Αθήνα
Κριτική στην κυβέρνηση για τις τιμές στην αγορά τροφίμων, αλλά και για θέματα ενέργειας άσκησαν χθες σε συνεντευξη Τύπου ο εκπρόσοπως του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Φίλιππος Σαχινίδης.
Μίλησαν για ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας με θύματα καταναλωτές και παραγωγούς, για προκλητικά κέρδη των μεσαζόντων, ενώ κατηγόρησαν το ΥΠΑΝ για μεγάλα και ανεφάρμοστα λόγια.
Για γενικόλογους αφορμισμούς κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση και παραθέτει τα στοιχεία από τους κοστολογικούς ελέγχους.
Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «εδώ και δύο περίπου χρόνια εξελίσσεται στο χώρο των τροφίμων ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας με θύματα αρχικά τους καταναλωτές και πλέον τώρα και τους παραγωγούς των πρώτων υλών», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα «οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση ακρίβειας στο ράφι, εκτροχιάζοντας στην κυριολεξία τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έχουμε άλλωστε αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ που συνέλεξε και επεξαργάστηκε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, η ετήσια μεταβολή (μεταξύ Ιουλίου 2009 και Ιουλίου 2008) που παρατηρείται στις εθνικές τιμές παραγωγού έχει ως εξής:
Μαλακό σιτάρι (ψωμί): -33%
Σκληρό σιτάρι (ζυμαρικά): -13,6%
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: -40,6%
Κριθάρι (ζωοτροφές): -47,05%
Χοιρινό κρέας: -12,9%
Αγελαδινό γάλα: -22,22%
Ροδάκινα: -42,85% έως -44,44%
Κοτόπουλο: μηδενική διακύμανση
Ρύζι: -29% έως 19,35%
Την ίδια ώρα, οι λιανικές τιμές στα τελικά προϊόντα βασικών καταναλωτικών αγαθών σημειώνουν σύμφωνα με την ΕΣΥΕ στασιμότητα ή και οριακή άνοδο, ενώ συνολικά η διατροφή παρουσιάζει ετήσια μεταβολή +2,7%.
Δημητριακά-Παρασκευάσματα: +1,3%
Κρέατα: +2,3%
Γαλακτοκομικά και Αυγά: -3,7%
Ελαιόλαδο: +13,6%
Φρούτα-Λαχανικά: -4,5%
Διατροφή: +2,7%
«Το θλιβερό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διαμορφώνεται στα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας ένα τεράστιο εύρος κερδοσκοπίας για τους μεσάζοντες» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χρυσοχοϊδης, η βιομηχανία τυποποίησης ψωμιού για τοστ επωφελείται ενός περιθωρίου κέρδους έως 4.067%, αντίστοιχα στο ρύζι έως 1.536%, στα μακαρόνια έως 931,6%, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έως 195%, στο γάλα έως 185%, και στο κοτόπουλο έως 212%.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης: «ένα χρόνο μετά τα ιστορικά υψηλά στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, παρατηρούμε ότι παρά τη δραματική μείωση των διεθνών τιμών και των εθνικών τιμών παραγωγού, η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται ελάχιστα, ή να μένουν στάσιμες ή ακόμη και να αυξάνονται και τις τιμές παραγωγού να έχουν στην κυριολεξία καταβαραθρωθεί».
»Εδώ τίθεται το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος από τη μια πλευρά και της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από την άλλη πλευρά. Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση η οποία βιώνει άμεσο πρόβλημα με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα. Τι περιμένει;»
Ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα, έχει μια συνεχής υπερδραστηριότητα μέσω της παρουσίασης σχεδίων νόμου τα οποία δεν ψηφίζονται, δεν εφαρμόζονται και φυσικά δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αναφερόμενος στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είπε ότι για να συμβούν «όλα αυτά που ανακοίνωσε ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης θα χρειαστεί το λιγότερο ένας χρόνος. Αυτά που ξέχασε να μας πει ο κ. υπουργός είναι, πόσες πράξεις της διοίκησης θα χρειαστούν για να εφαρμοστούν όλα αυτά; Πόσες κοινές υπουργικές Αποφάσεις θα χρειαστεί να υπογραφούν για να υπάρξει ένα αποδεκτό επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού; Και πότε θα υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα;».
Η απάντηση
της κυβέρνησης
«Η διαφορά μας είναι ότι εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνονται από την ΕΣΥΕ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν συνεχώς γενικόλογους αφορισμούς» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Βλάχος δίνοντας τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από τους ελέγχους των κοστολογικών στοιχείων που καταθέτουν στο υπουργείο οι εταιρίες σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Βάσει αυτών σε μειώσεις 150 κωδικών προϊόντων μέχρι και 36% προχώρησαν τον Ιούνιο 14 εταιρείες τροφίμων.
Παράλληλα το ΥΠΑΝ ζήτησε τεκμηρίωση για αυξήσεις που ξεπερνούν το 7% από ορισμένες εταιρείες και πάγωσε αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 76,86% άλλων εταιρειών εφαρμόζοντας το νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, ενώ όπως σημειώνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και πρόστιμα.
Ακόμα, 4 εταιρείες προχώρησαν σε ανακλήσεις αυξήσεων μέχρι 25% σε 810 κωδικών προϊόντων που αφορούν ποτά, κατεψυγμένα ψάρια και αλλαντικά αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και δικαιολογημένες αυξήσεις τιμών από 4 εταιρείες οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν το 3%.