Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Με 4,1% προηγείται
το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ
Αθήνα
Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ κατά 4,1% κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στη δημοσκόπηση που έγινε με κάλπη, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,6%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 29,5%.
Στα ενδιαφέροντα της δημοσκόπησης η παράσταση νίκης που είναι συντριπτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ με 59,9% έναντι μόλις 23,4% της ΝΔ, αλλά και η δυναμική άνοδος των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι όχι μόνο μπαίνουν στη Βουλή ως έκτο κόμμα, αλλά είναι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοσημείωτη άνοδο όμως καταγράφει και ο ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του με 7,5%, ο ΛΑΟΣ εκτοξεύεται στο 6,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι λαμβάνουν 3,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 3,6%.
Το «καλό χαρτί» της ΝΔ παραμένει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα με 34,6% έναντι 29,1%.
Αντιστοίχως όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται από τους πολίτες ως καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας με ποσοστό 32,4% έναντι 29% του πρωθυπουργού.

Yπό “επανεξέτασιν” οι διεθνείς
συνθήκες με την Τουρκία;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΛΕΣΣΑ
Αμηχανία και ανησυχία κυριαρχεί στην Αθήνα σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει στο εξής έναντι της Τουρκίας, εν όψει και του επικείμενου ταξιδιού της κ. Μπακογιάννη στην Άγκυρα με ασαφή ατζέντα. Μέχρι χθες η Αθήνα συνέχιζε να υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της γείτονος στην Ε.Ε. Τον τελευταίο καιρό όμως η Τουρκία αρχίζει να αποκρυσταλλώνει τον διακαή της πόθο, την επανεξέταση των Διεθνών Συνθηκών. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν την συμπαράσταση των Αμερικανών, οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε τελευταία, συνηγορούν για τέτοιου είδους σχεδιασμούς, όπως προκύπτει εξ ενός απορρήτου "non paper".
Στο εν λόγω ανεπίσημο έγγραφο, το οποίον ετέθη υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, (ιδέ "το Βήμα", 5/7/09) επιχειρείται η πραγμάτωση της επιμονής της Τουρκίας, να καταγραφούν όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει με την Ελλάδα (!) και να τεθούν υπό αμοιβαία κατανόηση και κρίση παρουσιάζοντάς τα στις διαστάσεις, που εκείνη θέλει. Και τούτο προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο! Ενδιαφέρον μια φορά!!
Αυτό το "χαρτί", λοιπόν, δόθηκε τις παραμονές των εγκαινίων του Μουσείου Ακρόπολης, γι’ αυτό και είχαμε την "διπλωματική ασθένεια" του κ. Ερντογάν, που στην ουσία ήταν μια πλήρης απαξίωση του ομότιμου και κουμπάρου, του κ. Κ. Καραμανλή, αφούτην επομένη πήγε στα Τίρανα, να παραβρεθεί στα εγκαίνια ενός αυτοκινητόδρομου με τον Μπερίσα και την άλλη μέρα πήγε στις Βρυξέλλες, να προτάξει τις απόψεις του για τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του προς την Ένωση.
Αν ο λύκος αλλάξει το μαλλί του δεν έπεται ότι θ’ αλλάξει και τη γνώση του. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την Τουρκία, που το ‘χουν καταλάβει η Γαλλία και η Γερμανία, τις οποίες ακολουθούν κι άλλα κράτη, και ζητούν ειδική σχέση σύνδεσης. Εμείς μένουμε μόνοι μας, να ‘μαστε ένθερμοι θιασώτες της πλήρους ένταξης.
Και πάντα εκφράζουμε την αισιοδοξία, ότι μόλις μπει στην Ε.Ε. η Χώρα του Κεμάλ, θα "συμμορφωθεί" με τις συνθήκες που έχει υπογράψει, με τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων και τη συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών.
Αφού έχουν πρόσφατη τη μη τήρηση των υπογραφών της, πώς θα γίνει δεκτή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων; Τι άλλο θέλουν, να πεισθούν οι Ευρωπαίοι κι εμείς, ότι αυτή η χώρα πόρω απέχει απ’ την Ενωμένη Ευρώπη; Έχει στην έγνοια της τον πόλεμο στο Κουρδιστάν και στον μυαλό της το "casus belli" προς την Ελλάδα. Δεν βλέπουν εκεί στις Βρυξέλλες, τις σαφείς επιδιώξεις τους, όπως διατυπώνονται απ’ τον Αχμέτ Νταβούτογλου; Περί επανεξέτασης των Διεθνών κειμένων!! Τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 για το Αιγαίο. Την Ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932, για το ΝΑ Αιγαίο, που ‘χει κατατεθεί στην τότε Κ.τ.Ε. και δεν αμφισβητήθηκε ως την εποχή των Ιμίων το 1996. Τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, που παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Τη συμφωνία της Κων/πολης, όπου οριοθετήθηκε η περιοχή για την αεροναυσιπλοΐα. (F.I.R.).
Ύστερα απ’ αυτά τα δείγματα γραφής, ποιος διαβεβαιώνει, ότι μόλις γίνει πλήρες μέλος, δεν θα ζητήσει αναθεώρηση του Ενωσιακού Δικαίου και ότι δεν θ’ αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο άλωσης της Ε.Ε.; Η Τουρκία δεν τηρεί τις υπογραφές της, αλλά εφαρμόζει στην πράξη, όλα όσα ψηφίζει στο κοινοβούλιό της για το Αιγαίο στην περιοχή των γκρίζων ζωνών, που έχει θεσπίσει. Εμείς διαμαρτυρόμεθα, "στου κουφού την πόρτα" και ακολουθούμε την πεπατημένη πολυέξοδη και επικίνδυνη τακτική των αναχαιτίσεων, χωρίς κανένα κόμμα εξουσίας να τολμά ν’ αναλάβει άλλο τρόπο αντιμετώπισης των Τουρκικών προκλήσεων και απειλών.
Άμα αυτοί βλέπουν ότι τα ακριτικά νησιά μας είναι εγκαταλειμμένα από ναυτική και αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, βρίσκουν και κάνουν. Τρόποι υπάρχουν πολλοί αλλά δεν υπάρχουν σώφρονες πολιτικοί και βούληση να τους θέσουν σ’ εφαρμογή.
Έτσι μάταιες αποδεικνύονται οι ελπίδες μας για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Ατυχήσαμε πιστεύοντας σ’ αυτό. Αδικούμαστε όμως, όταν μας σπρώχνουν οι ΗΠΑ να κάτσουμε στο τραπέζι, να διαπραγματευθούμε.
Τι;  Όλα τα θέματα, που ‘χει μαζέψει η Τουρκία και θέλει να τα λύσει με κινήσεις "αναθεωρητισμού" ανέξοδα, παρεκλίνοντας από μια επικίνδυνη πολεμική τακτική. Α φερίμ!!

ΣΤΟΝ ΣΥΝ
Οι τάσεις δεν κατάφεραν
να έρθουν σε συμφωνία
Αθήνα
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι προσπάθειες για έκδοση κοινού πολιτικού κειμένου εκ μέρους των δύο βασικών τάσεων του κόμματος, του Αριστερού Ρεύματος και των Ανανεωτικών, σε μια δραματική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ το βράδυ της Πέμπτης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας υπέστη προσωπικό πολιτικό πλήγμα, αφού η πλειοψηφία της Γραμματείας (Ανανεωτικοί και Ρεύμα) απέρριψε την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, υποχρεώνοντάς τον να την αποσύρει. Κατόπιν αυτού, τα στελέχη του κόμματος προσέρχονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το Σάββατο και την Κυριακή, πολυδιασπασμένα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα δύο επίμαχα ζητήματα που εμπόδισαν την έκδοση κοινού κειμένου παρέμειναν μέχρι τέλους αμετάβλητα. Οι Ανανεωτικοί επέμειναν στην απόρριψη κάθε οργανωτικής αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και το Αριστερό Ρεύμα ήθελε να βρεθεί μια φόρμουλα για την περίπτωση που δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των συνιστωσών.
Επίσης οι Ανανεωτικοί επέμειναν στην κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και στο να μείνει ανοικτή η πόρτα για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ρεύμα επέμεινε με τη σειρά του στον αποκλεισμό κάθε τέτοιας προοπτικής. Σημειωτέον πως οι δύο τάσεις είχαν αποφασίσει να κατέλθουν με χωριστά κείμενα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Δύσκολο εξάμηνο
στην εξωτερική πολιτική
Αθήνα
Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς όπως είπε, «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον».
Η υπουργός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την αξιολόγηση του υπουργείου σχετικά με τις καινούργιες προτάσεις Νίμιτς και για το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων, που θα έχει ο κ. Βασιλάκης.
«Η ουσιαστική αλλαγή, την οποία τόνισε ο Νίμιτς, είναι ότι διαγράφεται βούληση εκ μέρους των Σκοπίων να προχωρήσουν ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:
«Θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι η σκοπιανή ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι προς το συμφέρον του ίδιου του λαού τους». Αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος ονομασίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών τhw PGDM Αντόνιο Μιλόσοσκι σε δηλώσεις του στο Reuters. «Υπάρχει μία νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ‘Μακεδονίας’ και Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος» είπε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2009
Παράταση για τις ραδιο-
τηλεοπτικές άδειες
Αθήνα
Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία που παρατείνει έως τα τέλη του 2009 την προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών, η οποία έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της στηλίτευσε τη ρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς την «χαριστική, προεκλογική και ψηφοθηρική» και έκανε λόγο για «προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει σε ομηρεία τα ΜΜΕ». Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, είπε πως «μόνον για κωλυσιεργία δεν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση» και ότι «θέλουμε την εξάμηνη παράταση για να ρυθμίσουμε και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα