Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενδέχεται
να νοσήσει
το 50%
του πληθυσμού

Ανήσυχος αλλά
και καθησυχαστικός
ο υπουργός Υγείας

Η πανδημία της νέας γρίπης έφτασε και στην Ελλάδα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και στη χώρα μας και μέχρι χθες είχαν ανέλθει στα 201.
Για τον λόγο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος αλλά και καθησυχαστικός.
Πάντως, από χθες στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, βρίσκεται η χώρα μας, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα για την πορεία της νόσου. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», τόνισε ο υπουργός Υγείας, καθώς σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, δεν αποκλείεται να νοσήσει ακόμη και το 33% του πληθυσμού.
Εάν, μάλιστα, ο ιός γίνει πιο επιθετικός, το ποσοστό όσων κολλήσουν γρίπη μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να σημειωθούν θάνατοι από τη γρίπη Α, αλλά καθησύχασε την κοινή γνώμη, σημειώνοντας ότι τα συμπτώματα είναι ήπια και και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών, με τη χορήγηση αντιϊκών να περιορίζεται μόνο σε περιστατικά που έχουν εμφανίσει επιπλοκές.
Ανέφερε, ότι το 78% των κρουσμάτων είναι ταξιδιώτες, με τα περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης του ιού να αυξάνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 – 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, αλλά στις αρχές του 2010. Δεδομένου ότι ο ιός προτιμά τα νεαρά άτομα, οι Νομαρχίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα αναλάβουν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και διευκρίνισε πως το εμβόλιο δεν πρόκειται να διατεθεί στα φαρμακεία. Άλλες πληθυσμιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι πτηνοτρόφοι -ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής του ιού με εκείνον της γρίπης των πτηνών- όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή είναι άνω των 60 ετών.
"Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτών ξεχωριστά", τόνισε και πρόσθεσε: "Όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1".
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 201, από τα οποία τα 86 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Πιο συγκεκριμένα:
Δεκαεπτά επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν έως χθες το απόγευμα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος.
Για τρεις περιπτώσεις Ελλήνων (μια 18χρονη, ένα 33χρονο άνδρα και έναν 53χρονο άνδρα) οι επαφές του διερευνόνται, ενώ για ένα 14χρονο κορίτσι και έναν νεαρό Βρετανό είναι γνωστό ότι ήρθαν από τη Βρετανία.
Συμπεριλαμβανομένου των νέων κρουσμάτων, συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από τον νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε διακόσια ένα (216), από τα οποία τα ενενήντα τρία (93) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες πρέπει να είναι σχολαστικοί με την προσωπική υγιεινή, καθώς αυτό αποτελεί το πιο βασικό μέτρο προφύλαξης από τη νέα γρίπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα