Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-Π.Ε.Ν.Α. πραγματοποίησε έκτακτη διευρυμένη συνεδρίασή στις 9 Ιουλίου 2009, στο Κάστρο Λαμίας, με μοναδικό θέμα «Την μετά το 2013 εποχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Στην πολύ γόνιμη συζήτηση προσεγγίσθηκαν τα θέματα πολιτικά, και όχι «διαχειριστικά», δημιουργώντας βάση για διάλογο με τους συμπολίτες άλλων παραγωγικών τομέων της οικονομίας και άλλων συντελεστών της κοινωνικής προόδου.
Η Π.Ε.Ν.Α. είναι το συντονιστικό κέντρο των είκοσι επτά Ενώσεων Νέων Αγροτών (των κατά κύριο επάγγελμα νέων αγροτών), που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Δράμα, Έβρο, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Ροδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα και Χίο.
Οπως επισημάνθηκε, "οι ασκούντες αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιέας, δασεργάτης, αγροξενοδόχος και γενικότερη αγροτική δραστηριότητα) φροντίζουν το 92% της επιφανείας της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όλων των επαγγελματιών αγροτών είναι ότι είναι οι φροντιστές του Περιβάλλοντος, και για αυτή τους την φροντίδα πρέπει να ανταμείβονται, ενιαία, όλοι, ενώ μπορεί να συνεκτιμάται η έκταση την οποία φροντίζει κάποιος αγρότης/αγρότισσα. Με την σημερινή ιδιαίτερα μεγάλη όξυνση των προβλημάτων του φυσικού περιβάλλοντος, ο ρόλος των αγροτών στην προστασία του φυσικού, και όχι μόνο, περιβάλλοντος, αποκτά μια νέα καίρια-υπαρξιακή διάσταση, που πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συμπολίτες μας και να συνεισφέρουν για την εξασφάλιση της δικής τους κυρίως επιβίωσης.
Όλοι επιθυμούμε να παύσουν να υπάρχουν οι ιστορικές παρατυπίες και αδικίες. Όλοι οι αγρότες, ενιαία, θα πρέπει να λαμβάνουν μια ανταμοιβή για την προστασία του περιβάλλοντος, που μπορεί να θεωρήσει όλη την Ελλάδα ενιαία περιφέρεια, στην οποία θα κατευθύνονται ισόποσες χρηματοροές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που τώρα θα δίνεται ένα ποσό ισόποσα σε όλους τους αγρότες και επί πλέον ένα ποσό ανάλογα με την επιφάνεια που φροντίζουν (πάντα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και ευζωίας των ζώων). Σημειώνεται με πολλή προσοχή ότι οι Νέοι Αγρότες υποστηρίζουν την επί πλέον ενίσχυση για αγρότες των νησιών (ορισμός ΕΕ Οκτ 2008) και για τους αγρότες των μειονεκτικών περιοχών (όπως θα ορισθούν μετά τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ και με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Νέων Αγροτών). Όσα κονδύλια περισσεύουν θα κατευθύνονται για επενδύσεις από τους αγρότες στον 2ο Πυλώνα, σε επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, για αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση κλπ), για συνέργειες, για προώθηση προϊόντων στην αγορά, για μείωση κόστους παραγωγής, για εξασφάλιση εισοδήματος από εναλλακτικές αγροτικές δραστηριότητες (αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά κλπ)".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα