Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑΣ

Στις 20 Μαρτίου 2010 θα εκδικάσει το ΣτΕ τις προσφυγές

Νέα αναβολή, για τις 10 Μαρτίου 2010, δόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εκδίκαση των προσφυγών για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της Παλιόχωρας.
Αρνητική χαρακτήρισαν χθες την εξέλιξη αυτή, τόσο ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, όσο και ο δήμαρχος Πελεκάνου, Γιώργος Ζουριδάκης, επισημαίνοντας, για άλλη μία φορά, ότι ζητούμενο όλων των φορέων του Νομού, όπως εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του «άτυπου οργάνου», είναι η εκδίκαση όλων των προσφυγών το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, για να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων στη θάλασσα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ
Μετά τη νέα αναβολή, ο δήμαρχος Πελεκάνου, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, χθες το μεσημέρι, με τον νομάρχη Χανίων και τον αντινομάρχη, γενικό διευθυντή του ΟΑΔΥΚ, Μανώλη Σπανουδάκη, επανέλαβε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μόνη λύση, που θα έχει, όπως τόνισε, προσωρινή εφαρμογή έως ότου κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός, είναι η ενοικίαση και λειτουργία κόμπακτ βιολογικού.
Ο κ. Ζουριδάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του βιολογικού. Αρχικά, σημείωσε ότι «το μεγάλο έργο θα γίνει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε πολλούς, όταν ξεμπλέξουμε από τα δικαστήρια. Ήδη ο ΟΑΔΥΚ έχει προχωρήσει στις μελέτες, από την Παλιόχωρα μέχρι και τη θέση Τροχαλού».
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «επειδή βλέπω ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ο βιολογικός στη θέση Χαλομονάστερα Τροχαλού, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, έχω προτείνει σε συσκέψεις, παρουσία του νομάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων, να τοποθετήσουμε ένα κόμπακτ εκεί που σήμερα πέφτουν τα απόβλητα στα θάλασσα, στη θέση Τηγάνι, για να μη ρυπαίνονται πλέον τα νερά της περιοχής μας. Γιατί η Παλιόχωρα είναι μία περιοχή αναπτυσσόμενη, από τις ωραιότερες που έχουμε στον Νομό Χανίων και είναι αμαρτία οι ίδιοι να καταδικάσουμε τον τόπο μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πελεκάνου υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη λύση δεν προχωρά, με υπαιτιότητα δύο δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης (δεν τους κατονόμασε), «οι οποίοι», όπως είπε, «δεν δέχονται να γίνει ο κόμπακτ στη θέση Τηγάνι, διότι φοβούνται ότι αν γίνει αυτό, θα αποτελέσει μόνιμη λύση και δεν θα προχωρήσει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού».
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Το θέμα του κόμπακτ το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Είμαστε οι πρώτοι που το προτείναμε ως λύση. Η λύση αυτή είναι εφικτή, εφ’ όσον υπάρχει κοινωνική συναίνεση στην περιοχή. Αν δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση το βλέπω δύσκολο να γίνει», σχόλιασε, από την πλευρά του, ο νομάρχης Χανίων.
Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει πλέον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα της έλλειψης βιολογικού στην Παλιόχωρα, ο κ. Αρχοντάκης ότι «το μόνο που μπορεί να γίνει για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να μη συνεχιστεί αυτή η δυσφήμηση του νότου του Νομού Χανίων, είναι να τηρηθεί η νομιμότητα. Δηλαδή, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να πηγαίνουν βυτιοφόρα, να παίρνουν τα λύματα από τις δύο δεξαμενές που υπάρχουν εκεί και να τα πηγαίνουν σε χώρους όπου μπορούν να τα πάνε», δηλαδή σε άλλους βιολογικούς καθαρισμούς του Νομού Χανίων.
Ο κ. Αρχοντάκης σχολίασε και το γεγονός ότι το ΣτΕ έδωσε νέα αναβολή (τέταρτη κατά σειρά) στην εκδίκαση των προσφυγών, σημειώνοντας ότι τα δικαστήρια, στην προκειμένη περίπτωση το Συμβούλιο της Επικρατείας, «δεν θα πρέπει να στέλνει στο αόριστο μέλλον ένα αναπτυξιακό και κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό έργο, όπως είναι ο βιολογικός της Παλιόχωρας, με το πρόσχημα, πολλές φορές, της περιβαλλοντικής προσέγγισης».
Ο νομάρχης Χανίων υπενθύμισε, τέλος, ότι σε συνάντηση που είχε παλιότερα με τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ είχε ζητήσει να μη δοθεί άλλη αναβολή στην εκδίκαση των προσφυγών για τον βιολογικό της Παλιόχωρας. Ωστόσο, όπως είπε, παρά τη «θετική προδιάθεση» του πρώην προέδρου, το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. «Αυτό που θα κάνω εγώ είναι αυτό που είπα και στη σύσκεψη με τους βουλευτές: θα ξαναζητήσω μία συνάντηση με τον νυν πρόεδρο του ΣτΕ, προκειμένου να εκφράσω το αίτημά μας, που είναι και δίκαιο και λογικό: να μη δοθεί άλλη αναβολή και να εκδικαστούν όλες οι προσφυγές μαζί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα