Παράθυρο
διαπραγμάτευσης
βλέπει στο θέμα
της ονομασίας
της ΠΓΔΜ
Αθήνα
Την αίσθηση
πως η ΠΓΔΜ αφήνει να διαφανεί ότι υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης μετέφερε, μετά και τη συνάντησή της με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. “Συζητάμε για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό προς όλους, κοινά αποδεκτή λύση, που θα αφήσει και τις δύο χώρες κερδισμένες, χωρίς νικητές και ηττημένους. Το παν είναι να υπάρξει λύση. Δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα εσωτερικό ελληνικό παιχνίδι, ενώ διαρκεί μία διαπραγμάτευση” υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος θα αξιολογηθεί μέσα στο 2009, με την Ελλάδα πλέον ένθερμο υποστηρικτή της, «άλλα όχι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκπτώσεις. Πλήρης συμμόρφωση ίσον πλήρης ένταξη».
Η κα Μπακογιάννη κάλεσε την Τουρκία «να μας βοηθήσει, για να τη βοηθήσουμε, και μάλιστα όταν τα πεδία είναι πολλά, όπως αυτό της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης». Σύμφωνα με την υπουργό, «η Τουρκία έχει την ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και τις τριβές». Η ίδια πρόσθεσε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ομολόγου της Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Τουρκία κρίνοντας ότι «οι τριβές στις οποίες επενδύουν κάποιοι και στις δύο χώρες ζημιώνουν πρώτα εμάς τους ίδιους».
Για τις συμφωνίες
με τις ΗΠΑ
Χαρακτήρισε «εξαιρετική επιτυχία» τις συμφωνίες, που πρόσφατα υπογράφηκαν με τις ΗΠΑ και με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθεί η βίζα, γεγονός που τοποθετείται στο φθινόπωρο. Κατά τα άλλα υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων του άτυπου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, χαρακτηρίζοντας «μίζερη» την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, «που προκρίνει την εσωστρέφεια και την αδράνεια, απομονωμένη απλώς σε κάποιες άδειες προσγείωσης».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχθές, για τα σημεία ακριβώς των αλλαγών, που επιφέρει η νέα πρόταση Νίμιτς.
Κάνοντας, δε, συνολική κριτική στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική μίλησε για «αδράνεια της χώρας στη λήψη πρωτοβουλιών στην περιοχή μας», με αποτέλεσμα τον ρόλο αυτό να τον έχει πάρει η Τουρκία «έναντι της αυξημένης προκλητικότητας στην οποία δεν καταφέρνουμε να απαντήσουμε».
Κατά το ΠΑΣΟΚ, είναι ασαφή τα αποτελέσματα των συναντήσεων, που είχε πρόσφατα η υπουργός με τους Τούρκους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και ως εκ τούτου αμφισβητείται η χρησιμότητα της επίσκεψης της κας Μπακογιάννη.
Ο κ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για «αδράνεια της κυβέρνησης επί πέντε χρόνια να κινητοποιήσει την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει την υπογραφή συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τεχνική βοήθεια και επανεισδοχή.
Η υπουργός απάντησε ότι «η κινητοποίηση για τη λαθρομετανάστευση έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του ’07, αλλά υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στην ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επανέλαβε ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά άσκησης δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας και ότι ασκούνται πιέσεις προς την Τουρκία από τους πάντες. Η ίδια είπε πως η αίσθησή της είναι ότι προετοιμάζεται η κοινή γνώμη στην Τουρκία για αλλαγή πλεύσης.