Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Υπέγραψε τη Συνθήκη
της Λισαβόνας ο Κλάους

Πράγα
Ο  Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους υπέγραψε χθες το μεσημέρι τη Συνθήκη της Λισαβόνας, βάζοντας τέλος σε ένα «σίριαλ» εβδομάδων. Η Συνθήκη έχει τώρα επικυρωθεί από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί μέχρι τον Ιανουάριο σε ισχύ.
Ο ευρωσκεπτικιστής Β. Κλάους δεν δεχόταν να υπογράψει τη Συνθήκη, εάν δεν υπήρχε εξαίρεση για τη χώρα του από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στοχεύοντας στην αποτροπή νομικής βάσης στην οποία ενδεχομένως να στηρίζονταν μελλοντικά αιτήματα γειτονικών χωρών για αποζημιώσεις.
Μετά την αποδοχή των όρων του Τσέχου προέδρου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και την απόρριψη της προσφυγής γερουσιαστών που υποστήριζαν ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα δημιουργήσει ένα υπερ-κράτος, σε καταστρατήγηση της τσεχικής εθνικής κυριαρχίας, άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της Συνθήκης.
«Υπέγραψα τη Συνθήκη της Λισαβόνας στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα)» δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος. Τόνισε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά πρόσθεσε ότι τη σέβεται. «Με την ισχύ της εν λόγω Συνθήκης η Τσεχική Δημοκρατία σταματά να είναι ένα κυρίαρχο κράτος» είπε.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωνε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι η Συνθήκη μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ
Καταδίκη της Ιταλίας για
τον σταυρό στα σχολεία
Ρώμη
Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ιταλία για την ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Ο σταυρός κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία θρησκεύματος.
Eνάγουσα ήταν η Σόλιε Λάουτσι, μια Ιταλίδα από το Αμπανο Τέρμε. Τα παιδιά της, Ντατάικο και Σάμι Αλμπερτίν, ηλικίας 11 και 13 ετών αντίστοιχα, παρακολουθούσαν μαθήματα στο δημόσιο σχολείο της πόλης. Σε όλες τις τάξεις του σχολείου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός. Η Λάουτσι έκρινε ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και μία δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά  και «σημαία» της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του Κράτους.

ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ενώπιον του ICTY
ο Ράντοβαν Κάρατζιτς
Χάγη
Ο  Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), σπάζοντας το μποϊκοτάζ που πραγματοποιούσε μέχρι τώρα, προκειμένου να ζητήσει να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δεν εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην έναρξη της δίκης του, ενώ δεν είχε εμφανιστεί και τις προηγούμενες ημέρες ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους δικαστές την αναβολή της δίκης του. Ο 64χρονος Κάρατζιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Σταθερή η εξωτερική
πολιτική της Τουρκίας
Αγκυρα
Σταθερή στις θέσεις της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένει η Τουρκία, ο πρωθυπουργός της οποίας υπεραμύνθηκε της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ιράν που αποτελεί στόχο της δύσης λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. “Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξομαλύνεται” καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με όλους τους γείτονές της, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στο Κοινοβούλιο ενώπιον βουλευτών του κόμματός του. Τόσο η επίσκεψη που ο Ερντογάν πραγματοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου στην Τεχεράνη, όσο και οι επικρίσεις του εναντίον της δύσης και του Ισραήλ, προκάλεσε σχόλια στον τουρκικό και το διεθνή Τύπο σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις της οποίας με την ΕΕ προχωρούν με βήμα σημειωτόν, αλλάζει προσανατολισμό και απομακρύνεται από τη Δύση. “Γιατί να γυρίσουμε την πλάτη στις άλλες κατευθύνσεις; Η Τουρκία βρίσκεται τόσο μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και μέσα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης”, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΟΖΟ
Ανησυχία για τον διάλογο
σχετικά με ο κλίμα
Βρυξέλλες
Την πεποίθηση ότι η σύνοδος, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη δεν θα καταλήξει σε μια νέα, ολοκληρωμένη συμφωνία, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Από την Ουάσιγκτον όπου και πραγματοποιεί επαφές, ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε ανήσυχος για την έλλειψη προόδου που σημειώνει η συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος από τις δυσμενείς συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.
Ο Μπαρόζο δήλωσε επίσης ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να βάλουν “τους αριθμούς στο τραπέζι” για τη μείωση της εκπομπής αερίων και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.


ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Πολιτική κόντρα
για τη νέα γρίπη
Οτάβα
Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει στον Καναδά με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται άσχημα την κρίση, ενώ η αρμόδια υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι όλοι οι πολίτες θα εμβολιαστούν. Συνολικά 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον ιό Η1Ν1. Η έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου αποφασίστηκε αφού επί μία εβδομάδα επικρατούσε χάος στη χώρα σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών που έσπευσαν στα κέντρα υγεία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει έκκληση για ηρεμία και υπομονή.
Για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους Φιλελεύθερους, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφού αποδείχθηκε ανίκανη να φροντίσει ώστε η πλειοψηφία των Καναδών να εμβολιαστεί πριν την κλιμάκωση της πανδημίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Στο εδώλιο ο τελευταίος
δικτάτορας της Αργεντινής
Μπουένος Αϊρες
Ο  τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής, ο Ρεϊνάλντο Μπιγνόνε (1982 – 1983), κάθεται και πάλι στο εδώλιο της Δικαιοσύνης αντιμέτωπος με κατηγορίες για βασανιστήρια και «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένος δικτάτορας αναγνώρισε τις «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων, ωστόσο, μιλούσε για «μόλις 8.000 ανθρώπους», την ώρα που οι Οργανώσεις για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκαναν λόγο για 30.000 ανθρώπους.
Ο Μπιγνόνε ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή το 1982, μετά την ήττα της χώρας στον Πόλεμο των Φόκλαντς (Μαλβίνας για τους Αργεντινούς). Τελικά, αναγκάστηκε να ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την εκλογή του Ραούλ Αλφονσίν στην προεδρία.
Ωστόσο, «πρόλαβε» να καταστρέψει όλους τους φακέλους σχετικά με τις δολοφονίες, τις εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια που έγιναν στα έξι χρόνια της δικτατορίας, προωθώντας παράλληλα και νόμο για την Αμνηστία στρατιωτικών και αξιωματικών της Αστυνομίας.
Η δίκη του 81χρονου άρχισε σε προάστιο του Μπουένος Αϊρες και μαζί του στο εδώλιο κάθονται άλλοι επτά αξιωματικοί. Όλοι τους έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές, οι οποίες μετατράπηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα