Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Νέα δεδομένα για το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων δημιουργεί απόφαση-βόμβα του Εφετείου Αθηνών, η οποία ακυρώνει τους ασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που αφορούν στην δημιουργία του ενιαίου ταμείου στις τράπεζες.
Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση δημιούργησε το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στις τράπεζες.
Στο νέο Ταμείο συμπεριλήφθηκε το Ταμείο Επικουρικής Σύνταξης των Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα (ΤΕΑΠΕΤΕ).
Την Πέμπτη το Εφετείο απέρριψε την έφεση της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας- και την πρόσθετη παρέμβαση του Δημοσίου για λογαριασμό της κυβέρνησης- με την οποία ζητούσε ανάκληση και εξαφάνιση της οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν θεωρηθεί ως αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις των νόμων που αφορούν την ένταξη των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ, καθώς και στον διαχωρισμό παλαιών και νέων ασφαλισμένων.
Για το ίδιο θέμα έχει απευθύνει σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή της ΟΤΟΕ, κατά της σύστασης του ΕΤΑΤ.
Το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων που διαλύθηκαν αποτελούσαν προϊόν συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η ΟΤΟΕ από την πλευρά της θεωρεί θετική την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για το ασφαλιστικό των τραπεζών και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να αντιμετωπίσει με σεβασμό τις δικαστικές αποφάσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για συνολική λύση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών.
Aπό πλευράς ΠΑΣΟΚ η Ε. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε: «Δεν είναι μόνο ότι αναδεικνύεται η αντισυνταγματικότητα, αλλά αναγνωρίζεται δικαστικά η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων τραπεζών έναντι του δημοσίου συμφέροντος. Αλλη μία δήθεν ‘ασφαλιστική μεταρρύθμιση’ της κυβέρνησης Καραμανλή, υπέρ των ολίγων και ισχυρών, καταρρέει.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα