Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Πτωτική πορεία στην τιμή για τους παραγωγούς
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελαιοκομική περίοδο που μόλις ξεκίνησε
αφού σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία η παραγωγή θα είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα αποθέματα στις τρεις χώρες παρουσιάζονται μειωμένα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η τιμή ελαιολάδου για τους παραγωγούς αντί να αυξάνεται ακολουθεί πτωτική πορεία, γεγονός που αποδίδεται στην ύπαρξη καρτέλ.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Στο μεταξύ, η συγκομιδή της τσουνάτης αλλά και κορωνέικης ήδη ξεκίνησε στον Νομό Χανίων. Δυστυχώς, όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι δακοπροσβολές αλλά και η καρπόπτωση έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα αλλά και την απόδοση.  
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) Νίκος Μιχελάκης ανέφερε σχετικά ότι η συγκομιδή της νέας σοδειάς ήδη έχει αρχίσει στις ορεινές περιοχές που καλλιεργείται η τσουνάτη "αλλά δυστυχώς το ελαιόλαδο το οποίο παράγεται δεν είναι καλής ποιότητας (οξύτητα 10 έως 15 βαθμούς) πράγμα που οφείλεται στις μεγάλες δακοπροσβολές που είχαμε φέτος και την καρπόπτωση που προκλήθηκε από άλλα αίτια".
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η συγκομιδή άρχισε παράλληλα στις περιοχές (όπως του Άστρικα, της Σπηλιάς και του Κολυμβαρίου), που καλλιεργείται η κορωνέϊκη, χωρίς, όμως, να παρατηρούνται καλές αποδόσεις (από 4,8 έως 5 προς 1) ενώ και οι οξύτητες δεν είναι καλές, αφού κυμαίνονται από 0,7 έως 1 βαθμό: "Αυτά – είπε ο κ. Μιχελάκης – είναι αποτέλεσμα των δακοπροσβολών ενώ αναμένεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από πλευράς αποδόσεων και οξύτητας με την πρόοδο της συγκομιδής".
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Στο μεταξύ, ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν σταθερές ή και μειώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις: "Οι τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες. κυμαίνονται μεταξύ 2,40-2,50 ευρώ το κιλό αλλά σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχει και μια τάση προς τα κάτω δεδομένου ότι μερικές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει τις τιμές στο 2,30 και άλλες δεν αγοράζουν καθόλου αναμένοντας κάποιες εξελίξεις". Εξαίρεση – όπως είπε ο κ. Μιχελάκης – αποτελούν ορισμένα λάδια που παράγονται στην Πελοπόννησο: "Τα νέα λάδια που έχουν παραχθεί κυρίως στην Πελοπόννησο έχουν πωληθεί σε τιμές κάπως μεγαλύτερες. Υπάρχει εκεί μια συνήθεια, η μαυρελιά, η οποία είναι πολύ πρώιμη, να συγκομίζεται νωρίς και να αποτελεί το δείκτη της αγοράς για την επόμενη χρονιά. Με βάση αυτό μπορούμε να πούμε ότι πωλήθηκαν κάποιες ποσότητες γύρω στο 2,70 ενώ σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου πωλήθηκαν με διαγωνισμούς σε τιμές γύρω στο 2,60.
ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τη νέα ελαιοκομική περίοδο καθώς, όπως τονίζουν, τα αποθέματα παρουσιάζονται μειωμένα, ενώ και η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η τιμή για τους παραγωγούς αντί να αυξάνεται μειώνεται γεγονός που αποδίδεται στην ύπαρξη καρτέλ.  
Ειδικότερα, ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε σχετικά με το θέμα: "Στην παρούσα περίοδο τα αποθέματα γενικώς, αλλά και οι προβλέψεις για την παραγωγή, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για να πούμε ότι θα έχουμε μια χρονιά πλούσια από πλευράς ελαιολάδου. Τα αποθέματα παρουσιάζονται μειωμένα τόσο στην Ισπανία και την Ιταλία όσο και την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή εκτιμάται από τους Ισπανούς ως μικρότερη σε σχέση με την περυσινή, στην Ιταλία επίσης λέγεται ότι είναι μικρότερη και την Ελλάδα – όπου έχουμε περισσότερη γνώση των πραγμάτων – η παραγωγή θα είναι πάρα πολύ μειωμένη. Με βάση αυτά τα δεδομένα βέβαια οι τιμές έπρεπε να αυξάνονται κι όχι να μειώνονται, αλλά αυτό πράγματι δείχνει την ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ σε επίπεδο διεθνούς αγοράς".
Συνεχίζοντας, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι το επιχείρημα που προβάλλεται για την μείωση των τιμών παραγωγών από την πλευρά των μεγάλων βιομηχανιών είναι η πτώση της κατανάλωσης του ελαιολάδου λόγω της οικονομικής κρίσης: "Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ένα βαθμό αλλά δεν είναι η μόνη αιτία για την πτώση των τιμών", είπε, μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε πως η κατάτασταση στον χώρο της αγοράς από πλευράς ζήτησης των μεγάλων βιομηχανιών τυποποίησης και εμπορίας παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ασταθής: "Γίνονται συνεχείς εξαγορές μεταξύ επιχειρήσεων. Ο μεγάλος διατροφικός όμιλος "Sos" που είχε έδρα στην Ισπανία και εξαγόρασε αρκετές επιχειρήσεις στην Ιταλία όπως πληροφορούμαστε έχει ήδη αλλάξει στρατηγική, έχει μειώσει τις προσδοκίες του για φυτεύσεις νέων ελαιώνων στην Τυνησία και έχει αλλάξει τα σχέδιά του, δεδομένου ότι στον Όμιλο έχουν εισχωρήσει οι τράπεζες οι οποίες έχουν μεταφέρει την κρίση μέσα στις προοπτικές του Ομίλου. Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ανακατατάξεις στις μεγάλες βιομηχανίες όπως είναι η ΕΛΑΪΣ για την οποία από καιρό λέγεται ότι πρόκειται να πωληθεί ενώ προβάλλονται ως υποψήφιοι αγοραστές η ΜΙΝΕΡΒΑ και άλλοι 2 – 3 χωρίς στην πράξη να έχει γίνει κάτι ακόμα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ασταθής στον χώρο του ελαιολάδου και οι τιμές, ενώ έπρεπε να είναι αυξημένες με μειωμένη την προσφορά από την πλευρά της παραγωγής και των αποθεμάτων, τελικά δεν αυξάνουν".
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΕΤΡΑ
Ο κ. Μιχελάκης καταλήγοντας τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν επειγόντως μέτρα τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και εθνικό: "Είναι φανερό ότι θα πρέπει επειγόντως να ληφθούν κάποια μέτρα στο επίπεδο της αγοράς. Από την πλευρά της Ε.Ε. αυτά αφορούν στην αύξηση των επιπέδων των τιμών αναφοράς του ελαιολάδου για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, κάτι το οποίο έχει προταθεί κι από τους Ισπανούς και από τον ΣΕΔΗΚ, ώστε να ανέλθουν οι τιμές στο 2,5 ευρώ κι όχι να είναι καθηλωμένες στο 1,77 που ήταν και πριν από 12 χρόνια. Γι’ αυτό, όμως, πρέπει να γίνουν κοινές προτάσεις από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες προς την Ε.Ε. ώστε τελικά να πιεστεί και να αποδεχθεί να αυξήσει τις τιμές ώστε τουλάχιστον να υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι τιμές δεν θα πέσουν κάτω από τα 2,5 ευρώ".
Ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε: "Στην Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αναδιοργάνωση της αγοράς ελαιολάδου. Υπάρχει μια χαλαρότητα, υπάρχουν πάρα πολλοί πωλητές – 650 υπολογίζονται στην Κρήτη – οι οποίοι απλά ενεργούν ως μεσολαβητές στις πωλήσεις και δεν παρουσιάζουν καμία διαπραγματευτική δύναμη και αντίσταση έναντι των ξένων που ζητούν το ελαιόλαδο.
Στην ίδια κατεύθυνση θα βοηθήσει πάρα πολύ η αναγνώριση του ελαιολάδου ΠΟΠ "Κρήτη" για να προωθηθεί το τυποποιημένο πια ελαιόλαδο. Όμως όπως γνωρίζετε έχει ήδη ληφθεί απόφαση απόρριψης από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη ο ΣΕΔΗΚ και ο ΣΠΑΚΕ έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πρέπει όμως να πούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της και να επανεξετάσει τον φάκελο αυτό ώστε να τον προχωρήσει πολύ νωρίτερα από ό,τι η απόφαση του ΣτΕ".    


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα