Θα ήταν ανυπολόγιστη απώλεια, αν στην προσπάθεια της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης για μια εκλογική-πολιτική ανάκαμψη να θεωρήσει ως «αποτυχημένο» το αξιακό, συμβολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε, εργάστηκε και πέτυχε η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.
Θα αδικούσε τα επιτεύγματα, θα συγκάλυπτε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφαρμοσμένη πολιτική και θα παρέδιδε το χώρο του κέντρου και της αριστεράς στον καιροσκοπικό λαϊκισμό που ψάχνει τρόπο διατήρησης του στην εξουσία.
Η επανίδρυση του Πα.Σο.Κ και της Δημοκρατικής Παράταξης μέσα από τις αρχές της διακυρηξης της 3ης Σεπτέμβρη όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί, οφείλουν να ανανεωθούν στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα .
Είναι ο δρόμος της αλήθειας, της συνέπειας και της πραγματικής ελπίδας για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.
Η διακήρυξη αυτή με τρόπο λιτό και σαφή οριοθετούσε το ιδεολογικό πλαίσιο προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει όπως έλεγε και πίστευε ο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στους Έλληνες.”
Όριζε τέσσερις βασικούς και αλληλένδετους στόχους που ΗΤΑΝ η Εθνική Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία, η κοινωνική Απελευθέρωση και η Δημοκρατική Διαδικασία.
Εάν στρέψουμε το βλέμμα λίγο προς τα πίσω θα εντοπίσουμε επιτυχίες, αποτυχίες και αναθεωρήσεις μέσα στους δρόμους και τα μονοπάτια που κάθε φορά ακολούθησε το Πα.Σο.Κ στα πολλά χρόνια κυβερνητικής και αντιπολιτευτικής του διαδρομής
Πολλές αναθεωρήσεις οφείλονται σε αντικειμενικές συνθήκες, η πραγματικότητα διαρκώς εξελισσόταν , ενώ η κυβερνητική δραστηριότητα μοιραία έφερνε και φθορά η οποία συσσωρευόταν και απαιτούσε επανεκκινήσεις σε πολιτικό και στελεχιακό επίπεδο.
Οι 4 μεγάλοι στόχοι – οράματα άλλαξαν συχνά περιεχόμενο, καθώς άλλαζε ο κόσμος ,η Ελλάδα, αλλά και το ίδιο το Κίνημα.
Στη σημερινή πληγωμένη Ελλάδα που λίγο έλειψε να απολέσει πλήρως και ανεπανόρθωτα τη δυνατότητα της να συμβαδίσει με τις πλέον σύγχρονες χώρες της Ευρώπης, οι διαχρονικοί μεγάλοι στόχοι της 3ης Σεπτέμβρη αποκτούν μεγαλύτερο νόημα για τη χώρα μας στις επόμενες δεκαετίες που έρχονται. Η πλήρης ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας και αυτοπεποίθησης, η γρήγορη αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών, η προστασία της σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, η ανάκαμψη και ο μετασχηματισμός του κοινωνικού και παραγωγικού κράτους, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία, την εργασία και τη δημοκρατία είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες κατευθύνσεις που μπορούν να ενσωματωθούν πολιτικά στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.
* Χρύσα Χαριτάκη – Μακράκη είναι γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Χανίων