Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΗ*
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο εκτείνεται σε 300 στρέμματα, αποτελεί πλέον για πολλούς Χανιώτες έναν χώρο αναψυχής, άσκησης και παρατήρησης της φύσης. Από το 2010 έχει γίνει πρόβλεψη ώστε το ωράριο λειτουργίας του να παρατείνεται ως τη δύση του ηλίου και να είναι έτσι προσβάσιμο σε περισσότερους πολίτες.
Σε τακτικά διαστήματα τα “Χανιώτικα νέα” θα δημοσιεύουν σε αυτή τη στήλη σύντομα νέα και δραστηριότητες που αφορούν το Πάρκο. Σήμερα γίνεται αρχή με ένα φυτό που αυτή την εποχή ανθίζει. Σε λίγες ημέρες θα γίνει στον χώρο του Πάρκου σπορά ντόπιων γεωργικών ποικιλιών. Άλλες δραστηριότητες θα ακολουθήσουν.
ΤΟ ΡΕΙΚΙ
Ερείκη σπονδυλανθής, ή ρείκι, ή έρειγκας, ή ερείκος (Erica manipuliflora).
Όποιος επισκεφθεί το Πάρκο αυτή την εποχή εντυπωσιάζεται από χρώματα που εκτείνονται από το ήπιο ρόδινο έως το ιώδες. Τα χρώματα αυτά οφείλονται στο ρείκι, ένα είδος μικρού θάμνου ύψους 30 – 80 εκατοστών με πολύ μικρά βελονοειδή φύλλα μήκους περίπου μισού εκατοστού. Τα άνθη του είναι μικρά και κωδωνοειδή και μοιάζουν να σκεπάζουν όλο τον θάμνο. Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Είναι ευρέως διαδεδομένο φυτό σε ολόκληρη την Κρήτη. Μπορεί να το βρει κανείς από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2.000 μέτρα. Το ρείκι ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πέρα από την αισθητική του αξία είναι πολύ χρήσιμο μελισσοτροφικό φυτό επειδή το επισκέπτονται οι μέλισσες σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλά άλλα άνθη. Αν και το ρεικόμελο είναι πολύ καλής ποιότητας, συνήθως δεν χρησιμοποιείται αλλά αφήνεται στην κυψέλη για δυνάμωμα του μελισσιού. Παραδοσιακά στην Κρήτη τα φύλλα του χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κίτρινης χρωστικής ύλης για μάλλινα υφάσματα. Επί πλέον με το ξύλο της ρίζας έφτιαχναν μικρά αντικείμενα, ενώ τα κλαδιά χρησιμοποιούντο για την κλάδωση του μεταξοσκώληκα. Από την τελευταία χρήση προέρχεται και το όνομα του φυτού κουκουλόχορτο.
*Διευθυντής του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας