Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Πιο σκληρή επιτήρηση για
την ελληνική οικονομία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Κομισιόν θα κλιμακώσει τα πειθαρχικά μέτρα κατά της Ελλάδας για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, είπε χθες ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και με την αναθεώρηση των προηγούμενων στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας, είναι προφανές ότι δεν υιοθετήθηκαν αποτελεσματικά μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών», είπε ο κ. Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη δημοσιοποίηση των νέων οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ευρωζώνη και την ΕΕ. «Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας του ελλείμματος. Η πρώτη διαδικασία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα» προσέθεσε. Έτσι, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Επιτροπή θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο την υπαγωγή της Ελλάδας στην επόμενη παράγραφο του άρθρου 104 (άρθρο 104 παράγραφος 8) της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις κατά της Ελλάδας. Το στάδιο αυτό είναι τυπικό, αλλά απαραίτητο για τη μετάβαση στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου.
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στο συμβούλιο Ecofin τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή το πιθανότερο τον ερχόμενο Ιανουάριο, αφού θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας 2011 – 2013.
Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να να υποβάλει κάθε τρεις μήνες αναλυτική έκθεση στις Βρυξέλλες για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και την πορεία του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα υπάγεται για δεύτερη φορά στο άρθρο 104, παράγραφος 9, τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, τότε κινδυνεύει να μεταφερθεί στην παράγραφο 11, όπου προβλέπεται η επιβολή προστίμου και η αναστολή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Σοκ από την κατάργηση
της απόσυρσης

ΑθΗνα
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτων η είδηση ότι καταργήθηκε το μέτρο της απόσυρσης παλαιών οχημάτων. Οι εισαγωγείς, που ήλπιζαν ότι οι επιχειρήσεις τους ανέκαμπταν, τώρα φοβούνται το «λουκέτο», αφού προβλέπουν δραματική μείωση των πωλήσεων, με αρνητικό αντίκτυπο και στα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ και το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης. Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), Γιάννης Ιακωβίδης τονίζει στα Νέα ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. «Στηριχθήκαμε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις και τελικά καταργήθηκε» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, το επόμενο διάστημα θα κινηθεί η αγορά σε ακόμη χαμηλότερα νούμερα και πολλές επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν. Οι εισαγωγείς έχουν παραγγείλει αρκετές χιλιάδες καινούργια ΙΧ, αφού υπολόγιζαν μέχρι το τέλος του έτους περίπου 30.000 πωλήσεις τον μήνα λόγω της αυξημένης ζήτησης και τώρα καλούνται να διαχειριστούν ένα στοκ, που θα βρει πολύ δύσκολα τελικούς αποδέκτες. Η κατάργηση της απόσυρσης θα επηρεάσει σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΣΕΑΑ κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και όχι τους πλούσιους συμπολίτες μας. Θετική χαρακτηρίζει από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) την απόφαση για κατάργηση της απόσυρσης, επισημαίνοντας ότι το μέτρο ήταν άστοχο. Ζητά, δε, ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δραματικής υποχώρησης της ελληνικής παραγωγικής βάσης και επικίνδυνης πτώσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέτρα όπως αυτό της απόσυρσης των αυτοκίνητων είναι περιττά και άστοχα. Στην ουσία εξυπηρετούν την τόνωση της παραγωγής (βιομηχανία αυτοκίνητου) επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τους σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναδυόμενες
οικονομίες απέφυγαν
την κατάρρευση
Οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες απέφυγαν την οικονομική κατάρρευση το 2009, σύμφωνα με την εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης “Φιτς”. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “οι βελτιωμένες προοπτικές των οικονομιών, που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια, δέχθηκαν ώθηση από τα οικονομικά ‘πακέτα’ στήριξης που διοχέτευσαν διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ωστόσο, αν και τα ποσά “διάσωσης” των αναδυόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών δημιούργησαν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, η Φιτς τονίζει πως, με βάση την ύφεση που καταγράφηκε παγκοσμίως, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης (μια περιοχή που καλύπτει 20 χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Βαλτική, τον Καύκασο, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και την Τουρκία).

Ενισχυμένες οι πωλήσεις
φυσικού αερίου
Αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τελευταίων δύο χρόνων εκτιμά η Gazprom ότι θα είναι οι πωλήσεις της από τον Ιούλιο του 2009. Μακροπρόθεσμα, η ανάλυση της εταιρείας υπολογίζει ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου θα αυξάνονται σταθερά. Οι ημερήσιες απολήξεις αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες έφτασαν να ξεπερνούν κατά 15% (έως 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα) σε συγκεκριμένες ημέρες του Οκτωβρίου το αντίστοιχο ποσοστό του 2008. Στην παρούσα φάση, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρωσία ισούται με το επίπεδο του περασμένου Οκτωβρίου, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ανάλυση της Gazprom δείχνει ότι η αυξητική τάση της ζήτησης φυσικού αερίου θα διατηρηθεί στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας σε μακροπρόθεσμη βάση. Ειδικότερα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται να φτάσει το 2020 στα 700 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, το οποίο υπερβαίνει κατά 12,5% το σημερινό επίπεδο.

Συστάσεις
στην “Τειρεσίας”
Η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απευθύνει συστάσεις τόσο στην εταιρεία «Τειρεσίας», όσο και σε δύο Τράπεζες, για τις προϋποθέσεις και το χρόνο εγγραφής αρνητικών οικονομικών στοιχείων πελατών των Τραπεζών στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» της «Τειρεσίας».
Ειδικότερα, η Αρχή αναφέρει ότι οι Τράπεζες πρώτα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες τους για τις καταγγελίες των συμβάσεων πιστωτικών καρτών που προβαίνουν λόγω χρεών και εν συνεχεία να ενημερώνουν για τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα των πελατών τους την εταιρεία «Τειρεσίας».
Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι η εταιρεία «Τειρεσίας» πριν καταχωρήσει αρνητικά δεδομένα στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» πρέπει πρώτα να έχει στην κατοχή της βεβαίωση της Τράπεζας ότι έχει επιδοθεί στους πελάτες της η έγγραφη καταγγελία της σύμβασης πιστωτικής κάρτας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα