Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία το 1992. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε γνωστός από τα ΜΜΕ ο θάνατος ενός 25χρονου νεαρού, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο κέντρο παιδιών ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια κατέληξε. Το συμβάν αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, δε θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους περιστατικά. Θα έπρεπε να έχει δοθεί έμφαση στον κρατικό έλεγχο των δομών, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους εγκλήματα.

Δεν επαρκεί μόνο η θέσπιση νόμων από την πολιτεία, όπως ο νόμος 4837 / 2021 (ο οποίος αναφέρεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία). Απαραίτητη καθίσταται κυρίως η εφαρμογή των νόμων αυτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από δράσεις για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, όπως για παράδειγμα τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού, την εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας εντός του 2022, την ενίσχυση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας για τα παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας, τη δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά με αναπηρίες και εφήβους στοχεύοντας στην προώθηση της αποϊδρυματοποίησης. Πλέον, το κύριο ζητούμενο είναι η εφαρμογή των δράσεων αυτών και να μη μείνουμε στις ανακοινώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη επίδειξη μόδας με φιλανθρωπικό σκοπό, όπου την αυλαία της άνοιξε μία γυναίκα πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο, με σκοπό να δώσει μήνυμα ελπίδας και να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας.

Θα ήθελα να αναφέρω πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελεί η προσβασιμότητα ΑμΕΑ. Οι Περιφέρειες, αλλά ειδικότερα και οι Δήμοι, όπως εν προκειμένω και ο Δήμος Πλατανιά (δεδομένου ότι η περιοχή ελέγχου τους είναι περιορισμένη σε έκταση) έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ακριβώς σε ποια σημεία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πχ ράμπες για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας ΑμΕΑ σε παραλίες, δρόμους, αγορές, εκκλησίες, γήπεδα, υπηρεσίες και γενικότερα σε δημόσιους χώρους και κτίρια.

Οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά ασφαλώς και γνωρίζουν τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία και οφείλουν να τους παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη, αλλά και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών τους, προκειμένου να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.

Η αλλαγή αυτής της κατάστασης δεν αποτελεί μόνο συλλογική ευθύνη, αλλά και ατομική. Οι Περιφέρειες, η πολιτεία, οι Δήμοι αλλά και όλοι εμείς ως πολίτες, οφείλουμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, να εστιάσουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία και στην κοινωνική τους ένταξη. Οφείλουμε να αλλάξουμε τη στάση μας ως κοινωνία συνολικά και να δείξουμε πλέον και έμπρακτα το σεβασμό μας στη διαφορετικότητα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα