Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Επιστολή
διαμαρτυρίας
από γεωπόνους

Με προβλήματα υλοποιείται η δακοκτονία σε περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας μη σωστής ενημέρωσης των κατοίκων, υποστηρίζουν 14 γεωπόνοι σε κείμενό τους.
Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "η συλλογική δακοκτονία υποσκάπτεται από την πολιτική της αγροτοκτονίας"και εξηγούν:
"Εν τέλει αποδείχνεται πως η ζημιά που προκαλεί στο εισόδημα των παραγωγών ο δάκος είναι μικρότερη από τη λεηλασία που τους επιβάλει η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε.
Αυτή η πολιτική εδώ και χρόνια οδηγεί στο μαρασμό, στο ρήμαγμα και την εγκατάλειψη ιδιαίτερα των ορεινών χωριών από τους νέους ανθρώπους.
Χωριά των Σφακιών, του Αποκόρωνα και ιδιαίτερα του Σελίνου στο νομό μας και μια σειρά περιοχές σ’ ολόκληρη την Κρήτη, και όχι μόνο, που ιστορικά θεωρούνταν χρυσοφόρα λόγω της παραγωγής λαδιού, σήμερα παρά τα εξελιγμένα μέσα στη  δακοπροστασία, συνολικά στην καλλιέργεια, στις μεταφορές κλπ. αδυνατούν να δώσουν εισόδημα και στοιχειώδεις όρους ζωής για να παραμείνουν σ’ αυτά τα χωριά νέοι άνθρωποι. Έτσι η δυνατότητα παραγωγής πλούτου χάνεται την ίδια ώρα που φουντώνει η ανεργία στις πόλεις και οι εργαζόμενοι π.χ. στην Αθήνα σε λίγο θα λένε το λάδι λαδάκι".
Για την δακοκτονία, ειδικότερα, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι υποσκάπτεται "η συλλογική δακοπροστασία που δεκαετίες τώρα και παρά τα προβλήματα κατά βάση συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο του δάκου και στην προστασία του ελαιοκάρπου.
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο σε μια σειρά χωριά κύρια στο Σέλινο, να εμφανίζονται δημοτικά διαμερίσματα που αιτούνται της εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα της δακοκτονίας".
Ακόμα υποστηρίζουν ανάμεσα σε άλλα ότι:
"Οι γεωπόνοι τομεάρχες προσλαμβάνονται στο παρά πέντε ή στο και πέντε, ενώ οι εξευτελιστικές αμοιβές στους εργάτες, παγιδοθέτες κλπ. καθιστά εδώ και χρόνια τη δακοκτονία μία προβληματική κατάσταση που σέρνεται χωρίς κάποια έγνοια για βελτίωση από πλευράς κυβερνήσεων.  Μόνη έγνοια των κυβερνώντων να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι (δες χρήση ληγμένων φυτοφαρμάκων, αλλά και του απαράδεκτου λιποδιαλυτού  Lebaycid μέχρι πέρυσι, την καθυστέρηση προσλήψεων προσωπικού, την καθυστέρηση πληρωμών κλπ.)".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα