Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ

Στις 8 Νοεμβρίου η ετήσια εκδήλωση

Eκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Παναγιάς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 10.30 π.μ. στην Παναγιά Κεραμειών στο Μνημείο Πεσόντων.
Την εκδήλωση διοργανώνουν τα παραρτήματα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.
Η μάχη της Παναγιάς, που έγινε από τις 12 ως τις 14 Νοεμβρίου 1944 ήταν μια από τις μεγάλες μάχες που έδωσαν οργανωμένες ομάδες Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη.
Με τη σπουδαία νίκη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) η μάχη της Παναγιάς, απέδειξε πως μπορούσαν να συντριβούν ολοκληρωτικά οι γερμανικές δυνάμεις που είχαν μείνει στην περιφέρεια Χανίων.
Οπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κρήτης της ΠΕΑΕΑ κ. Λευτέρης Ηλιάκης, που είχε πολεμήσει στην ιστορική μάχη της Παναγιάς “η μάχη της Παναγιάς ήταν από τις πιο σημαντικές διότι ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις μάχες και συγκρούσεις του στρατού. Παράλληλα ήταν σημαντική και για την ένοπλη δραστηριότητα του ΕΛΑΣ στον νομό Χανίων. Ο ΕΛΑΣ την περίοδο της κατοχής έδωσε 17 μάχες και ένοπλες συγκρούσεις με τους κατακτητές, τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας όμως αυτή η μάχη ήταν από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια αλλά και σε δυσκολία λόγω του εξοπλισμού του κατακτητή”.
Παράλληλα ο κ. Ηλιάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιστασιακοί, οι οποίοι εδώ και είκοσι χρόνια παίρνουν επίδομα που τους έχει αναγνωριστεί για τον αγώνα τους, ποσό 66 ευρώ! “Απαιτούμε το επίδομα να αυξηθεί και να δίνεται σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης” ανέφερε ο κ. Ηλιάκης.
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού κ. Στέφανος Μυλωνάκης επεσήμανε ότι “οφείλουμε να κρατήσουμε και να μεταδώσουμε στους επόμενους το νόημα και το ιστορικό χρέος του μεγαλειώδους αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Διότι δυστυχώς σήμερα αυτά τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι αγωνιστές τότε, δηλαδή τις μεγάλες ανθρώπινες αξίες της ανιδιοτέλειας, του αλτρουισμού, της προσφοράς, για να γίνει καλύτερος ο άνθρωπος και να προχωρήσει σε έναν ανώτερο πολιτισμό, παραμένει ζητούμενο στην κοινωνία. Ειδικά όταν βλέπουμε ότι τα αγαθά της εργασίας, της ασφάλισης, της παιδείας, της υγείας έχουν γίνει εμπόρευμα, ενώ θα έπρεπε να παρέχονται σε όλους. Απαιτείται αγώνας και προσφορά. Τον αγώνα που δώσανε οι παλιότεροι για να κερδίσουν αυτά τα αγαθά, οφείλουν να συνεχίσουν οι νέοι. Γι’ αυτό και πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν την ιστορία της Αντίστασης ξεκινώντας από τη μάχη της Παναγιάς και τη βαθύτερη έννοια του γεγονότος. Πρέπει να πιστέψει η νέα γενιά ότι μπορεί να παλέψει, να αγωνιστεί και να κερδίσει τα δικαιώματά της”.
Τέλος το μέλος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού κ. Μπάμπης Πετράκης ανέφερε ότι “καλούμε  όλους τους Χανιώτες να τιμήσουν τους ήρωες, γνωστούς και άγνωστους, που πήραν μέρος και έδωσαν τη ζωή τους στην ιστορική αυτή μάχη της Παναγιάς. Παράλληλα να τιμήσουμε όλους αυτούς που πήραν μέρος στον αντιστασιακό αγώνα την περίοδο ’41 – ’44. Μια περίοδο που έκανε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη να μιλά με θαυμασμό για την ηρωική στάση που κράτησαν οι Έλληνες της Εθνικής Αντίστασης απέναντι στους Γερμανο-Ιταλούς φασίστες. Μια ιστορία που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανείς να αλλοιώσει και να παραχαράξει. Αποτελεί χρέος μας, να προφυλάξουμε την ιστορία μας και ακέραια να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά”.
“Τα Χανιά αποτέλεσαν, όπως και η υπόλοιπη Κρήτη, ένα αντιστασιακό οχυρό και ανέδειξαν πολλούς γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές, συνεχίζοντας την παράδοση της Κρήτης. Γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότερες Χανιώτικες οικογένειες έχουν και ένα αντιστασιακό μέλος, που πήρε μέρος σε αυτόν τον αγώνα” κατέληξε.
Στη μάχη της Παναγιάς πήραν μέρος 600 περίπου Ελασίτες κι ένα τμήμα ανταρτών της ΕΟΚ. Σκοτώθηκαν 9 Ελασίτες και τραυματίστηκαν 20. Ο αριθμός των Γερμανών που πήραν μέρος στην επιχείρηση όσο κι ο αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος.
Η μάχη της Παναγιάς ήταν η μεγαλύτερη από παράταξη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ Κρήτης. Μαζί με τη μάχη της Κρήτης της οποίας αποτελεί συνέχεια, με την αντιστασιακή δραστηριότητα όλων των πατριωτικών οργανώσεων, τα ολοκαυτώματα και τις εκτελέσεις, συνθέτουν το κεφάλαιο της Αντίστασης της Κρήτης, που παίρνει ιδιαίτερη θέση στην πολυτάραχη ιστορία του νησιού μας.
Στο χωριό Παναγιά Κεραμειών έχει στηθεί μεγαλόπρεπο μνημείο στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών και της εθνικής αντίστασης.
Ε.Φουντ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα