Αθήνα
H πολιτική βούληση και η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελούν τα «κλειδιά» για τη συνεργασία ΕΕ – Μεσογειακών χωρών, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο Ευρω-Μεσογειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνει στο Καβούρι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.
Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση την εγκατάσταση στην Ελλάδα «Παρατηρητηρίου Μεταφορών στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το αντίστοιχο «Παρατηρητήριο για τη Δυτική Μεσόγειο», που έχει έδρα την Ισπανία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε δύο προϋποθέσεις προκειμένου να έχει επιτυχία η νέα προσπάθεια της ΕΕ για συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου: την ισχυρή πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις και τη δέσμευση των επιχειρηματιών στην προσπάθεια.
Την ολόπλευρη πολιτική και οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αναθέρμανση της πρωτοβουλίας «Ένωση για τη Μεσόγειο» υπογράμμισε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.
Η ίδια έδωσε έμφαση στους Θαλάσσιους Διαδρόμους, «δεδομένου του μεγέθους της εμπορικής μας ναυτιλίας και του μεγάλου μήκους της ακτογραμμής μας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014, χρονολογία συμβολική καθώς τότε θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παράλληλα έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ευρωμεσογειακών σχέσεων: η επίλυση του Μεσανατολικού, η ασφάλεια των επενδύσεων και η ενίσχυση εμπορίου, επενδύσεων και ενδοπεριφερειακών συναλλαγών.
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία «Ένωση για τη Μεσόγειο» διαφέρει από τη διαδικασία της Βαρκελώνης, αφού τώρα υπάρχει ισότιμη συνεργασία με τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή και με έμφαση στην υλοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων παρά στη διοργάνωση συνεδρίων και διαβουλεύσεων.
Ο Μουράτ Αλσιντάς, πρόεδρος του ASCAME (Σύνδεσμος των Εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων της Μεσογείου) αναφέρθηκε εξάλλου στις επιπτώσεις της κρίσης στις 13 χώρες που βρίσκονται στα νότια παράλια της Μεσογείου, λέγοντας ότι οι ξένες επενδύσεις μειώθηκαν από 61 δισ. δολάρια το 2007 σε 40 δισ. το 2008.