Λ’ Ακουίλα
Δεσμεύσεις για την χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης έδωσαν οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της G8 στην Λ’ Ακουίλα.
Οι ΗΠΑ πίεσαν τα χρήματα να δοθούν για τις καλλιέργειες, έτσι ώστε οι φτωχές χώρες να μπορούν μόνες τους να ξεπεράσουν την κρίση. Η ανακοίνωση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες, μιας και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παροχή βοήθειας ύψους 15 δισ. δολαρίων.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν η βοήθεια να δοθεί για καλλιέργειες και όχι για τρόφιμα, λέγοντας ότι θα διαθέσει 3,5 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρία χρόνια.
«Σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, καταφέραμε να υπάρξει δέσμευση που κινητοποιεί 20 δισ. δολάρια» δήλωσε ο Ιταλός υπεύθυνος για τη διοργάνωση της G8, Τζιαμπέρο Μασόλο. Οι ηγέτες της G8 κάλεσαν επίσης όλες τις χώρες να αποσύρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και τους υπερβολικούς δασμούς.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρυσι, που έπληξε αρκετές χώρες και επιδείνωσε τη φτώχεια και την πείνα», προσθέτουν οι υπογράφοντες την «Πρωτοβουλία της Λ’ Ακουίλα για την επισιτιστική ασφάλεια».
«Αν και οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής μειώθηκαν μετά το επίπεδο ρεκόρ που είχαν φθάσει το 2008, ωστόσο παραμένουν ιστορικά υψηλές και αμετάβλητες» επισημαίνουν οι ηγέτες. Η αύξηση των τιμών των τροφών είχε προκαλέσει πέρυσι σε πολλές χώρες έντονες ταραχές σε αρκετές χώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ατόμων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να αγγίξει τα 1,02 δισεκατομμύρια άτομα μέσα στο 2009.
«Η επισιτιστική βοήθεια είναι απαραίτητη μιας και υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από την ξηρασία, τις πλημμύρες, από τις συγκρούσεις και αυτό που θέλουν άμεσα είναι τροφή» δήλωσε ο Ζακ Ντιούφ, επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ από τη Λ’ Ακουιλα.
«Αλλά εάν πρέπει να θρέψουμε ένα δισεκατομμύριο πεινασμένους, πρέπει να τους βοηθήσουμε να παράγουν το δικό τους φαγητό» πρόσθεσε.
Το θέμα της χορήγησης βοήθειας στις φτωχές χώρες απασχόλησε χθες τις εργασίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας της συνόδου της G8.
Η G8 συνεδρίασε μαζί με τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Ανγκόλας, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, της Νότας Αφρικής και με αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης.
Οι Αφρικανοί ηγέτες υπενθύμισαν στις δυτικές χώρες ότι θα πρέπει να τιμήσουν παλαιότερες δεσμεύσεις τους.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε από τη Λ’ Ακουίλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ότι οι πιο πλούσιες χώρες στον πλανήτη δεν πρέπει να υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους υπέρ των πιο φτωχών χωρών, παρά την οικονομική κρίση.