Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ – ΜΕΣΙΤΣ
Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

Αθήνα
Θέματα διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος -όπως η εκκρεμότητα με το ονομασία της ΠΓΔΜ και η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ- συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας με τον Κροάτη ομόλογό του Στ. Μέσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.
Όπως είπε, συζήτησαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «θέλουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Κροατίας».
Ο κ. Μέσιτς είπε ότι είναι η τελευταία του επίσκεψη ως αρχηγού κράτους, καθώς σε δύο μήνες στη χώρα του θα γίνουν προεδρικές εκλογές.
Ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Παπούλια, θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές, χωρίς ανοιχτά ζητήματα.
Σύντομα, είπε, η Κροατία θα είναι μέλος της ΕΕ, καθώς βρίσκεται στην τελική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να συνδέεται η ένταξή μας με οποιοδήποτε ανοιχτό θέμα, το οποίο θα ήταν πιθανόν να έχουμε με κάποια από τις γειτονικές μας χώρες», επισημαίνοντας ότι η Κροατία υποστηρίζει την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα στον Κροάτη πρόεδρο. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο γεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
 “Πάγωμα”
προαγωγών
αποφάσισε
η κυβέρνηση

Μετά το πάγωμα προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή όλων των επιλογών και τοποθετήσεων προϊσταμένων σε νευραλγικές θέσεις, μέχρις ότου αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα των προαγωγών και καταργηθεί η προσωπική συνέντευξη. Σύμφωνα με «Το Βήμα», αυτό προκύπτει από την πρώτη εγκύκλιο την οποία υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι το σύστημα επιλογών των γενικών διευθυντών του Δημοσίου να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Για αυτόν τον λόγο, θα ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή, ενώ θα στελεχωθεί και με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι θέσεις, ως εκ τούτου, των γενικών διευθυντών που θα είναι με θητεία, θα προκηρύσσονται για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις καταλαμβάνουν στελέχη του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το πού υπηρετούν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση για
την καύση
των νεκρών
Αθήνα
Ερώτηση για το θέμα της καύσης των νεκρών κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι έχουν περάσει 3,5 χρόνια από τη ψήφιση του νόμου και την έκδοση ΠΔ, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα τέτοιο Κέντρο.
Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Ψαριανού:
«Την 1η Μαρτίου 2006 ψηφίστηκε ο Ν. 3448/2006,  ο οποίος επιτρέπει την αποτέφρωση των νεκρών στη χώρα μας. Στις 23 Μαρτίου 2009 ορίστηκαν με ΠΔ  οι προϋποθέσεις για την αποτέφρωση των νεκρών, καθώς και ο τρόπος καθορισμού των χώρων δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, οι όροι και ο έλεγχος λειτουργίας τους. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα τέτοιο Κέντρο».  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα Κέντρο, από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης θεσμική κάλυψη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα