Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα
Την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς που αφορά στη δημοσίευση προεκλογικών δημοσκοπήσεων -δηλαδή μέχρι 15 μέρες πριν την κάλπη- προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών.Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η εμπειρία των πρόσφατων ευρωεκλογών -έρευνες μέχρι την προτελευταία μέρα- δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Είναι προτιμότερο και για λόγους ποιότητας της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να ξαναγυρίσουμε στα καθεστώς το οποίο ίσχυε δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν από την ημέρα των εκλογών εξήγησε.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια των ευρωεκλογών η πληθώρα δημοσκοπήσεων με σημαντικές αποκλίσεις τελικά δημιούργησαν σύγχυση.
Σε ερώτηση αν υπονοεί πως υπήρξαν παιχνίδια πίσω από τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να αποδώσω δόλο και κακή πρόθεση. Στη χώρα μας δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίες εντός ενός νομικού πλαισίου, κάνουν την δουλειά τους. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Η σύγχυση δημιουργήθηκε από τη συχνή δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, που έκαναν πολλές εταιρείες.»
Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει «καρτέλ δημοσκόπων», ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι δεν είναι δικής του αρμοδιότητας να τοποθετηθεί δημόσια.
Κληθείς να ερμηνεύσει τη «σπουδή της κυβέρνησης, αφού ο ορίζοντας των εκλογών είναι μακριά», ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι ο ίδιος το βράδυ των ευρωεκλογών σε ενημερωτική συζήτηση είχε εκθέσει τον προβληματισμό και είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής, ενώ παρόμοιες τοποθετήσεις ακούστηκαν και από άλλους πολιτικούς χώρους.
Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί υποψία επίσπευσης των εκλογών, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι είχε προαναγγελθεί, δεν είναι ούτε αιφνιδιαστική, ούτε σηματοδοτεί κάτι συγκεκριμένο.
ΠΑΣΟΚ: Νομοθετούν
κατά το δοκούν
Την έκπληξή του για την απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνονται ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς αρχές και χωρίς πλέον κανένα απολύτως πρόσχημα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και ευρωβουλευτής Γ.Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετοι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου: «Θεωρούμε όμως αδιανόητο, επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν βολεύουν αυτή τη στιγμή τη Νέα Δημοκρατία, να αλλάζει και πάλι το πλαίσιο, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, μόνο και μόνο διότι φαίνεται ότι αυτό βολεύει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή.»
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και ανάλυση που έχει γίνει και σε άλλες χώρες, και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα