Ουάσινγκτον ΑΠΕ
Δεκάδες δικτυακοί τόποι υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα τέθηκαν εκτός λειτουργίας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα από παρατεταμένες κυβερνο-επιθέσεις που συνεχίστηκαν και χθες, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες.
Οι υποψίες στρέφονται στη Βόρειο Κορέα, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την προέλευση της μαζικής επίθεσης, η οποία είχε στόχο να θέσει εκτός λειτουργίας τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όχι όμως και να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα.
H Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τα υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπορίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η χρηματαγορά του Nasdaq, η εφημερίδα Washington Post περιλαμβάνονται στη λίστα των στόχων, την οποία αποκάλυψαν στο Associated Press αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους.
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε την κατάσταση, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει ποιοι είναι οι στόχοι.
Αναλυτές της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών Symantec δήλωσαν στο AFP ότι επιθέσεις δέχτηκαν επίσης το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), το Yahoo! και η Amazon. Η εταιρεία SANS Interner Storm Center προσθέτει στη λίστα τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Εμπορίου, έναν δικτυακό τόπο του Πενταγώνου, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, την Ταχυδρομική Υπηρεσία και τη Φωνή της Αμερικής.
Οι δικτυακοί τόποι του υπουργείου Οικονομίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπορίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας για δύο ημέρες από το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι στόχοι κατάφεραν να αντισταθούν στις επιθέσεις.
Στη Νότιο Κορέα, τουλάχιστον επτά δικτυακοί τόποι δέχονται νέο κύμα επίθεσης από τις 12.30 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη, ανακοίνωσε η κρατική Επιτροπή Επικοινωνιών.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ ενοχοποιούν τη Βόρειο Κορέα επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις δεν φαίνονται να προέρχονται από ιδιώτες.
Τα ίχνη της ηλεκτρονικής επίθεσης οδηγούν πράγματι στη Β.Κορέα, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης της Πιονγιάνγκ -οι υπολογιστές ίσως ήταν «ζόμπι», δηλαδή ίσως είχαν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό το οποίο ελέγχουν χάκερ από διαφορετική τοποθεσία.
Σύμφωνα με τη Symantec, το δίκτυο των zombie, γνωστό και ως botnet, περιλαμβάνει «λίγο περισσότερα από 50.000 μηχανήματα».
Οι επιθέσεις ακολουθούν την τακτική DoS (Denial of Service, άρνηση παροχής υπηρεσιών) κατά την οποία ο στόχος κατακλύζεται από εισερχόμενη κίνηση και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο φόρτο.
Οι επιθέσεις έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέδειξε την κυβερνοασφάλεια ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του και ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει συντονιστή κυβερνοασφάλειας στο Λευκό Οίκο και θα συστήσει Διοίκηση Κυβερνοχώρου που θα υπάγεται στη Στρατηγική Διοίκηση (Stratcom).
Το στόχαστρο μικρότερων κυβερνοπιθέσεων έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο παρελθόν τόσο το Πεντάγωνο όσο και κυβερνητικές υπηρεσίες σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σε πολλές περιπτώσεις οι υποψίες είχαν στραφεί στον Κόκκινο Στρατό της Κίνας.