Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Πεκίνο
Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλαν οι Αρχές στο Ουρουμτσί της Κίνας υπό τον φόβο νέων εθνοτικών συγκρούσεων, ενώ πολλά τζαμιά παρέμειναν κλειστά χθες, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Χιλιάδες άτομα -Χαν και Ουιγούροι- εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Τα επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε 156 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Σιντζιάν της βορειοδυτικής Κίνας.
Οι Ουιγούροι, τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή, παραμένουν στα σπίτια τους, το ίδιο και οι άλλες μουσουλμανικές κοινότητες, όπως οι Χούι, ενώ στους δρόμους της πόλης είναι ισχυρή η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα γίνει η προσευχή» δήλωσε ένας Ουιγούρος, μπροστά από το τέμενος Χαντάγκρι, ένα από τα παλαιότερο στο Ουρουμτσί.
«Επιστρέψτε σπίτια σας και προσευχηθείτε» γράφουν οι αφίσες στις εισόδους των πέντε τζαμιών της πόλης. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών επισήμανε από την πλευρά του πως όλες οι θρησκευτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ωστόσο, τουλάχιστον δύο τζαμιά άνοιξαν τελικά τις πόρτες τους, την ώρα που δεκάδες Ουιγούροι συγκεντρώνονταν έξω από αυτά.
Από τη Δευτέρα ορισμένα από τα τζαμιά έκλεισαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από αυτά.
Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της πόλης επέβαλαν ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες άτομα που επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο σταθμός λεωφορείων είναι γεμάτος κόσμο, τόσο Χαν, όσο και Ουιγούρους.
Την Τετάρτη, η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε πως οι υπαίτιοι των βίαιων επεισοδίων, των χειρότερων στο Σιντζιάν τις τελευταίες δεκαετίες, θα τιμωρηθούν αυστηρά.
Η αστυνομία του Ουρουμτσί έχει συλλάβει μέχρι τώρα περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως Ουιγούρους.
Ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της Κίνας να ενεργήσουν με «την κατάλληλη αυτοσυγκράτηση» στην αντιμετώπιση της αναταραχής στην περιοχή Σιντζιάνγκ, ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα