Μετά από προσπάθειες… 17 ετών, αντίστοιχες διαπιστωτικές πράξεις, νόμους και προεδρικά διατάγματα, ατελείωτες υπογραφές, καταθέσεις χαρτιών σε υπηρεσίες, υπουργεία, γραμματείς και… φαρισαίους ο “Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων” κατάφερε αυτές τις ημέρες να πάρει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας για τα 4 καταφύγια
-Καλλέργη, Βόλικα, Ταύρης, Σβουριχτής (Χ. Χουλιόπουλος)- που έχει στην ιδιοκτησία στα Λευκά Όρη!
Μια προσπάθεια που ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση και άλλων καταφυγίων στην υπόλοιπη χώρα. Στον ίδιο τον Ορειβατικό θα δώσει μόλις τελειώσει η πανδημία και οι απαγορεύσεις την ευκαιρία να αναπτύξει τα καταφύγια του ακόμα περισσότερο.
Ακούγοντας τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταύρο Μπαδογιάννη να μας εξηγεί τις διαδικασίες που επαναλήφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέχρις ότου να φτάσει η ημέρα να πάρει το ειδικό σήμα λειτουργίας πραγματικά…σε πιάνει πονοκέφαλος.
«Μια δαιδαλώδης γραφειοκρατία! Αυτό αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και δυστυχώς δεν βλέπουμε να περιορίζεται! Πέρασαν 17 χρόνια, πήγα αμέτρητες φορές στα ΚΕΠ για να βεβαιώσω το γνήσιο της υπογραφής μου σε βαθμό που ντρεπόμουν πια, να καταθέσω ποινικά μητρώα τα ίδια κάθε φορά για κάθε καταφύγιο ξεχωριστά (!) Χρειάστηκαν 17 διατάξεις , νόμοι και προεδρικά διατάγματα για να πάρουμε επιτέλους το ειδικό σήμα λειτουργίας για τα καταφύγια στολίδια των Λευκών Ορέων! Έτσι θα έχουμε την πλήρη διαχείρισης τους και όχι μόνο την υποχρέωση να πληρώνουμε – 5.000 ευρώ ετησίως – το “αλμυρό” ΕΝΦΙΑ που μας υποχρεώνουν».
Καταθέτοντας ένα πλήρη φάκελο στην Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. (Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ) του Υπουργείου Τουρισμού ο Σύλλογος πήρε το ειδικό σήμα και για τα 4 καταφύγια και ελπίζει
με τη λήξη της πανδημίας να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει τα καταφύγια συνδράμοντας στην εξυπηρέτηση της ορειβασίας, της πεζοπορίας, της αναρρίχησης, της χιονοδρομίας, του ορεινού τουρισμού.
«Πλέον μπορούμε να διεκδικήσουμε μια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για να διορθώσουμε τη σκεπή σε ένα καταφύγιο, για να κάνουμε εργασίες βελτίωσης, να το ενοικιάσουμε για τους χειμερινούς μήνες, να έλθει ένας σύλλογος από το εξωτερικό και να μείνει σε αυτό ένα μήνα ώστε να περάσουν οι άνθρωποι καλά και να έχουμε και εμείς ένα έσοδο. Μέχρι τώρα με βάση τα όσα ίσχυαν στα καταφύγια δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν και να μπουν μέσα ούτε καν τα μη μέλη του συλλόγου, απίστευτα πράγματα τα οποία ευτυχώς τα αφήνουμε πλέον πίσω» τονίζει ο κ. Μπαδογιάννης.
Για να γίνουν όλα αυτά ο κ. Μπαδογιάννης θέλει να ευχαριστήσει « την Ελευθερία Λουπασάκη, μέλος του Δ.Σ. και μηχανικό που δεν υπολόγισε τους κόπους και τις επισκέψεις στα καταφύγια για να τα αποτυπώσει ξανά και ξανά καθώς τα αρμόδια υπουργεία περιβάλλοντος και ενέργειας, τουρισμού κάθε λίγο και λιγάκι άλλαζαν τις απαιτήσεις τους. Τον πρώην πρόεδρο, τον Μάρκο Μανταδάκη που την προηγούμενη δεκαετία έκανε συνεχείς επισκέψεις στα τότε υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας για να πάρει τις πρώτες υπογραφές, επίσης τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας (ΕΟΟΑ) Γιώργο Γεωργούλη για τη βοήθεια με τα έγγραφα μας στο Υπουργείο Τουρισμού τα τελευταία χρόνια, τον Λεωνίδα Μπατάκη που έκανε τα πρώτα σχέδια, τον μηχανολόγο Γιάννη Τσιλιβάκη, το Γιώργο Διγενάκη για τους πυροσβεστήρες, την Ελευθερία Φρογουδάκη που βοήθησε για τα νομικά. Όλοι συνέβαλλαν δωρεάν στο Σύλλογο μας» καταλήγει ο κ. Μπαδογιάννης που πιστεύει ότι εντός των επομένων ημερών θα είναι σε θέση να ανακοινώσει άλλη μια ευχάριστη εξέλιξη για το “Σπίτι του Ορειβατικού”.
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας…
• Απαιτήθηκαν 17 διαπιστωτικές πράξεις.
• 80 φορές χρειάστηκε να καταθέσει ο πρόεδρος του Ορειβατικού στο ΚΕΠ το…γνήσιο της υπογραφής του
• 10 φορές να καταθέσει τα χαρτιά ότι δεν έχει πτωχεύσει ο σύλλογος!
• 3 φορές να πάει η μηχανικός σε κάθε καταφύγιο για να κάνει τις αποτυπώσεις καθώς άλλαζαν συνέχεια οι απαιτήσεις από τα υπουργεία.