Σε 444 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, σε 350 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα έρχονται στον απόηχο, πάντως, προειδοποιήσεων των επιστημόνων για το εξαιρετικά ρευστό τοπίο του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκου Θωμαΐδη σύμφωνα με τον οποίο παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών.
«Η μεγάλη διασπορά μπορεί να μην φαίνεται στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, ενδεχόμενη η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες», εξήγησε ο καθηγητής.
Προειδοποίηση απηύθυνε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας: «Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε να κλείσουν ξανά τα σχολεία: «Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι «μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα».
«Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας, με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης “Ελευθερία”», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στην πρώτη του εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς και ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί αν είναι γραμμικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145179, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5630 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43957 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3130 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».