Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις
των σκαφών αναψυχής
Ελέγχους σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται χώρους στάθμευσης και συνεργεία επισκευής σκαφών, πραγματοποίησαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.
Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 37 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 46 συνολικά παραβάσεις, στις 15 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 41%). Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη από τα ειδικά συνεργεία που έχει συγκροτήσει η Υπ.Ε.Ε. για τη διαρκή παρακολούθηση του χώρου των σκαφών αναψυχής. Αντικείμενο του ελέγχου ήταν, μεταξύ όλων των άλλων αδειών και στοιχείων που προβλέπεται να τηρούνται, η διακρίβωση της τήρησης των πρόσθετων βιβλίων που προβλέπει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων στο 10ο άρθρο του (Βιβλίο Στάθμευσης Σκαφών Θαλάσσης, Βιβλίο Εισερχόμενων Σκαφών Θαλάσσης, Βιβλίο Μεταχειρισμένων Αγαθών).

Δανειοδοτική συμφωνία
ΔΝΤ με Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε τη δανειοδοτική συμφωνία (stand by) με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ θα διατεθεί για την υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η πρώτη δόση του ποσού, ύψους 280 εκ. δολαρίων θα διατεθεί άμεσα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες, έπειτα από την αξιολόγηση που θα πραγματοποιήσει το ΔΝΤ. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε τα τελευταία χρόνια σταθερή ανάπτυξη, που «αντικατοπτρίζεται», κυρίως, στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τομείς «κλειδιά» για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Αμετάβλητο το επιτόκιο
της Τράπεζας  Αγγλίας
Αμετάβλητο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο χθες.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασια είναι το γεγονός ότι η ΤτΑ αποφάσισε να μην επεκτείνει το ύψους 125 δισ. λιρών πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», διαψεύδοντας τις προβλέψεις της αγοράς.
Με αυτό το πρόγραμμα τυπώνει νέο χρήμα για να αγοράσει ομόλογα και να σταθεροποιήσει την οικονομία. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΑ μπορεί να το επεκτείνει έως και 25 δισ. λίρες χωρίς να ερωτήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η ΤτΑ ξεκίνησε την αγορά ομολόγων με την τύπωση νέου χρήματος τον περασμένο Μάρτιο. Το πρόγραμμα αυτό θα επανεξεταστεί τον Αύγουστο.
Στήριξη πράσινης
οικονομίας από την Πειραιώς
Τη διάθεση 1,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης διετίας με τη μορφή χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της πράσινης οικονομίας, ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συνεργασία της τράπεζας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στον τομέα αυτό. Όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας, η στροφή στο φιλο-περιβαλλοντικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει στην Ελλάδα συνολικές επενδύσεις της τάξης των 45 – 55 δισ. ευρώ έως το 2020. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επόμενη πενταετία (2009 – 2014), προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 11 έως 12 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν συνολικά 60.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Yποτονικό κλίμα
Αθήνα
Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.160,73 μονάδες έναντι 2.163,22 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας οριακή πτώση 2,49 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,12%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.088,94 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.618,60 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,78%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 428,51 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,68%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.474,56 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,31%. Ο δείκτης Ftse /Athex International έκλεισε στις 2.891,00 μονάδες, με πτώση 0,29%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-2,71%), του ΟΠΑΠ                (-1,67%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,50%), της MIG (-1,39%) και της Εθνικής (-1,12%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη άνοδος 2,60% και 2,57% αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank και των ΕΛΠΕ.
Από τις 249 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 80 κινήθηκαν ανοδικά, 122 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 47 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Σέλμαν(κο) +10,00%, Μοχλός +10,00%, Performance Technologies +9,74%, Ατλάντικ +8,96%, Νίκας +8,84%, Καρέλια +8,76%, ΒΙΣ(κο) +8,43%, Εκτέρ +8,42%, Δομική Κρήτης +7,27% και Rilken +7,11%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Olympic Catering -19,63%, Aττικές Εκδόσεις -17,78%, Περσεύς -10,00%, Ξυλεμπορία(κο)               -10,00%, Alsinco -9,38%, Paperpack – Τσουκαρίδης -8,82%, Αθηνά -8,70%, Βαρβαρέσος -8,00%, Space Hellas -6,41% και Sato -6,25%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114,620 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Αlapis με 7.054.391 τεμάχια, Εθνική με 1.803.414, Marfin Popular Bank με 1.274.586 και Γενική με 911.196 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 30,379 εκατ. ευρώ, Alapis με 6,440, Coca Cola με 6,015 και ΔΕΗ με 5,944 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 81,780 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
Αλλάζει ο τρόπος αποπληρωμής προγραμμάτων
Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις θα αποπληρώνονται από φέτος (προγράμματα 2009) τα προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 25 άτομα προσωπικό.
Κατά τα προηγούμενα έτη η διαδικασία αποπληρωμής απαιτούσε την ολοκλήρωση του συνόλου των δράσεων που υλοποιούνταν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προκαλώντας σοβαρά εμπόδια και καθυστερήσεις στην αποζημίωση των δικαιούχων. Από σήμερα η διαδικασία της αποπληρωμής ξεκινά από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε προγράμματος από τον κάθε φορέα υλοποίησης. Επιταχύνεται έτσι η καταβολή της σχετικής δαπάνης στο φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα αλλά και της προβλεπόμενης αποζημίωσης (δαπάνες διατροφής και μετακίνησης) στους συμμετέχοντες καταρτιζόμενους.
Ο φορέας υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μέχρι 25 άτομα προσωπικό (ΛΑΕΚ 1 – 25), υποβάλει τα δικαιολογητικά δαπανών αμέσως μετά τη λήξη κάθε προγράμματος που υλοποιεί, ηλεκτρονικά, με την καταχώρηση στο δικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ – ΛΑΕΚ των οικονομικών στοιχείων των προγραμμάτων κατάρτισης. Στη συνέχεια αποστέλλει στη Διοίκηση του Οργανισμού το αντίστοιχο φυσικό αρχείο. Η αλλαγή του τρόπου αποπληρωμής, που είναι πλέον δυνατή μετά την εφαρμογή στον ΟΑΕΔ πλήρους υποδομής ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης και ελέγχου των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και τη θωράκιση της υλοποίησής τους με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, αποτελεί μία ακόμα τομή στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός στον κάθε πολίτη. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης του ΟΑΕΔ των οποίων η υλοποίηση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

“Ψαλίδι” στις καθημερινές
δαπάνες στα σούπερ μάρκετ

Ψαλίδι στις καθημερινές δαπάνες από τα σούπερ μάρκετ βάζουν τα νοικοκυριά, ρίχνοντας τις πωλήσεις έως 16%. Φρένο μπήκε στην αγορά ακόμη και βασικών ειδών διατροφής, όπως γιαούρτι, ζυμαρικά και ψωμί, ενώ δεν είναι τυχαία η έκρηξη των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Το διάστημα Ιανουάριο – Μάιο του 2009, η μείωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, έπεσε κατά 15,9%, ενώ σημαντικές ήταν οι περικοπές και στα τρόφιμα με τις πωλήσεις των γιαουρτιών να πέφτουν κατά 4,8%, των ζυμαρικών κατά 1,3% και του ψωμιού κατά 1,2%.
Νέες μειώσεις τιμών σε 150 προϊόντα πέρασαν στα ράφια από τον Ιούνιο. Ενδεικτικά οι τιμές των ποτών και αναψυκτικών μειώθηκαν κατά 36%, του ελαιόλαδου κατά 34,6%, των τυριών κατά 24,4% και των παγωτών κατά 23,7%.
Την ίδια ώρα αυξηθήκαν οι τιμές σε 460 προϊόντα. Στα κατεψυγμένα αλιεύματα η αύξηση της τιμής αγγίζει το 3% και στα είδη καθαριότητας το 8%. Αντιμέτωποι με πρόστιμα που φθίνουν έως το 10% του τζίρου της επιχείρησης θα βρεθούν όσες βιομηχανίες αρνούνται τον κοστολογικό έλεγχο προειδοποιεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, ενώ για χορό κερδοσκόπων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας στοιχεία για τα κερδοσκοπικά καπέλα που φουσκώνουν τις τιμές βασικών προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα δισεκατομμύριο ευρώ
για ενίσχυση του τουρισμού

Αθήνα
Την αναδιάρθρωση της εταιρείας των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του τουρισμού, υποσχέθηκε από την Καβάλα, όπου βρέθηκε εκτάκτως την Τετάρτη το βράδυ, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι θα διατεθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι ο τουρισμός είναι η βιομηχανία και του νομού Καβάλας επισημαίνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την υλοποίηση δράσεων και τη βελτίωση υποδομών.
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επίσης στη συνολικότερη προβολή της χώρας από τις Περιφέρειες και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης λέγοντας πως τις περισσότερες φορές δαπανούνται πολλά χρήματα αλλά με πενιχρά αποτελέσματα, ενώ συμπλήρωσε πως γίνονται προσπάθειες η τουριστική προβολή της Ελλάδας να γίνεται με την ευθύνη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

ΤΟ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Μείωση στον αριθμό
των οικοδομικών αδειών

Αθήνα
Μείωση κατά 13,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,3% στην επιφάνεια και κατά 22,8% στον όγκο κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008.
Η μεγαλύτερη μείωση στην έκδοση αδειών σημειώθηκε στην περιοχή των Ιονίων νήσων (27,9%) αλλά και στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου (25,1%).
Επίσης, η ΕΣΥΕ κατέγραψε μείωση κατά 20,9% στον αριθμό των αδειών στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 15,7% στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, 14,7% στην Αττική, 14,3% στην Πελοπόννησο, 16,5% στην Κρήτη, 9% στη Στερεά Ελλάδα, 10,9% στην Ηπειρο και 6,7% στη δυτική Ελλάδα.
Οριακή μείωση σημειώθηκε στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (0,6%) και στη Θεσσαλία όπου η μείωση ήταν 2,1%.
Στη μοναδική περιφέρεια της χώρας, όπου σημειώθηκε αύξηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008, ήταν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 2%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα