Επιπλέον θέσεις εργασίας χρειάζονται στον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς, επισημαίνουν οι "Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων" και παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τις προεκλογικές διακηρύξεις της περί «πράσινης ανάπτυξης» με την πλήρη λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ακόμα επισημαίνουν:
"Η προστασία των βιοτόπων δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Το πανελλήνιο συνέδριο των Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά ανέδειξε τα σοβαρότατα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Πρώτ’ απ’ όλα: Θεωρούμε αδιανόητο να απολυθούν οι 17 εργαζόμενοι (10 φύλακες, 2 νοσηλευτές και 5 ειδικοί επιστήμονες) στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και να παραμείνει χωρίς προστασία και προσωπικό ο Εθνικός Δρυμός από την 1η Ιανουαρίου 2010, επειδή το ελληνικό κράτος απαξιοί να χρηματοδοτήσει τους Φορείς Διαχείρισης από εθνικούς πόρους και αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν με χρήματα από projects της Ε.Ε. (Ε.Π.ΠΕΡ). Να απολυθούν, για να προσληφθούν άλλοι στη συνέχεια (όταν «μπεί» ο Φορέας σε νέο project), για να απολυθούν κι αυτοί στη συνέχεια σε 3-4 χρόνια κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο πάει χαμένη η εμπειρία που αποκτούν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης, χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να εκπαιδευτούν οι καινούριοι και να μάθουν τι γίνεται, και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία συνέχεια στην πολιτική προστασίας του συγκεκριμένου βιότοπου. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Αναφέρουμε αιτήματα που αναφέρθηκαν στο συνέδριο:
Άμεση έκδοση όλων των νομοθετημάτων που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των φορέων που προβλέπονται για την Ελλάδα.
Δυνατότητα υλοποίησης των έργων που κάνουν με αυτεπιστασία.
Θεσμική ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας των Φορέων.
Μόνιμη και επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι πόροι του ΕΤΕΡΠΣ.
Σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που βράβευσε με Δίπλωμα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς συστήνει να προσληφθεί άμεσα ένας επιστήμονας τουλάχιστον που να καταγράφει και να παρακολουθεί μόνιμα τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δρυμού, τις αυξομειώσεις στους πληθυσμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κανονικά γι’ αυτό το έργο χρειάζεται ολόκληρη ομάδα ειδικών (άλλοι για τη χλωρίδα, άλλοι για την πανίδα, την ορνιθοπανίδα κλπ)”. Ακόμα σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι “η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλους προστατευόμενους οικότοπους του Νομού Χανίων του Δίκτυο NATURA 2000 (Ελαφονήσι, Λίμνες Αγιάς, Κουρνά, Λ. Ορη κ.α.) θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας. Πέρα από αυτό, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, η σωστή προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 δίνει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία με την προσέλκυση επισκεπτών, την ανάπτυξη οικοτουρισμού και τις δυνατότητες ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων που δημιουργεί".
ΣΤΗΝ ΚΟΡΑΚΙΑ
Χθες, εξάλλου, κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Χανίων, στα πλαίσια της συλλογής στοιχείων για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για το καυτό θέμα των στερεών αποβλήτων, επισκέφτηκε το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) στην Κορακιά. Συζήτησε με τους εργαζόμενους και με τους υπεύθυνους λειτουργίας του ΧΥΤΥ και του ΕΜΑΚ, οι οποίοι και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις αυτές. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση-ενημέρωση στα γραφεία της ΔΕΔΙΣΑ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο και όλα τα στελέχη της επιχείρησης.
Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:
"Σχηματίσαμε μια ανάγλυφη εικόνα για τη λειτουργία και τα προβλήματα του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στα Χανιά και με βάση αυτή θα προχωρήσουμε σύντομα στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων, σε επίπεδο Κρήτης, σε συνεργασία με τις Πολιτικές Κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων και των άλλων νομών. Προς το παρόν θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε δύο παράπονα των εργαζομένων στην Κορακιά:
Πολλές φορές στα κοινά απορρίμματα βρίσκουν επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα (π.χ. χρησιμοποιημένες σύριγγες κ.λ.π.), στα οποία πρέπει από το νόμο να γίνεται χωριστή διαχείριση και διάθεση. Επίσης, στους κάδους της ανακύκλωσης συχνά βρίσκουν άσχετα αντικείμενα, που δημιουργούν πρόβλημα.
Το έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού (αλλά και η συχνή ασυνειδησία) επισημάνθηκαν και από τα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ. Επίσης μας ενημέρωσαν πως η εκτίμηση για το χρόνο ζωής που απομένει στον Χ.Υ.Τ.Υ. με το σημερινό ρυθμό εναπόθεσης απορριμμάτων είναι 5 χρόνια ή λίγο παραπάνω. (Μετά θα έχουμε άραγε νέο «σκουπιδοπόλεμο»); Γι’ αυτό και είναι απόλυτη ανάγκη ολόκληρη η κοινωνία να συνειδητοποιήσει την ανάγκη για μείωση των απορριμμάτων και για ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει επίσκεψη για ενημέρωση στους υπευθύνους καθηγητές των εργαστηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχουν αναλάβει την έρευνα και τις αναλύσεις για τα απορρίμματα που έρχονται στον Χ.Υ.Τ.Υ. και το κομπόστ που παράγει το ΕΜΑΚ".