Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τεχεράνη
Εκατοντάδες νεαροί άνδρες και γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης χθες, για την επέτειο των φοιτητικών ταραχών της 9ης Ιουλίου 1999. Οι διαδηλωτές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της ιρανικής κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως “θάνατος στον δικτάτορα”.Εδώ και μέρες οι υποστηρικτές του Μιρχοσεΐν Μοσαβί καλούσαν σε νέες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιράν έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταστείλουν τυχόν διαδηλώσεις.
«Καμία άδεια δεν έχει δοθεί για συγκέντρωση ή διαδήλωση. Εάν ορισμένοι θέλουν να προβούν σε ενέργειες κατά της ασφάλειας υπό την επιρροή αντεπαναστατικών τηλεοπτικών δικτύων, θα συντριβούν από τις δυνάμεις ασφαλείας», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Μορτεζά Ταμαντόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Παρ’ όλα αυτά περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα, όπως «θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Πολλοί φορούσαν πράσινες χειρουργικές μάσκες, στο χρώμα του κινήματος του Μουσαβί.
Η αστυνομία τους κυνήγησε αρκετές φορές, απειλώντας τους με τα γκλομπ τους, αλλά εκείνοι ανασυντάσσονταν και συνέχιζαν να φωνάζουν συνθήματα.
Μέσα σε μία ώρα οι διαδηλωτές αυξήθηκαν, φτάνοντας σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τα 700 άτομα, ενώ και σε άλλη περιοχή της Τεχεράνης συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα, την ώρα που η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα και προέβη σε χρήση δακρυγόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές προέβησαν σε συλλήψεις.
Κάθε χρόνο, φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την επέτειο των ταραχών του Ιουλίου του 1999 που ξεκίνησαν ύστερα από επίθεση αστυνομικών στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες της Τεχεράνης.
Τότε, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της εφημερίδας Σαλάμ. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα