Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ το 3ο ΓΕΛ Χανίων υποδέχθηκε στα Χανιά από 23 μέχρι 28 Απριλίου, 15 μαθητές και 9 καθηγητές από τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και αυτή η διεθνική συνάντηση μαθητών και καθηγητών ήταν η δεύτερη, μετά από εκείνη στη Γερμανία, από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου, στην πόλη Ober-Ramstadt κοντά στη Φραγκφούρτη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από την πλευρά του 3ου ΓΕΛ Χανίων, ο διευθυντής Μιλτιάδης Παπαγρηγοράκης, ο υπεύθυνος καθηγητής Γιώργος Κοτσιφάκης, η παιδαγωγική ομάδα που αποτελείται από τους καθηγητές Εύη Κατσαμπέκη, Ζέτα Γιαμπαζολιά, Χρήστο Φραδέλλο και Γιάννη Τσαμαντάκη και 13 μαθητές της Α’ Λυκείου.
Θέμα του προγράμματος είναι “η καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού στο σχολείο”. Στόχο έχει την αναγνώριση και τον εντοπισμό διακρίσεων στο σχολικό περιβάλλον και , σε δεύτερη φάση, την ανάπτυξη μεθόδων και πρακτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμησή τους. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τη μελέτη από κάθε χώρα της διαφορετικότητας σε διαφορετικό τομέα. Έτσι, η Γερμανία μελετά τη διαφορετικότητα στα πλαίσια των Φυσικών Επιστημών, σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και τη σημασία της, η Ιταλία από τη σκοπιά της τέχνης και του πολιτισμού και η Ρουμανία από τη σκοπιά των ξένων γλωσσών. Η Ελλάδα μελετά τη διαφορετικότητα από τη σκοπιά της ιστορίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Τα Χανιά μας αποτελούν τον ιδανικό τόπο ανάδειξης της πολιτισμικής πολυμορφίας, καθώς στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας πάντα συνυπήρχαν και αλληλεπιδρούσαν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές εθνικότητες. Η πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας είναι εμφανής σε κάθε σημείο της, δίνοντας άφθονη τροφή για σκέψη και μελέτη.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος όπως μνημεία της πόλης των Χανίων, την Κνωσσό , το Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης, το φρούριο “Κούλε” στο Ηράκλειο, σε χώρους κοινωνικής πρόνοιας, όπως το Στέκι Μεταναστών και την Terra Verde, καθώς και σε χώρους που αναδεικνύουν την περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας όπως το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο. Επίσης, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν σύντομα μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν και να μελετήσουν τα ερεθίσματα που εξέλαβαν κατά την επίσκεψη τους και να συνθέσουν εργασίες με κεντρικό θέμα τη διαφορετικότητα. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει στις συναντήσεις του προγράμματος, είναι το πώς ένα δημιουργικά ευχάριστο κλίμα που επικρατεί, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και το σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων του καθενός, συμβάλλει στην ανταλλαγή ιδεών και μεθόδων που δίνουν απάντηση σε προβλήματα της καθημερινής διδακτικής πρακτικής.
Στα πλαίσια του προγράμματος, συνειδητοποιούμε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, πως μόνο η καλύτερη γνωριμία των λαών μεταξύ τους στο επίπεδο της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού, καθώς και ο σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού μπορεί τελικά να συμβάλει στην καλλιέργεια βαθύτερων πολιτισμικών δεσμών και αξιών που ενώνουν την Ευρώπη στο πιο ουσιαστικό επίπεδο, στο επίπεδο της παιδείας και της συνείδησης.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων:
Ο διευθυντής Μιλτιάδης Παπαγρηγοράκης
Ο υπεύθυνος του προγράμματος Erasmus+ 3ου ΓΕΛ Χανίων Γιώργος Κοτσιφάκης
Η παιδαγωγική ομάδα που αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς:
Ζέτα Γιαμπαζολιά,
Εύη Κατσαμπέκη,
Γιάννη Τσαμαντάκη
Χρήστο Φραδέλλο