Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Πολλοί από τους 130.000 φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, που έλαβαν τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, αρνούνται να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά και προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη, επικαλούμενοι αντισυνταγματική διάταξη.Οπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, το γεγονός αυτό και το ενδεχόμενο να κριθεί η διάταξη αντισυνταγματική έχουν οδηγήσει αρκετούς φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά να μην προσέρχονται στην Εφορία μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Όσοι όμως αρνηθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα και το σημαντικότερο κινδυνεύουν να συμπεριληφθούν στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες και να μην μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η έκτακτη εισφορά θα πρέπει να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως ποιες θα είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων στα οποία έχουν προσφύγει αρκετοί φορολογούμενοι.
Στην περίπτωση που η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική τότε είτε τα χρήματα θα επιστραφούν στους φορολογουμένους είτε θα συμψηφιστούν με άλλες οφειλές ή φόρους που τους αναλογούν.
Αν κάποιος δεν πληρώσει τον φόρο κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις που ανέρχονται σε 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης εξόφλησης, ενώ παράλληλα μπαίνει «φραγή» στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να προβούν σε κάθε άλλη πράξη για την οποία απαιτείται φορολογική ενημερότητα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν τελικά τα δικαστήρια αποφανθούν ότι η διάταξη με την οποία επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά είναι αντισυνταγματική αυτό θα αποτελέσει «βόμβα» στα θεμέλια του φορολογικού συστήματος, αφού οι πολίτες σε κάθε προσπάθεια φορολόγησής τους θα προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα