Εξι μήνες λειτουργίας συμπληρώνει η νεοσύστατη υπηρεσία Ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο αυτό διάστημα έχει καταγράψει συγκεκριμένα 4.189 αιτήσεις διεθνούς προστασίας.
Από τις 7 Ιουνίου 2013, που άρχισαν οι πρώτες καταγραφές, μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, έχουν εκδοθεί 1.670 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 213 αιτούντες.
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το ποσοστό των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό ανήλθε στο 12,8 %. Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία που συστάθηκε εδώ και λίγους μήνες είχε ως στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε ως τώρα αναφορικά με το καθεστώς προστασίας ασύλου. Το ειδικό βάρος της υπηρεσίας είναι μεγαλύτερο το τελευταίο διάστημα που αμέτρητοι πρόσφυγες κυρίως από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιρακ προσπαθούν μέσω του Αιγαίου να περάσουν στην Ευρώπη ή να παραμείνουν στη χώρα μας ως ασφαλές καταφύγιο. Η προσπάθεια που καταβάλλει η υπηρεσία είναι σημαντική και το ειδικό βάρος μεγάλο.
ΑΚΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ
Η διευθύντρια της υπηρεσίας, Μαρία Σταυροπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τους τελευταίους μήνες η υπηρεσία Ασύλου έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος διεθνούς προστασίας. Καθημερινά ακούμε ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί, έχουν δει τους συγγενείς τους να σκοτώνονται, έχουν χάσει τα σπίτια τους, που ο κόσμος τους και η ζωή τους έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, ανάμεσα σε όσους έρχονται να ζητήσουν διεθνή προστασία, υπάρχουν πάρα πολλοί που έφυγαν από τις πατρίδες τους για οικονομικούς λόγους και δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».
Εκτός από το περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής, άλλα τρία γραφεία Ασύλου λειτουργούν στο Βόρειο και Νότιο Εβρο και στο νησί της Λέσβου. Μέχρι το τέλος του 2013 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το περιφερειακό γραφείο της Ρόδου, ενώ μέσα στο 2014 θα ανοίξουν τα περιφερειακά γραφεία Θεσσαλονίκης, Σάμου, Χίου, Ηρακλείου και Πάτρας.
Από τα 4.189 άτομα που υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην υπηρεσία μέχρι τώρα, 3.162 ήταν άντρες και 1.027 ήταν γυναίκες, ενώ 171 άτομα ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από 72 διαφορετικές χώρες, με κύριες χώρες καταγωγής το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράν, την Ερυθραία, το Ιράκ, την Κίνα, το Μαρόκο και την Αλγερία. Οσον αφορά την αναγνώριση καθεστώτος διεθνούς προστασίας ανά υπηκοότητα, το 24,9 % των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό αφορούσε σε αιτούντες από τη Συρία, το 18,3% από το Αφγανιστάν, το 9,4% από την Ερυθραία, το 8,0% από το Σουδάν, το 6,1% από το Ιράν και το 5,6% από την Αιθιοπία.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ
«Η διάκριση του ποιος δικαιούται διεθνή προστασία και ποιος όχι είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση», λέει η κυρία Σταυροπούλου. Βέβαια, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προσφύγων την τωρινή περίοδο προέρχεται από την Συρία ή το Αφγανιστάν, χώρες που όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η ίδια η ζωή απειλείται άμεσα από τις πολεμικές συρράξεις, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τις Αρχές σε ότι αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, με δεδομένο ότι η οποιαδήποτε επαναπροώθησή τους θα σημάνει αυτόματα και κίνδυνο της ζωής τους. Πάντως, το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε υπηρεσία στην χώρα μας που να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ασύλου, δεν δείχνει παρά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονταν οι χιλιάδες περιπτώσεις αιτημάτων ασύλου. Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη αλλά και πιθανά στελέχωση της υπηρεσίας με πρόσθετο προσωπικό στις εποχές αυτές που οι αιτήσεις για άσυλο είναι χιλιάδες, εντούτοις είναι μια καλή αρχή για να μπει κάποια στοιχειώδης τάξη. Και θα το τονίσω και πάλι, η εξέταση των αιτημάτων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερα σε ότι αφορά ανθρώπους που κινδυνεύει η ασφάλειά τους παραμένοντας στις εστίες τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να επιδεικνύεται και η αντίστοιχη προσοχή στην εξέταση των αιτημάτων, που από ένα σημείο και μετά έχουν υπερβεί τον συνηθισμένο αριθμό. Πάντως αρκετές είναι και οι προσφυγές μετά την απόρριψη των αιτημάτων.
Οπως πληροφορούμαστε από την υπηρεσία Ασύλου, η Αρχή Προσφυγών, που εξετάζει τις αιτήσεις των προσφύγων που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, δέχθηκε από τις 11 Ιουλίου μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 803 προσφυγές. Εχει εκδώσει 462 αποφάσεις αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 20 αιτούντες. Οι αιτήσεις ασύλου λοιπόν πολλαπλασιάζονται αλματωδώς. Το βάρος πέφτει μοιραία στη νεοσύστατη υπηρεσία που καταγράφει ήδη μεγάλους αριθμούς αιτήσεων. Ομως, και τα θλιβερά περιστατικά προσφύγων που προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να περάσουν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα, αυξάνονται δραματικά. Οι δε πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο Γολγοθά επιβίωσης, με ότι αυτό σημαίνει για την συνέχιση της ζωής τους. Κοινώς, χιλιάδες οι αιτήσεις για μια άλλη ζωή, αιτήσεις που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή για ανθρωπιστικούς και όχι μόνο λόγους.
* filippos.zaharis@yahoo.gr