Γράφει η ΧΡΥΣΑ ΜΑΚΡΑΚΗ – ΧΑΡΙΤΑΚΗ*
Διανύουμε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αφού η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της ασύδοτης αγοράς είναι στο προσκήνιο. Παράλληλα έχουμε τεράστιες κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές με κατασπατάληση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα έχουμε ραγδαία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, σημαντικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα, στη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στον τριτογενή τομέα (τουρισμό).
Η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια βρίσκονται σε μια παρατεταμένη κρίση. Η κρίσιμη λοιπόν αυτή περίοδος που διανύουμε, προϋποθέτει νέες αξίες, νέα πολιτικά ήθη και έθιμα, νέα πολιτική κουλτούρα, νέες πρωτοβουλίες, πολιτικές και στρατηγικές για την υπέρβασή της.
Η πολιτική συμβολή καθενός πολιτικού κόμματος πρέπει να δοκιμάζεται από τη δύναμη και το θάρρος του προγραμματικού του λόγου σ’ όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με την αποκέντρωση και τον στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο, καλείται να δώσει λύσεις και διεξόδους σε σωρεία συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία.
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο, το περιεχόμενο και τους στόχους της ανάπτυξης στον νόμο Χανίων. Θεωρώ ότι:
1) Η ανάπτυξη δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με ποσοτικούς στόχους όπως το Παραγόμενο Ακαθάριστο Προϊόν μιας περιοχής, το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά κάτοικο κ.λπ.
2) Η ανάπτυξη σήμερα έχει μια σημαντική και σοβαρή ποιοτική διάσταση που έχει σχέση με την ποιότητα ζωής, τη διαχείριση του κοινωνικού και οικονομικού πλούτου, τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στις πληροφορίες, τις ίσες ευκαιρίες σ’ όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, την ποιότητα στην κατανάλωση, την απασχόληση, την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές παροχές κ.λπ.
3) Οι αναπτυξιακές προσπάθειες γενικά και ειδικά όσον αφορά την τοπική ανάπτυξη θα πρέπει να παίρνουν σοβαρά τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, τη θέση της χώρας εντός αυτής και τη θέση της Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, της ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων στο πλαίσιο των πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη με βάση τις αρχές του προγραμματισμού, συγκέντρωσης, συνυπευθυνότητας και συγχρηματοδότησης.
Όταν αναφερόμαστε στην ανάπτυξη του νομού Χανίων, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο σε στόχους (μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) που αφορούν αναγκαίες τεχνικές υποδομές όπως το οδικό δίκτυο, διάνοιξη αγροτικής οδοποιίας κ.λπ. αλλά και στον προγραμματισμό της δημιουργίας περιβαλλοντικών υποδομών και υποδομών τεχνογνωσίας. Ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα να εντάσσονται και σε μια λογική μακροπρόθεσμη, π.χ. ενεργειακό, των Ευρωπαϊκών Δικτύων.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του νομού μας θα πρέπει να ενσωματώνει τα παρακάτω στοιχεία:
1) Η στρατηγική για την ανάπτυξη των Χανίων να είναι άμεση συνάρτηση της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με βάση την προσφορά που θα δημιουργηθεί την επόμενη δεκαετία και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των κλάδων της τοπικής οικονομίας.
2) Η στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να προωθεί την οργανική σχέση και συνεργασία μεταξύ του Αγροτικού Τομέα και του Τουρισμού.
3) Η Στρατηγική Ανάπτυξης να προωθεί την ενίσχυση και στήριξη των βιοτεχνικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα των προϊόντων μεσαίας ζήτησης στην παγκόσμια αγορά (τρόφιμα), την ενίσχυση παραδοσιακών δραστηριοτήτων της οικοχειροτεχνίας και ιδιαίτερα σε προϊόντα προέλευσης και ονομασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
4) Η Στρατηγική πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη δραστηριοτήτων φιλικές προς το περιβάλλον σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση της διαρκούς ή αειφόρου ανάπτυξης.
5) Η Στρατηγική να στηρίζεται στη κινητοποίηση, αξιοποίηση και στην αναβάθμιση του ενδογενούς δυναμικού και της αξιοποίησης των πόρων, ειδικά των ανθρωπίνων πόρων της περιοχής.
6) Η Στρατηγική πρέπει να προωθεί θεσμικούς εκσυγχρονισμούς, τη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ αναπτυξιακών φορέων, ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων, την εκ των προτέρων συμφωνία και σχεδιασμό από τα κάτω προς τα πάνω με την ενεργή συμμετοχή όλων.
7) Η Στρατηγική πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της παραγωγικής βάσης και όχι στην ανάπτυξη παρασιτικών δραστηριοτήτων.
8)Η Στρατηγική στον αγροτικό τομέα να στηρίζεται στην παραγωγή επωνύμων ανταγωνιστικών προϊόντων ποιότητας από μικρομεσαίες, βιώσιμες, εκσυγχρονισμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θα θα εφαρμόζουν συλλογικές μορφές εμπορίας, θα σέβονται τις ιδιαιτερότητες των καταναλωτών, θα εκμεταλλεύονται τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα προστατεύουν το περιβάλλον.
O N. Xανίων χρειάζεται να πορευτεί τα επόμενα χρόνια προς το μέλλον στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αειφόρου ανάπτυξης που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
δημοτική σύμβουλος