλεγγύης.
Η κρατική μέριμνα για την αντιμετώπιση αυτής της ζωτικής ανάγκης και διασφάλιση αυτού του βασικού δικαιώματος των μελών μιας κοινωνίας φαίνεται ότι είναι ανύπαρκτη. Όμως αυτό το «κενό» που έχει αφήσει η ελληνική πολιτεία δεν δικαιολογείται από την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.
Η κοινωνία των Χανίων έχει στηρίξει και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης που απαντούν σε κοινωνικά ζητήματα, δείχνοντας ότι η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Όμως κάποιες φορές, καταστάσεις που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υπάρχουν, είναι δίπλα μας, αλλά δεν είναι εμφανείς.
Στην πόλη των Χανίων υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ψάχνουν χώρους κάθε βράδυ για να κοιμηθούν.
Και αυτές οι λίγες γραμμές είναι μια προσπάθεια ώστε να αναδυθεί αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και να ειδωθεί ως σημείο έναρξης για περαιτέρω συζητήσεις και ανάληψη δράσης.
Αυτοί οι προβληματισμοί οδήγησαν στην πρωτοβουλία συγκρότησης  μιας  ομάδας για τους άστεγους στo πλαίσιo του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών. Η Ομάδα βρίσκεται κάθε Πέμπτη στις 9 μ.μ. στον χώρο του Στεκιού στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
Καλούμε όσους θέλουν (φυσικά πρόσωπα ή συλλογικότητες) να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 6976677743 (Γιάννης) 6977463956 (Βαγγελιώ)".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα