Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ.. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη μακροοικονομική σταθεροποίηση, στη συνέχιση της προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε «όλα όσα δεν είχαμε τολμήσει να κάνουμε μέχρι σήμερα» τόνισε σε ομιλία του στο Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικό Forum ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.“Η  έμφαση πρέπει να δοθεί στη μακροοικονομική σταθεροποίηση, αλλά και στη συνέχιση της προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που αφορούν κυρίως τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενίσχυση των πολιτικών για τον ανταγωνισμό” είπε ο κ. Παπαθανασίου στο φόρουμ που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.
«Η διεθνής οικονομική κρίση έχει κάνει σήμερα ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τολμηρές δομικές αλλαγές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες της χώρες της Μεσογείου. Εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις ανταγωνιστικές συνθήκες της εποχής που θα προκύψει μετά την κρίση, θα πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα όλα όσα δεν είχαμε τολμήσει να κάνουμε μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα συνεχιστεί με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν. Εντούτοις, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προς το τέλος του 2009 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010.
Στην πορεία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλα διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα: Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Το δεύτερο είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία αντικατοπτρίζεται στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτούνται σήμερα άμεσες συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα