Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Σύσταση Συλλόγου Φίλων Σ. Καζαντζίδη

Σε μία συγκέντρωση που εξελίχθηκε σε γλέντι έγινε το περασμένο Σάββατο  η ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αποκόρωνα.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καφέ "Λιακωτό" στο Βάμο με την ενθουσιώδη συμμετοχή μελών του συλλόγου και φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη.
Την ορχήστρα συγκρότησαν οι Γιώργος Βαβουλές-κιθάρα, Μάνος Φλεμετάκης-μπουζούκι, Γιάννης Μπλαζουδάκης- ακκορντεόν, Μανώλης Σταγάκης-φωνή, Γιώργος Χαχλάκης-φωνή, Μανώλης Ξανθουδάκης- φωνή.
Πληροφορίες για το Σύλλογο Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αποκόρωνα στο τηλ.28250-23217

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ
Διαδικτυακό προσωρινό
μνημείο στο Βερολίνο

Το σχηματισμό μέσω του διαδικτύου μιας ανθρώπινης αλυσίδας με πολλές χιλιάδες ανθρώπους το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο με σκοπό να αναδημιουργήσει στη θέση του Τείχους ένα προσωρινό μνημείο κάλεσε ένας Βρετανός. Πρόκειται για τον Μάρτιν Μπάτλερ, ο οποίος επιθυμεί να κινητοποιήσει 33.000 ανθρώπους για να δημιουργήσει μία ανθρώπινη αλυσίδα που θα εκτείνεται από το βόρειο ως το νότιο Βερολίνο στο μήκος της πρώην διαχωριστικής γραμμής. "Πρέπει να θυμόμαστε την εποχή που το Βερολίνο επανενώθηκε μετά από δεκαετίες διαχωρισμού, τόσο φυσικού όσο και πνευματικού και να πούμε ότι αυτοί οι διαχωρισμοί δεν είναι πλέον αποδεκτοί στη σημερινή κοινωνία", έγραψε στην ιστοσελίδα του (www.mauer-mob.com) ο κ. Μπάτλερ. Το εγχείρημα του Βρετανού, το οποίο θα παρουσιαστεί ως ένα έργο τέχνης με τίτλο "Mauer Mob. 09 Project" έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19Η15 GMT και θα διαρκέσει 15 λεπτά. Περίπου 4.500 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα του κ. Μπάτλερ μέχρι στιγμής, ο καθενός εκ των οποίων έχει το δικαίωμα να διαλέξει σε ποιο ακριβώς σημείο της αλυσίδας θέλει να βρεθεί. Ακόμη στην ιστοσελίδα φαίνεται πόσες "θέσεις" είναι ελεύθερες και μάλιστα κάνοντας ένα "κλικ" τα υποψήφια μέλη της αλυσίδας μπορούν να δουν ποιος είναι ο γείτονας του. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους ξένους όσο και για τους Γερμανούς, αφού τα ονόματα πολλών Ισπανών, Ιαπώνων, Ιταλών, Κολομβιανών, Αμερικανών και Δανών εμφανίζονται στην ιστοσελίδα.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παγκόσμιο συνέδριο
σεναριογράφων

ΑθΗνα

Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεναριογράφων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου. Παγκοσμίου φήμης σεναριογράφοι θα συναντηθούν προκειμένου να καθορίσουν το ρόλο τους στο νέο τοπίο του ψηφιακού σινεμά  Οι σεναριογράφοι -μέλη ευρωπαϊκών και διεθνών ενώσεων- θα προσπαθήσουν να καθορίσουν το ρόλο τους στα νέα δεδομένα ενός κινηματογράφου που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η διεθνής αυτή συνάντηση διοργανώνεται από το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Στο συνέδριο αναμένονται, μεταξύ άλλων, οι σεναριογράφοι Πήτερ Χέτζες (Pieces of April), Ματέο Γκιλ (Η Θάλασσα Μέσα Μου), Γκιγιόμ Λοράντ (Αμελί), Σέρτζιο Σάντσεζ (Το Ορφανοτροφέιο), Ρατσράν Ραντουλέσκου (Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου).

ΣΤΟ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Πολύτεχνο βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα "Ενας μύθος και … "κάτι" ακόμη για μάτια που αναστοχάζονται" και με αφορμή το μύθο της Δανάης, διοργανώνει η ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Δίκτυο Επιμόρφωσης Ενηλίκων.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τη ζωγράφο, παιδαγωγό (PhD), διδάσκουσα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κ. Ελένη Μωραΐτη, καθώς και την εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου της Ημέρας, παιδαγωγό (MSc), εκπαιδεύτρια ενηλίκων και υποψήφια διδάκτορα κ. Χρύσα Τερεζάκη, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 9 π.μ. – 5 μ.μ. και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 9 π.μ. – 5 μ.μ.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, "το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής της Εφορείας, η οποία σχεδιάζεται με εξωστρεφή διάθεση, επιμένοντας στη συνεργασία με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και αντανακλά την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και αρχαιολόγων για τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας των Μουσείων με το νεαρό κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
Δηλώσεις συμμετοχής: Ελένη Σηφάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, τηλ και φαξ: 28310 29975.

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΕΡΕΙΣΜΑ"
Παράταση της έκθεσης
για τη Μικρά Ασία
Παρατείνεται έως και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου για τη Μικρά Ασία που πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο "Ερεισμα". Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο και το περιοδικό "Ερεισμα" για τον Ελληνισμό της Ανατολής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Πανελλήνιος διαγωνισμός
έμμετρης σάτιρας
Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων, μετά από πρόταση του μέλους της, Παύλου Πολυχρονάκη, καθιερώνει, από το έτος 2010, ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό έμμετρης σάτιρας με χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή.
Το κόστος του βραβείου θα καλύπτεται από τον ίδιο τον κ. Πολυχρονάκη με σκοπό να υπάρξουν συνεχιστές του πολύχρονου λογοτεχνικού σατιρικού του έργου.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το νέο έτος, οπότε και θα δημοσιευτεί η πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού (αρχές Απριλίου).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 4/11 – 10/11
Εκδηλώσεις

• Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του προστάτη της  Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα πραγματοποιηθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης από την Παρασκευή 6 έως τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.
• Ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια θα δώσουν η Αφροδίτη Μητσοτάκη και ο Νίκος Περάκης την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων.

Εκθέσεις

• Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ιχνη Πολέμου", του δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη στο ΚΑΜ έως τις 8 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10 π.μ. – 2 μ.μ., 6 μ.μ. – 9 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.
• Εκθεση "Διαδρομές" του Κωνσταντίνου Ξενάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη. Θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2010 και λειτουργεί Τρίτη έως Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ., Δευτέρα κλειστά.

Παραστάσεις

• Το έργο του Αργύρη Χιόνη "Βροχή δωματίου" από την Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη" έως τις 22 Νοεμβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30μμ. στο θέατρο "Κυδωνία". Πληροφορίες στα τηλέφωνα 28210 92395 και 6973005570 και 69742052227.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα