Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

3ήμερη επίσκεψη του Σολτς στην Κίνα

Η οικονομία, το εμπόριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών που θα έχει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Σολτς θα παραμείνει στο Πεκίνο περισσότερο από κάθε άλλον γερμανό καγκελάριο στο παρελθόν.

Στην επίσκεψή του τον συνοδεύουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως η Volkswagen, η Mercedes, η BASF, η Thyssekrupp, η Siemens, η Merck, η DHL και η Zeiss. Με όγκο εμπορικών συναλλαγών 253 δισεκατομμύρια ετησίως, η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Γερμανίας στον κόσμο και παρά τις δεσμεύσεις για περιορισμό της εξάρτησης, οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν και πάλι το 2023.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του Άγγελα Μέρκελ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Όλαφ Σολτς δεν πραγματοποίησε στην Κίνα την πρώτη επίσκεψή του στην Ασία -επέλεξε την Ιαπωνία-, ενώ η καγκελαρία καλλιεργεί συστηματικά σχέσεις με την Ινδία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. Μολαταύτα, ο καγκελάριος επέτρεψε στην κινεζική Cosco να αγοράσει μετοχές στο λιμάνι του Αμβούργου, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναχώρησή του για το Πεκίνο, εγκαινίασε τον λογαριασμό του στην κινεζική πλατφόρμα βίντεο TikTok.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και εγχωρίως οι Πράσινοι απαιτούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιο σκληρή πορεία έναντι των επιθετικών εμπορικών μεθόδων της Κίνας. Ταυτόχρονα, οι γερμανοί επιχειρηματίες θα προτιμούσαν ο καγκελάριος να τους εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους διείσδυσης στην κινεζική αγορά. Η γερμανική βιομηχανία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι στην Κίνα επιδοτείται η (υπερ)παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χάλυβα, ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών, πλημμυρίζοντας την παγκόσμια αγορά και στραγγαλίζοντας έτσι την γερμανική παραγωγή. Ειδικά οι γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κυκλοφορία των κινεζικών μοντέλων στην Ευρώπη, δεν επιθυμεί ωστόσο επιβολή τιμωρητικών δασμών από την ΕΕ, καθώς φοβάται τα κινεζικά αντίμετρα.

Ενδεικτική πάντως της δυσκολίας της κυβέρνησης είναι και η αναφορά στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού: «Η Κίνα είναι εταίρος αλλά και ανταγωνιστής και αντίπαλος».

Ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ θα μεταβεί επίσης στην Σανγκάη και στο Τσονγκκίνγκ. Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σι αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία και ασφαλώς η κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία φαίνεται να κλιμακώνεται εκ νέου αυτές τις ώρες. Στο προηγούμενο ταξίδι του στο Πεκίνο, τον Νοέμβριο του 2022 ο καγκελάριος είχε καταφέρει να αποσπάσει τη δημόσια δήλωση του κινέζου προέδρου κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το καθεστώς της Ταϊβάν παραμένουν στην ατζέντα, αλλά τα γερμανικά ΜΜΕ δεν αναμένουν να αποτελέσουν σημεία αιχμής των συνομιλιών. Ο κ. Σολτς θα συνοδεύεται ακόμη από τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ, την υπουργό Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε και τον υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ. Και οι τρεις τηρούν μετριοπαθέστερη στάση έναντι της Κίνας, σε αντίθεση με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχει αποκαλέσει τον Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα