Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
Συνάντηση με εργαζομένους
στην Εμπορική Τράπεζα
 Αθήνα
Την ανάγκη για εναλλακτική κρατική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: "με την ευκαιρία της συνομιλίας με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρότασή μας για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου οι τράπεζες να σταματήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας καρτέλ σε βάρος των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου. Οι τραπεζίτες αντί να καταθέτουν προτάσεις εξυγίανσης με στόχο να μεταφέρουν τις ζημιές τους στους εργαζόμενους, πρέπει να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ. Να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να μην δημιουργούν κοινωνική αναταραχή με προτάσεις εκβιαστικής εξόδου".

ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ
Κριτική στην αύξηση
 των τελών κινητής
Αθήνα
Άστοχο χαρακτήρισε το μέτρο αύξησης της φορολόγησης στην κινητή τηλεφωνία, για να μαζέψει λεφτά το κράτος, ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι θα έχει επίδραση στα αποτελέσματα του Οργανισμού, χωρίς να μπορεί να δώσει συγκεκριμένα ποσά, ενώ εν μέσω κρίσης θα πληγούν και οι καταναλωτές.
Για την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων είπε ότι  μέσω των συγκεκριμένων οικονομικών συγκυριών είναι δύσκολο να γίνει, μπορεί όμως να εφαρμοσθεί ένα ηπιότερο πρόγραμμα με ομάδες εργαζομένων που θέλουν να φύγουν με χαμηλότερα κίνητρα.
Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της ΟΤΕ ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ εντός του 2009, μη αποκλείοντας να ακολουθήσει τον δρόμο που ανοίγει η MIG Real Estate.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κόντρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Αθήνα
Μία ακόμα αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ξέσπασε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατήγγειλε την κυβερνητική «επιμονή» να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, θεωρώντας πως οι «φορο-επιδρομές» αποτελούν εν πολλοίς, το παρεπόμενο της διαπραγματευτικής αδράνειας της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΕΕ.
«Η πηγή του προβλήματός μας, είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο Σύμφωνο» υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση. Εδώ έχει γίνει φόβητρο το όνομα Αλμούνια. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής της νέας Κομισιόν; Γιατί έδωσε την συναίνεσή της για τον κ. Μπαρόζο; Τι είναι ο Μπαρόζο; Κανένας φιλέλληνας; Κανείς συγγενής σας; Κατάλαβε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες με δομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα;» είπε και συνέχισε:
«Γιατί δεν θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της ΕΕ, ή αυτό που πιστεύουμε εμείς, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας; Πού είναι ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής; Πού είναι ο υπουργός Οικονομίας; Ακόμα και ο κ. Σαρκοζί κατάφερε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εστιατόρια. Εμείς δεν ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε;» αναρωτήθηκε.
Σχολιάζοντας τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους χώρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως για την κυβέρνηση, «ούτε περιβάλλον υπάρχει, ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου, ή πολεοδομία. Τα υποτάσσετε όλα στα τριάκοντα αργύρια στον κ. Αλμούνια και λέτε στον πολίτη: «Λάδωσε το κράτος για να κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία σου…»
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σε ακρόαση στη Βουλή
καλούν τον πρόεδρο της ΕΡΤ

Αθήνα
Σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής καλούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κακλαμάνης, Αλ. Παπαδόπουλος, Φ. Πετσάλνικος και Δ. Ρέππας με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος, όπως προκύπτει από τα δελτία ειδήσεων και τις άλλες ενημερωτικές εκπομπές» και κάνουν λόγο για «κομματικά και παρακρατικά κριτήρια εις βάρος της ποιότητας του προγράμματος και του προϋπολογισμού της επιχείρησης».
Μιλούν επίσης «για πλήθος συμβούλων με ηγεμονικές αμοιβές, την ίδια ώρα που μπαίνουν στο ‘ψυγείο’ έμπειρα στελέχη, ενώ αμείβονται χωρίς να παρέχουν έργο ημέτεροι και απολύονται ευσυνείδητοι επαγγελματίες».
Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο αποστέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, μαζί με ακόμη 18 ακόμη βουλευτές του κόμματος καταγγέλλοντας την αιφνίδια απόλυση δημοσιογράφου αορίστου χρόνου που εργαζόταν στην ΕΡΤ για πολιτικούς όπως υποστηρίζουν λόγους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν υπάρχει αίτημα επανα-
λειτουργίας της Χάλκης

Αγκυρα
“Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα, ή πρόταση, σχετικά με τη Θεολογική Σχολή. Αν δεχθούμε, θα το αξιολογήσουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ως προς την επαναλειτουργία της Σχολής στη Χάλκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και δήλωση του πρόεδροου του τουρκικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας, καθηγητή Γιουσούφ Ζιγιά Οζτζάν.
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει το θέμα επαναλειτουργίας της Σχολής, ο καθηγητής Οζτζάν υπογράμμισε πως το Συμβούλιο βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, αλλά τόνισε ότι «εμείς μπορούμε να το αξιολογήσουμε, μόνο αν τεθεί θέμα ανώτερης σχολής, ωστόσο δεν μας έχει έρθει τέτοια πρόταση».
Το τελευταίο διάστημα, οι τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύουν ρεπορτάζ γύρω από τις φόρμουλες, τις οποίες εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971.
Έκτοτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέτει μονίμως στην τουρκική κυβέρνηση το θέμα της επαναλειτουυργίας της Σχολής. Το θέμα έχει τεθεί επίσης επανειλημμένα στις διμερείς επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα