Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Από το παρελθόν στο μέλλον…!

Ο  κ. Παπανδρέου προχθές στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «άλλα λέει και άλλα κάνει» και εμπαίζει τους πολίτες επιβάλλοντας φόρους που εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες της οικονομικής πολιτικής της και πάνε στις τσέπες τρωκτικών και αετονύχηδων με μπόνους και πελατειακές προσλήψεις που δικαιολογούν το ερώτημα «τι θα κάνει η κυβέρνηση μπροστά στις νέες τρύπες;». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανασίου κατά την πάγια τακτική της ΝΔ πέταξε αγέρωχα το προσβλητικό, για μια παράταξη που ήρθε να επανιδρύσει το κράτος σε πλαίσια σεμνότητας, ταπεινότητας και διαφάνειας, «τα ίδια κάνατε και εσείς» και έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση (το ΠΑΣΟΚ) ως αυριανή κυβέρνηση κατηγορώντας το ότι, ετοιμάζει φοροκαταιγίδα…! Είναι τουλάχιστον γελοίο για έναν εν ενεργεία υπουργό μιας κυβέρνησης, προκειμένου να αμυνθεί για τις διαρκώς αποδεικνυόμενες αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζει, να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τις πολιτικές που εφάρμοσε ως… προηγούμενη κυβέρνηση και αμέσως μετά να την κατηγορεί για τις πολιτικές που φαντάζεται ότι θα εφαρμόσει ως επόμενη κυβέρνηση…! Κατάλαβαν ότι η πολιτική καταγγελίας του κυβερνητικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδει πια και άρχισαν να υποβάλλουν και να υποσκάψουν το κυβερνητικό του μέλλον. Προσπάθεια που προδίδει τη σιγουριά που έχουν για την ήττα τους και τη βεβαιότητά τους ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Γάγγραινα

Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι αν κάποιος ήθελε να «προκόψει στη ζωή» εκτός από τις προσωπικές προσπάθειες που έπρεπε να καταβάλει χρειαζόταν και την υποστήριξη από έναν ιερωμένο και έναν στρατιωτικό. Εκτός από τον Θεό χρειαζόταν και έναν χαμοθεό…! Τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, έχει γίνει φανερό ότι δεν αρκούν μόνο αυτοί οι δυο χαμοθεοί αλλά χρειάζεται και ένας τρίτος ο οποίος κατά προτίμηση να είναι μεγαλοκακοποιός ή να έχει σχέση με κάποιον τέτοιο, ο οποίος με τη σειρά του και με τις διασυνδέσεις που διατηρεί, ακόμη και όταν είναι έγκλειστος στις φυλακές, να μπορεί να κινήσει τους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης που εξασφαλίζουν τη χρειαζούμενη ευνοϊκή μεταχείριση…! «Βλαστοί» και άλλες… παραφυάδες που φύονται στις φυλακές ή αναπτύσσονται μες στα σώματα ασφαλείας, έχουν διαφθείρει τον κρατικό μηχανισμό και επεκτείνονται σαν λέπρα που καταπροσβάλλει, κάθε μέρα και περισσότερο τον ανίσχυρο και ευάλωτο κοινωνικό ιστό. Η συμμορία των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου -με διασυνδέσεις μέχρι και τα Χανιά- και το κύκλωμα μαστροπείας που εκμεταλλευόταν περί τις τρακόσες γυναίκες και στο οποίο συμμετείχαν και τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικοί, εκτός από την απορία ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες, θέτουν ανάγλυφα ένα πρόβλημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και της ζωής των πολιτών της, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου με αποφασιστικότητα, σθένος, ταχύτητα, φαντασία και αποτελεσματικότητα. Και να ξεριζωθεί ως γάγγραινα.

ΑΕΣ

Νεώρια… Φαντάσματα!
Κύριε διευθυντά,
λύπη και ταυτόχρονα αγανάκτηση μας κυριεύει, όταν περαστικοί, διαβάτες, προσπερνούμε με βήμα ταχύ τα πελώρια κτήρια των άλλοτε  ναυπηγείων και χώρων ελλιμενισμού των ενετικών γαλερών του λιμανιού της παλιάς πόλης! Νιώθουμε τύψεις και είμαστε συνένοχοι στο διαρκές αυτό «έγκλημα» που δεν μπορούμε ως πολιτεία  να πράξουμε το αυτονόητο: τη συντήρησή τους και την αξιοποίησή τους! Δεν έχουμε, μάλλον, επηρεαστεί από τη ναυπηγική τέχνη και την αρχιτεκτονική των ενετών που πριν μερικούς αιώνες άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στα κάστρα και τα φρούρια, στον φάρο του λιμανιού, στα γερά σκαριά τους, που φιλοξενούνταν στον απάνεμο όρμο των Νεωρίων!
Ένας κόμπος περιδένει την καρδιά μας από τη σημερινή εγκατάλειψη των μνημείων που τόσοι και τόσοι επισκέπτες βλέπουν και φωτογραφίζουν καθημερινά και κάνουν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες αυτές της ντροπής!
Εκεί στην καρδιά του λιμανιού, τα Νεώρια στενάζουν κάτω από το βάρος της μοναξιάς, φιλόξενα κέντρα για αρουραίους και άλλα τρωκτικά!
Ωστόσο η περασάδα μας από τα εφτάδυμα κτήρια κάθε φορά μας πληγώνει και συνάμα μας ψυχοπλακώνει! Αν ήταν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, που πραγματικά θεωρούνται επένδυση στα ιστορικά μνημεία, θα είχαν την ίδια τύχη αυτά τα πέτρινα κτήρια ή θα ήταν μουσειακά σύνολα προσέλκυσης χιλιάδων τουριστών;
Ποιος αρμόδιος πολιτικός ή τοπικός παράγοντας μπορεί να μας ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι; Υπάρχει μελέτη αποκατάστασης; Ή υπάρχει μόνο προκλητική αδιαφορία που βλάπτει σοβαρά τα λιγοστά ιστορικά μνημεία του τόπου μας;

Ευχαριστώ
για τη φιλοξενία!
Δημ. Καρτσάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα