Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Επισημάνσεις
του γραμματέα
της Πρεσβείας
και του προέδρου
των τουριστικών
γραφείων

Για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ νομού Χανίων και Σλοβακίας ως προς το εμπόριο αλλά και τον τουρισμό, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρώτος Γραμματέας της Σλοβάκικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, Μίλαν Στάνιο, ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιεί ημιεπίσημη επίσκεψη στα Χανιά, προσκεκλημένος από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, Σταύρο Πατεράκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Πατεράκης δήλωσε ότι "αυτή η επίσκεψη ήταν μία ημιεπίσημη επίσκεψη όμως δεν παύει να έχουμε κάνει συναντήσεις με όλους τους παράγοντες και τους φορείς των Χανίων".
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον νομάρχη Χανίων για την συζήτηση που είχαν ως προς το πως μπορούν να ξεκινήσουν οι γέφυρες μεταξύ Χανίων και Σλοβακίας. Επίσης ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο Χανίων, Χαρούλα Μυλωνάκη, τον δήμαρχο Ν. Κυδωνίας, τον δήμαρχο Πλατανιά και τον δήμαρχο Αν. Σελίνου ο οποίος τους φιλοξένησε με ιδιαίτερη θέρμη και απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το Σέλινο κρατάει τα σκήπτρα της φιλοξενίας. "Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί οι συντοπίτες μου απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα Χανιά μας και η Κρήτη μας είναι πολύ γνωστά για πάρα πολλά πράγματα αλλά περισσότερο απ’ όλα για την φιλοξενία".
Ο κ. Πατεράκης επισήμανε ότι "ο κ. Στάνιο είναι εδώ σαν εκπρόσωπος της Σλοβάκικης Πρεσβείας, φιλοξενούμενός μου και οι προσπάθειες που κάνουμε τώρα είναι να ανοίξουμε την αγορά της Σλοβακίας αμφιδρομικά σε όλους τους τουριστικούς τομείς κι όχι μόνο. Μιλήσαμε και με το ΕΒΕΧ για να μπορέσουμε να ανοίξουμε γέφυρες σε μία νέα αγορά η οποία είναι αναπτυσσόμενη, ίσως να έχει "καθίσει" κι αυτή λόγω της κρίσεως αλλά πιστέψτε με μόλις τελειώσει η κρίση όλες αυτές οι αγορές θα αναδειχθούν και μάλιστα πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένουμε. Άρα λοιπόν, όταν έχουμε τις γέφυρες αυτές και είμαστε οι πρώτοι που θα τις ρίξουμε, να ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι κοντά μας. Αν μιλήσουμε για τον τουρισμό, οι Σλοβάκοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα και θέλουμε να αναπτύξουμε το πρόγραμμα ανταλλαγής τουριστών και επισκεπτών. Ελπίζω λοιπόν αυτή η πρώτη προσέγγιση να μας αποφέρει αμοιβαία κέρδη για τα Χανιά και για την Σλοβακία".
Από την πλευρά του ο κ. Στάνιο ευχαρίστησε τον κ. Πατεράκη για την φιλοξενία και τόνισε ότι "έχω κάνει πολλές συναντήσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου εδώ στα Χανιά και όλες ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες. Γνωρίζοντας την Κρήτη και ιδιαίτερα τον νομό Χανίων είχα καταλάβει ποια είναι τα προσόντα του τόπου που κάνει όλους τους επισκέπτες να ξαναγυρνάνε σε αυτό τον τόπο. Είναι η ανθρωπιά, η φιλοξενία και η γενναιοδωρία των ανθρώπων που κάθε επισκέπτης θυμάται και ξαναέρχεται".
Αναφορικά με την επίσκεψή του στο ΕΒΕΧ ο κ. Στάνιο σημείωσε ότι "πρέπει να καταλάβουμε ότι η πρώτη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ ήταν μία συνάντηση γνωριμίας που προσπαθήσαμε να ορίσουμε ποια θα μπορούσαν να είναι τα πεδία μελλοντικής συνεργασίας. Στην αρχή είχαμε μιλήσει και για τα προϊόντα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα αλλά και εξάγονται από την Ελλάδα προς την Σλοβακία. Από την Ελλάδα προς την Σλοβακία στην πρώτη θέση είναι τα μέταλλα όπως το αλουμίνιο, στην δεύτερη θέση είναι τα ενδύματα και τα αξεσουάρ και στην τρίτη θέση τα φρούτα. Από την Σλοβακία προς την Ελλάδα εξάγονται αυτοκίνητα και στην δεύτερη θέση είναι οι οθόνες LCD".
Παράλληλα ο κ. Στάνιο υπογράμμισε ότι "ως συμπεράσματα της συζήτησης που είχα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ ήταν ότι θα προσκομίσουμε μία λίστα με όλα τα προϊόντα που εισάγονται και εξάγονται ανάμεσα στις δύο χώρες και βέβαια έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι θα κοιτάξουμε να δούμε και προϊόντα τα οποία είναι και εκτός των επίσημων στατιστικών στοιχείων αλλά έχουν μεγάλη δύναμη να μπουν στην αγορά των δύο χωρών κι επίσης πρέπει το θέμα αυτό να το συζητήσουμε πιο λεπτομερώς σε αποστολή στην Σλοβακία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2010 με την συμμετοχή πολλών Επιμελητηρίων της Ελλάδας".
Αναφορικά με το κομμάτι του τουρισμού ο κ. Στάνιο ανέφερε πως "οι Σλοβάκοι επιλέγουν προορισμούς οι οποίοι το καλοκαίρι έχουν ήλιο, θάλασσα και βέβαια από τους προορισμούς αυτούς προτιμούν τα νησιά. Χρειάζεται όμως να γίνει καλύτερη προβολή και με δικές μας προσπάθειες ώστε να έρθουν οι δύο λαοί πιο κοντά και συγκεκριμένα ο νομός Χανίων και η Σλοβακία, η οποία θα έχει και ως αποτέλεσμα την αύξηση στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "εκτός από την πολύ καλή προβολή που πρέπει να γίνει, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους 5 πιο δημοφιλείς προορισμούς των Σλοβάκων και κατά την γνώμη μου η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχει χαμηλώσει τις τιμές κι έτσι έγινε πιο ανταγωνιστική στο περιβάλλον της κρίσης αυτής".
Καταλήγοντας ο Πρώτος Γραμματέας της Σλοβάκικης Πρεσβείας στην Ελλάδα σημείωσε ότι "στον κόσμο υπάρχουν πολλά μαγικά και συναρπαστικά μέρη στα οποία ανήκει και ο νομός Χανίων. Αλλά πουθενά στον κόσμο δεν έχω συναντήσει τόση καλοσύνη, φιλοξενία, γενναιοδωρία οι οποίες πηγάζουν από τις καρδιές των κατοίκων της Κρήτης και κανένας θησαυρός δεν συγκρίνεται με αυτό. Εύχομαι σε όλους τους επισκέπτες του νησιού να βρίσκουν εδώ αυτά που βρήκα εγώ, ελπίδα για εξαιρετική γνώση και αμοιβαία εμπιστοσύνη".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα